用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 xxxxxxxxxxxxxx
go

xxxxxxxxxxxxxx   [複製鏈接]

xxxxxxxxxx

oscarmama  收吾到你pm  發表於 13-4-3 20:27
elbar  SPCC   發表於 13-4-2 19:26
   1    0    0    1

gender123 發表於 13-4-2 17:29
你會否放棄spcc而去抽LS?LS 有正面的回應。去年的家長有否此決擇?可否分享?
...

LS 有正面的回應。

不少人被跣鑊金,一鳥在手好些!

www  A bird in the hand is worth two in the bush  發表於 13-10-6 20:50
www    發表於 13-10-6 20:49
gender123  can you share concrete examples?  發表於 13-4-4 08:57
MacMa    發表於 13-4-3 12:04
Jackieson  agree  發表於 13-4-2 23:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

以學業成績而論, spcc 不比 ls 差。
如果無特別理由,例如鐘意運動勁既學校、返學路途遠、鐘意男校多過男女校、嫌要比學費等等,咁就梗係揀 spcc。

Wishsss  SPCC勁勝LS  發表於 13-4-9 01:40
TKO2040  唔好講笑, 公開成績SPCC勁勝LS, 特別是平均成績.  發表於 13-4-2 22:31
mesmerising  Yes!  發表於 13-4-2 19:36

Take SPCC and then knock LS door in July.

yiphalook  agree x 2  發表於 13-4-3 10:39
Jackieson  agree  發表於 13-4-2 23:56

回覆:ANChan59 的帖子

一向聽說Ls的暗示好明顯直接,有無例子可以分享收到怎樣的暗示。

引用:一向聽說Ls的暗示好明顯直接,有無例子可以

原帖由 懶羊羊 於 13-04-02 發表
一向聽說Ls的暗示好明顯直接,有無例子可以分享收到怎樣的暗示。
補充:我想問那些暗示是堅的,那些是流料。

回覆:懶羊羊 的帖子

例如:brother好鍾意你個仔,如果放榜時你見到張紙寫住LS,你就…

gender123 發表於 13-4-2 17:29
你會否放棄spcc而去抽LS?LS 有正面的回應。去年的家長有否此決擇?可否分享?
...

學校無須向你負責任, 但你要為你孩子負責.  什麼明示暗示從不百分百可靠, 不要拿孩子未來兒戲.

MacMa    發表於 13-4-3 12:13
bb86  agree  發表於 13-4-3 09:06
Jackieson  exactly  發表於 13-4-2 23:58
ANChan59  Agree   發表於 13-4-2 23:07
YuYuMother    發表於 13-4-2 22:30

引用:Quote:gender123+發表於+13-4-2+17:29+你會

原帖由 JustAParent 於 13-04-02 發表
學校無須向你負責任, 但你要為你孩子負責.  什麼明示暗示從不百分百可靠, 不要拿孩子未來兒戲. ...

ANChan59 發表於 13-4-2 17:44
LS 有正面的回應。

朋友的囝囝,今年小六,他去2ND IN LS, Father 有明示, "  I will allocate a place to your son......"

係好明示嫁喎!
我諗係家長個人主觀願望,所以當聽到某些說話時而誤會係暗示啦

chun媽 發表於 13-4-2 23:50
朋友的囝囝,今年小六,他去2ND IN LS, Father 有明示, "  I will allocate a place to your son......" ...
明顯違規的,一向正義及站在道德高地的 LS,一定唔會咁做。你朋友仔仔會唔會聽錯.....

Wishsss  This is 100% real  發表於 13-4-9 01:41
longfung  現實点, 明示是鐵一般的事實, 十多年來都是, 囝囝的同學在2IN 講到明話收  發表於 13-4-3 20:36
chun媽  2ND IN 是父母跟小朋友一齊IN 的,是朋友親口跟我說的  發表於 13-4-3 16:15
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:以學業成績而論,+spcc+不比+ls+差。如果無

原帖由 tommythumb 於 13-04-02 發表
以學業成績而論, spcc 不比 ls 差。
如果無特別理由,例如鐘意運動勁既學校、返學路途遠、鐘意男校多過男 ...
Agree! 其實去考得應該都是自己鍾意,SPCC是好多人的Dream School,放棄會好可惜

ANChan59 發表於 13-4-2 23:59
明顯違規的,一向正義及站在道德高地的 LS,一定唔會咁做。你朋友仔仔會唔會聽錯.....
...
我囝囝就係咁樣被取錄,我諗我比你更清楚程序。
我印象中從無聽過有人提過LS要站响道德高地及要一向正義的說法。雖然令公子所讀學校與LS宿敵,但係大家都係在競技場上較高下,並不需要言語之爭。
上次學界田徑賽,眼見有場賽事後男拔與LS生大家都相擁示好,學生們都可以大方得體呢!我想我哋身為家長更應做好榜樣,是嗎?
其實本人很欣賞及尊敬閣下在ek幫咗不少家長及俾咗好多意見給各位,希望閣下仍是保持中立地有中肯的意見同大家分享。如有務犯,請多多見諒。

ha8mo  「站在道德高地」係報紙佬轉述人地個校長話架,我假設報紙佬冇轉錯,即係有人都知自己道德低。  發表於 13-4-3 12:11
gender123  Please check PM  發表於 13-4-3 11:03

oscarmama 發表於 13-4-3 00:25
我囝囝就係咁樣被取錄,我諗我比你更清楚程序。
我印象中從無聽過有人提過LS要站响道德高地及要一向正義的 ...
我唔覺得冒犯,反而佩服妳的坦白,當然我假設妳所講屬實。

我只講出教育局有規定不可在七月前明示或暗示收生結果。我欣賞你夠膽講真話,教育局是否隻眼開隻眼閉,是他們的事。我贊成自行階段早些公佈,不須學校明示或暗示收生結果,同時減輕家長及學生的精神壓力。

我只是笑有些自稱 LC 家長的自義而已,妳無需要對號入座,妳比他們強太多了!

簽名被屏蔽

chun媽 發表於 13-4-2 23:50
朋友的囝囝,今年小六,他去2ND IN LS, Father 有明示, "  I will allocate a place to your son......" ...
小心,可能係 " I will allocate a place to your son if ......"

ANChan59 發表於 13-4-3 00:54
我唔覺得冒犯,反而佩服妳的坦白,當然我假設妳所講屬實。

我只講出教育局有規定不可在七月前明示或暗示收 ...

多謝誇獎!如有個別家長言行問題,都係個別問題,不會是學校的整體,我相信大數家長都係明事理。
自行階段不可公佈,的確苦了家長,每間傳統名校都各有優點,入到是但一間都係好,但學費對好多家長黎講係一個問題,並吾係負擔吾起入直資,只係要節衣縮食,既然有一間不畏強權而免學費頂級傳統名校可以一早話收你,何樂而不為。

gender123  thanks for your points  發表於 13-4-4 08:56
talent2000  Absolutely right.  發表於 13-4-3 03:49

引用:Quote:chun媽+發表於+13-4-2+23:50+朋友的

原帖由 ANChan59 於 13-04-02 發表
...
學校會問你有沒有報直資,及直資收了像我們的津校就算"有位比你"都不能接受。
兩年前我朋友都成功英華,但放棄註冊。其實學校都希望自己揀選最優質學生的。肥水不流別人田。

回覆:ANChan59 的帖子

我講嘅例子LS都係收嘅,如果個制度唔係favour直資,相信LS都冇必要去違規.

‹ 上一主題|下一主題