用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 培基小學是津校, 不過直屬培基中學卻是直資, 點解要揀佢 ...
go

培基小學是津校, 不過直屬培基中學卻是直資, 點解要揀佢???

如題~

其實我發覺培基小學雖是英文教數, 普教中, 又是活動教學, 不過培基中一派位卻不是太理想, 一半以上是派去直資及私校, 只有大約30%是津校中學, 如果我家不是有錢人, 又想直上津校中學,培基小學是否又是理想選擇????

引用:如題~其實我發覺培基小學雖是英文教數,+普

原帖由 咪臣 於 13-04-02 發表
如題~

其實我發覺培基小學雖是英文教數, 普教中, 又是活動教學, 不過培基中一派位卻不是太理想, 一半以上 ...
得30% 派band one 津校咁少?
不過聽說培基中學都幾好,而且學費不貴!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:如題~其實我發覺培基小學雖是英文教數,+普

原帖由 咪臣 於 13-04-02 發表
如題~

其實我發覺培基小學雖是英文教數, 普教中, 又是活動教學, 不過培基中一派位卻不是太理想, 一半以上 ...
其實你有冇認真睇下佢中學派位

咪臣  請問你有否看過???  發表於 13-4-3 00:24

virgokaren 發表於 13-4-2 21:26
得30% 派band one 津校咁少?
不過聽說培基中學都幾好,而且學費不貴!
如果一開始已經選擇直資學校, 倒不如一開始揀一條龍中小學, 不用要在自行收生及大抽獎入培基小學, 我就是覺得若果一開始是入津小, 就會直上津中而不用再為學費煩惱, 有錢倒不如學其他東西, 培基小學中一派位一半以上是直資及私立中學, 而且培基中學每年有很多遊學團(一年至少有二十多團去世界不同地方), 故此很受一般中產家庭歡迎, 例如大學教授子女都會就讀培基中學~

醒目開學勳章 王國長老

回覆:培基小學是津校, 不過直屬培基中學卻是直資, 點解要揀佢???

總有人係考吾到直資私校而被迫攪珠架嘛!有得直升會係考慮因素之一,一條龍津校競爭都好大

咪臣 發表於 13-4-2 20:43
如題~

如果你認真睇過培基公佈資料,應該唔會話只有30%升讀津中

引用:總有人係考吾到直資私校而被迫攪珠架嘛!有

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-03 發表
總有人係考吾到直資私校而被迫攪珠架嘛!有得直升會係考慮因素之一,一條龍津校競爭都好大

...
對!我正有所想!萬一我仔所直資失敗!但又無父母世襲等分!靠六合彩!所以我第一考慮是培基