用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區應如何選校
樓主: LeoRyan
go

九龍城區應如何選校

ohnono 發表於 13-4-3 00:11
阿囝以前都有個同學入培正。當然佢一定係band 1生,得著可抽先派先的條件,順利用第一志願成功被派位。
培 ...
多謝你的意見,我只是擔心若第二志願不行,把丘左榮放落第三志願的機會還會有嗎?畢竟丘左榮第一屆DSE都有近五成的學生入U , 校風都好,如果入到丘左都唔錯呀!
故我的擔心是若果第三志願都唔得,會唔會被派到很後的志願?

回復 mryung2000 的帖子

我都系,如肯定BAND ONE寫哂頭三間心儀BAND ONE搵陳端祈黎包尾..

如銀禧和YAU左榮你會點選?我會睇就腳,二間感覺差吾多.

回復 ohnono 的帖子

培政有冇分位比其他網?

ohnono  沒有。19個非保留位全數留給九龍城區。  發表於 13-4-4 00:20

chrischeung 發表於 13-4-3 22:38

如銀禧和YAU左榮你會點選?我會睇就腳,二間感覺差吾多. ...

但要考慮埋黃笏南重建,銀禧可能會受躁音影響

每年小六生之中,有三份一係band1生,中六只有18%學生能升政府資助大學。

即是說band1學生入資助大學既機會約有50%,band2及band3學生理論係0%。

但事實上好多band1中學入資助大學的百份比不足50%(有好多band1學校話自己有六至七成人入大學係玩文字偽術,佢地連自資學位,海外大學及學內大學都計)。所以話自已有50%入大學率的band1學校其實可能係差表現。

有啲band2學校只能收到band2及部份band3學生,但入資助大學率有10%以上,連自資學位、海外大學及國內大學有50%以上,講表現,好過部份band1學校。

所以選band1學校時要小心揀。如果要我揀老師hea既band1學校,我不如揀進取既band2學校。

憫父 發表於 13-4-3 23:49
每年小六生之中,有三份一係band1生,中六只有18%學生能升政府資助大學。

即是說band1學生入資助大學既機 ...

如果要我揀老師hea既band1學校,我不如揀進取既band2學校。

----------------------------------------
人地話QC的老師好hea,又係政府公務員,果班同學個個都係靠自己。
但我就偏偏相反,有時撇開校風這樣東西不談,揀一間公開試成績好的學校,真係老師幫不到忙,同學間的競爭一定起著作用,就算老師hea,同學萬萬不能hea。

咁當然我唔係話QC的老師hea啦,老師和同學間不斷產生的化學作用才是精髓!一間政府官辦學校,每年的慣常人事更替,老師出出入入可不少,但我們不可能在皇仁之外尋找到另外一間皇仁。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:憫父+發表於+13-4-3+23:49+每年小六

原帖由 ohnono 於 13-04-04 發表
如果要我揀老師hea既band1學校,我不如揀進取既band2學校。

我同意你的想法。但試問有幾多間老師hea,但入資助大學率超過五成的band1學校。每年有萬幾個band 1小六學生,又有萬幾個band2學生,競爭厲害,我會繼續留意自已心水果幾間。

憫父 發表於 13-4-4 00:51
我同意你的想法。但試問有幾多間老師hea,但入資助大學率超過五成的band1學校。每年有萬幾個band 1小六學 ...
我好專重你的睇法!

但亦正因如此,有好表現的學校才能如此受歡迎。

:verycold: :verycold: :verycold:

我還記得之前何蔭棠的例子,有好老師,還要積極在此宣揚學校有高入U率,目的都是希望藉此吸引有更多高質素的學生來就讀。他們用的方法可能不被認同,但我明白老師和學校的苦心,他們真正明白到同學的質素才是學校的生命。我跟他們一樣,我絕對唔會低估同學間的影響力,同時亦唔會高估老師的影響力。

培正個十几個位比哂九龍城攪珠?請問個同學放第一定第二志願入呢?

回覆:chrischeung 的帖子

上年有位非培小band 1生放培正乙部,忘記放第幾,但肯定不是第一,入咗!

chun媽  good news  發表於 13-4-4 21:05

回覆:九龍城區應如何選校

考慮的時候,不應只想著子女最高可以去到那一間學校,因為有可能是全部同學當中較後的一群,我寧願選擇低一点的,入到去係中上游,成功感高一些。

我都認同在一間中學,做中上游,成功感高一些, 但如果朋輩貿素高些, 他們互動的影響力都很重要, 所以入好一些 BAND 1 尾中學, 我相信始終會好過BAND 2 頭的中學啩

chrischeung 發表於 13-4-4 09:22

培正個十几個位比哂九龍城攪珠?請問個同學放第一定第二志願入呢? ...
這個係上年統一派位乙部的情形,培正沒有再另外提供學位給九龍城區以外的區域。
但統一派位甲部不受校網限制的部份,還仍然提供了兩個位給全港各區的同學和家長選擇。

至於那位同學是以乙部第一志願的選擇搏這19個位而成功被派入的(其實就算再問多我一次,以不太多的19個位確是並不起眼的選擇,所以有家長話有同學能以非第一志願抽入,如果能以第一選擇,特別是當年都沒有這麼多剩餘band 1位的九龍城區來說,有興趣的同學都係填第一志願較穩陣)。甲部就以較多學額的學校為優先考慮啦。