用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 星期日檔案 - 搶救中文科
樓主: shadeslayer
go

星期日檔案 - 搶救中文科   [複製鏈接]

judy 發表於 13-4-5 09:58
Eviepa,

照理,口語卷最重運氣。
妳講得無錯,但係阿女D講話能力一向差勁。英文口語仲可以得益於唔錯既英文程度,但中文口語就一直係低分一族。以前我以為作文、閱讀皆強就可以橫行無忌,但而家至知道無百分百把握攞三級。

一個band 3生既進步空間肯定大過band 1生。如果能夠將佢既口語由band 3增強到band 2,應該係最低成本、最高產出既活動。再者,改善presentation能力,一生受用不盡。

回覆:eviepa 的帖子

我都覺得閱讀卷能取高分才夠穩陣。只係閱讀要穩取高分,要有較高的文學水平和對中國文化有較深認識,而不能像以前般只熟讀廿多篇範文。

剛聽實聆聽卷,覺得冇上次末代會考那次咁精彩。

最尾節最討厭,不過好似係綜合卷一部分。Eviepa講考記性可能是指呢part.

csy_ma  我冇聽,但一般來說,綜合卷有大堆文字資料既(好似都齊?),唔駛一定考記性  發表於 13-4-11 14:09

引用:剛聽實聆聽卷,覺得冇上次末代會考那次咁精

原帖由 judy 於 13-04-09 發表
剛聽實聆聽卷,覺得冇上次末代會考那次咁精彩。

最尾節最討厭,不過好似係綜合卷一部分。Eviepa講考記性可 ...
唔知有無得番聽呢?

judy  http://programme.rthk.hk/channel/radio/index.php?c=radio2&m=archive  發表於 13-4-10 09:22
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:星期日檔案 - 搶救中文科

有記者問今年 DSE 中文閱讀理解一遍文章的原作者,他說(大意)文章意思有多角度,選擇題只有一個標準答案,他也會答錯。

香港教育中,出題和改卷的質素,是否一個急須解決的問題?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:Annie123 的帖子

同意

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

shadeslayer 發表於 13-4-10 09:32
有記者問今年 DSE 中文閱讀理解一遍文章的原作者,他說(大意)文章意思有多角度,選擇題只有一個標準答案 ...
好多天王及上市公司的財路,點可以改!
傳媒可以深入少少調查,可能背後會好爆!如果他們老作,文責自負,唔關我事!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:有記者問今年+DSE+中文閱讀理解一遍文章的

原帖由 shadeslayer 於 13-04-10 發表
有記者問今年 DSE 中文閱讀理解一遍文章的原作者,他說(大意)文章意思有多角度,選擇題只有一個標準答案 ...
段報導簡直不知所謂,照有線既講法,以後文學呢一科可以摺埋,反正個個有唔同睇法,哀傷可以講成喜悅,擬人可以講成排比,厲害!

Annie123  你有冇睇過有線訪問作者的片段?  發表於 13-4-10 12:03

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-04-10+發

原帖由 dolala 於 13-04-10 發表
段報導簡直不知所謂,照有線既講法,以後文學呢一科可以摺埋,反正個個有唔同睇法,哀傷可以講成喜悅,擬人 ...
關鍵係選擇題。作者說文章意思不是單一的,可是改卷只有一個正確問案。

有缐報導作者意見,冇問題呀。

回復 shadeslayer 的帖子

我都覺得有線的報導Ok!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

關鍵係選擇題。作者說文章意思不是單一的,可是改卷只有一個正確問案。

有線報導作者意見,冇問題!最大嘅問題,係問得儍!

