用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區應如何選校
go

九龍城區應如何選校

朋友的兒子本是b1尾的,但今次呈分試因家事影響了成績,可能已跌落b2中。一直小朋友都很喜歡華英,但相信現在機會比較渺茫,想請教各位,小朋友現在的情況可以有那些選擇?丘佐榮、陳瑞祺,還有其他提意嗎?
補充,小朋友沒有什麼特別獎項,也沒有什麼專長。而本人對九龍城區校網也不熟悉,希望各位家長可以比d意見,謝謝!

今年九龍城區內band 1多成600多個學額,即是差不多等於4間學校的學額總和,所以不論band 1、2的學生,都可進取一點。

除丘佐榮、陳瑞祺外,可以一試銀禧。我既選擇會先選銀禧,再取男校的陳瑞祺,然後選回何官、胡兆熾、鄧鏡波等。
:verycold: :verycold: :verycold:

今年九龍城區內band 1多成600多個學額。
此話何解?
指教一下,謝謝.

ymama 發表於 13-4-1 13:34
今年九龍城區內band 1多成600多個學額。
此話何解?
指教一下,謝謝.
不如自己參考下這裡:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2500581&extra=page%3D11

khmama的一個非常有用而值得參考的資料。
:verycold: :verycold: :verycold:

Thank you!!

引用:朋友的兒子本是b1尾的,但今次呈分試因家事

原帖由 LeoRyan 於 13-04-01 發表
朋友的兒子本是b1尾的,但今次呈分試因家事影響了成績,可能已跌落b2中。一直小朋友都很喜歡華英,但相信現 ...
或在派位甲部一搏 銀禧 和 陳瑞祺

引用:今年九龍城區內band+1多成600多個學額,即

原帖由 ohnono 於 13-04-01 發表
今年九龍城區內band 1多成600多個學額,即是差不多等於4間學校的學額總和,所以不論band 1、2的學生,都可 ...
請問你意思係咪陳瑞祺好過銀禧 ?

多謝各位意見,其實我自己都聽過陳瑞祺唔錯,但唔知校風如何?請問有無家長可以俾啲意見。

盛盛媽咪 發表於 13-4-1 21:45
請問你意思係咪陳瑞祺好過銀禧 ?
我是因為要回覆樓主的問題「丘佐榮、陳瑞祺,還有其他提意嗎

所以我答了:「除丘佐榮、陳瑞祺外,可以一試銀禧。

跟住我又補充了:「我既選擇會先選銀禧,再取男校的陳瑞祺,然後選回何官、胡兆熾、鄧鏡波等。

你要我再選多一次,我都係先選銀禧,再選陳瑞祺囉

回復 LeoRyan 的帖子

陳瑞祺 和 鄧鏡波   2 間男校 都在附近如果只根據 校風來
, 我選 鄧鏡波

引用:Quote:盛盛媽咪+發表於+13-4-1+21:45+請問

原帖由 ohnono 於 13-04-02 發表
我是因為要回覆樓主的問題「丘佐榮、陳瑞祺,還有其他提意嗎?」

所以我答了:「除丘佐榮、陳瑞祺外,可以 ...
哦 ! 原來係咁.. 多謝你嘅分析 ~~

回復 lucia6119 的帖子

何解?
陳瑞祺的校風好差?
我想陳瑞祺是否1尾2頭, 而鄧鏡波是2中,咁何解唔選陳瑞祺先呢

lucia6119  論成績當然係 陳瑞祺 優勝 , 不過平日見到 2 間學校的學生 , 鄧鏡波的比較乖  發表於 13-4-2 16:06

其實吾使分,yau左榮,銀禧系band one尾,二間不相百仲。而陳端祺,何官等系band two 學校。當然跟組別選啦

chrischeung 發表於 13-4-2 14:52
其實吾使分,yau左榮,銀禧系band one尾,二間不相百仲。而陳端祺,何官等系band two 學校。當然跟組別選啦 ...

點解話陳瑞祺係band 2學校?
陳瑞祺在九龍城區能全開英文班,比起其他區內的band 2學校,還要好一點點。雖則話開英文班並不代表一定好,只要收到每班85%或以上是全港排名頭40%以內的學生都可以開一班英文班。但全英文班的授課環境和課本跟只能開一班、兩班或甚至三班的學校不可同日而語,起碼有利於家長千方百計的希望將子女送進全英授課的band 2直資多了一個選擇。

再者,不如睇睇ChiChiPaPa的文憑試優良率比較,

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

陳瑞祺有27.37%的入U率,比起胡兆熾的16.7%都有一定的分別。如果以男同學來說,陳瑞祺應該比何官(2班英文班)或胡兆熾(3班英文班)更優勝。

當然跟組別選啦......
---------------------------
今年如果你係九龍城區的band 2學生家長,跟唔跟組別的學校來選定或者用一個志願來揀一些band 1C學校試一試,真係有排頭痛!

回復 ohnono 的帖子

不過 陳瑞祺 跟九龍城區一些BAND 1 尾學校的成績仍然是有差距 , 所以我都會把 陳瑞祺 何官 放在BAND 2 A 位置 , 至於 胡兆熾 我兒子的老師說 以前只是 BAND 3 學校, 不過現在升格, 不過 我覺得 胡兆熾 跟鄧鏡波 都差不多 屬BAND 2 中 , 所以九龍城區 BAND 1 , 自行應該很少選 陳瑞祺 , 而BAND 2 頭會選一間 BAND 1C 如 銀禧 , 丘左榮 , 黃芴南, 2ND CHOICE 才選 陳瑞祺/ 何官 / 胡兆熾

lucia6119 發表於 13-4-2 16:17

不過 陳瑞祺 跟九龍城區一些BAND 1 尾學校的成績仍然是有差距 , 所以我都會把 陳瑞祺  ...
大家觀點一樣。我只系個人覺得陳端祺嘅成績只能系Band two .至於Band two頭中尾,我認同你嘅排行。先系陳,再系官中,最後先系胡。

陳端祺嘅成績只能系Band two頭。絕不能和千Yau左榮睇齊。千和Yau有大約五成入U。真系相差好遠囉。好似油尖咁循道有人話系Band one尾Band two頭,佢嘅入U系三成几,如果陳系弱區就有机會Band one尾,但九龍城系強區

chun媽  丘左榮的校風好得多  發表於 13-4-2 23:36

回覆:chrischeung 的帖子

老實,丘中和陳瑞琪二選一,我會選丘中。

ohnono 發表於 13-4-1 13:26
今年九龍城區內band 1多成600多個學額,即是差不多等於4間學校的學額總和,所以不論band 1、2的學生,都可 ...
Hi, ohnono, 我想問band one 生,如果第二志願放培正,第三志願放丘左榮,會否太冒險?而不是培小學生.

chun媽 發表於 13-4-2 23:55
Hi, ohnono, 我想問band one 生,如果第二志願放培正,第三志願放丘左榮,會否太冒險?而不是培小學生.
...
阿囝以前都有個同學入培正。當然佢一定係band 1生,得著可抽先派先的條件,順利用第一志願成功被派位。
培正小的家長之前都有提及學校由1-100名是band 1生,而培正中有118個保留位,即是已經有機會盡收培小的band 1同學,應該沒有培小的同學跟大家爭那些非保留位,上年有19個。如果真係band 1同學,又對培中有興趣,提議將他填第一志願,否則一係早早派了去第一志願,一係好大機會落去第三志願的丘佐榮。