例如,看完有線報導嘅報導,有疑問,當然可問有線。但對一個正常和有點邏輯的人,如果肯定了,就不會去問有線我嘅見解對不對。試想想,如果人人不能對自己的見解有信心,何以溝通。出卷嘅人,根据佢嘅判斷出卷,正常過正常。

作者說文章意思不是單一的,也不能說問題錯。給四個答案,真係可能只有一個對的。所以,最好的做法,看清楚,再落判斷。

作者生勾勾,就話可以問啫,作者死鬼咗,點算。

拆開啲講呀,以法律為例吧,我們係根据條文做判斷,還是根据未瓜得嘅立法者嘅言論做判斷呢?

引用:Quote:關鍵係選擇題。作者說文章意思不是單

原帖由 judy 於 13-04-10 發表

例如,看完有線報導嘅報導,有疑問,當然可問有線。 ...
Judy,

我諗唔應該用你個法律例子。

法律條文作者直接寫出法律條文,千錘百練,別人應看條文而不問作者,合理。

DSE 中文閱讀理解卷,由考評局選文章,然後用自己的演繹,設定試題及答案。原文作者從未參與試題及答案的制定。

閱讀理解題是考學生對文章意思的認知。如果原作者看了題目,認為連他自己也沒信心答對,這是一個合理的指控。

csy_ma  支持  發表於 13-4-11 14:17

引用:Quote:原帖由+judy+於+13-04-10+發表有線報

Judy,

我諗唔應該用你個法律例子。
當然,我不反對看清楚才下定論。

引用:Quote:原帖由+dolala+於+13-04-10+發表段報

無讀過文學,真係唔應該亂咁指點。

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20110404/00502_001.html

閱讀理解題是考學生對文章意思的認知。如果原作者看了題目,認為連他自己也沒信心答對,這是一個合理的指控。

對我來說,無從判斷。

引用:Quote:關鍵係選擇題。作者說文章意思不是單

例如,看完有線報導嘅報導,有疑問,當然可問有線。 ...
同意。但也許其他中文科老師或文學專家會更有資格評論考評局選材和出題是否合理,只是有線沒有這樣做。

法律條文作者直接寫出法律條文,千錘百練,別人應看條文而不問作者,合理。

DSE 中文閱讀理解卷,由考評局選文章,然後用自己的演繹,設定試題及答案。原文作者從未參與試題及答案的制定。

法律條文作者和文章作者一樣,都是希望讀者明白其內容。

律師根据其理解,演繹條文。考評局出卷人,根据其理解,演繹文章。

一樣。

csy_ma  但文學作品係唔應該導向單一理解,這根本不符文學既原意(愈多人產生從自身經驗體會出既共鳴,愈好)  發表於 13-4-11 14:21

引用:Quote:閱讀理解題是考學生對文章意思的認知

對我來說,無從判斷。
雖不易或不能判斷,但這是警號, 應該反思出題改題。

Intentional fallacy, 有意思。我呀女初小時有一遍學校英文作業,功課來的,文章是 Cinderella 故事,填充。她這次抱蛋,她的 verbs 全填了 past tense,她說因為是故事來嗎,發生左的。 老師的正確答案全是 present tense,老師說而家堂上教緊 present tense. 我當年識引經據典,用 intentional Fallacy 駁佢就好了。

judy  阿仔起碼多過0分。佢一定係有啲past tense, 有啲present tense。激死我。

無從判斷是答案之一。DSE應常出。

問題最後依歸係邏輯。  發表於 13-4-10 14:19

閱讀理解題是考學生對文章意思的認知。如果原作者看了題目,認為連他自己也沒信心答對,這是一個合理的指控

再補充多句:你既然懷疑出卷人對文章的理解能力,為何不懷疑作者對試卷的理解能力呢?

所以,我先前說:對一個正常和有點邏輯的人,如果肯定了,就不會去問對方我嘅見解對不對。試想想,如果人人不能對自己的見解有信心,何以溝通。

再講呀!出卷人比作者猛料都未定!

csy_ma  問題係果幾個答案既意思相近含混,我以為單係升中既段義理解至有D咁白痴既出題方式,點知DSE都係咁  發表於 13-4-11 14:19
‹ 上一主題|下一主題