用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣愉景方方vs浪澄綠茵
樓主: Pigmamapigmama
go

荃灣愉景方方vs浪澄綠茵 [複製鏈接]

引用:想問吓讀完pn+係咪可直升+k1? 因為我個係

原帖由 Mistletoe 於 13-05-14 發表
想問吓讀完pn 係咪可直升 k1?

因為我個係細b, 出年1月先讀 pm/
Pn是直升K1。至於playgroup資料,要打電話或send email去問。我記得去年,我是上佢哋網頁,留message問,然後佢哋send番email俾我,有張form,寫住playgroup有咩時間揀、幾多錢。然後我親身去報名。

回覆:tam_bb 的帖子

唔該晒

回復 tam_bb 的帖子

本來係打算直上k1, 但剛剛星期六睇完video, 女兒的表現真的令我好shocked, 佢依然是無咩反應, 幾乎所有小朋友都玩得好開心, 唯獨我女仍然是企喺度唔多參與... 其實greenfield環境師資唔錯, 但奈何真係好似唔係好夾我女... 我現在積極搵其他學校, 不過真係唔易, 因大部份學校已收晒生, 真係唔知可以去邊...

引用:回復+tam_bb+的帖子 本來係打算直上k1,+但

原帖由 whitepurin 於 13-05-14 發表

本來係打算直上k1, 但剛剛星期六睇完video, 女兒的表現真的令我好shocked, 佢依然是無 ...
但很多K1已經出哂offer了⋯⋯你囡囡是否細B?可以考慮出年再考K1,轉做超大B。

引用:回復+tam_bb+的帖子 本來係打算直上k1,+但

本來係打算直上k1, 但剛剛星期六睇完video, 女兒的表現真的令我好shocked, 佢依然是無 ...
其實我都有考慮過k1轉另一間以廣東話為主的學校(也是am class),因為阿女一直都不太投入學校生活咁。但最近佢有似乎進步好多,投入咗,開心咗,而且佢極之慢熱,我又費事佢要重新適應另一間新學校,所以現在90%機會,會留番GF K1。

唔得呀, 我女係8月b, 剛剛唔可以做超大b 而家姑且試試, 但尋日問咗十幾間, 絕大部份都已經無位, 如果真係搵唔到, 咪繼續讀多年, 遲d先試考k2囉...

引用:回復+tam_bb+的帖子 唔得呀,+我女係8月b,+

唔得呀, 我女係8月b, 剛剛唔可以做超大b 而家姑且試試, 但尋日問咗十幾間, 絕大 ...
不要灰心,如果有waiting响手的話,仲有機會!去年考pn時,一到9月,有幾間打電話來,話有位,問我讀唔讀。同埋,再俾D時間俾小朋友,有D真係慢熱D、要多D時間適應。我覺得我囡囡同你囡囡有D相似⋯⋯她在家好多嘢講、百厭!但在學校或在陌生人面前,要長時間warm up。 。。我等緊佢「開竅」!(p.s. 我在學校睇video,見我囡囡大部分時間都是企喺度,似乎不太投入⋯ 但拍video時應該是3、4月,現在見佢有進步,free play time 時,透過大玻璃門,見佢投入很多地玩。同佢自己比較,係有進步。同其他人比較,當然仲係差D。不過,我相信呢類性格嘅小朋友,係要時間適應。)加油!

tam_bb:

我仔仔, 性格同你囡囡,都好似.....

但上sat 睇 video,見佢有自己動手做手工 "R",有舉手 (但冇出去做指令)
唱歌時,有自己拍拍手,我已經好滿意

如 COMPARE 上年10月尾 VIDEO, 真的進步了, 起碼有參與和投入了

共勉之!

回覆:0909MAMI 的帖子

唉,其實我都唔compare其他人了,但我女同上次video比較,真係一d進步都無

回覆:tam_bb 的帖子

我無waiting在手啦,去年報k1時女女先剛返pn, 咁明知阿女超shy, 出去in根本無得爭,所以只報了幾間popular 的,當係搏一搏算,唔得咪繼續讀囉,真係無諗到呢間又唔啱佢。

回覆:荃灣愉景方方vs浪澄綠茵

雖然我冇經驗,但你囡囡有冇抗拒返學先?若果冇,我就覺得俾多一段時間去觀察。

因為之前我個囡上 tomlee playgroup 都係冇反應 (平時响屋企識拍手),去到就乜都唔識。初時我都有d灰心,後來過咗一排,就進步咗。

回覆:Mistletoe 的帖子

我女未至於好抗拒,但睇唔到佢開心,佢返學總係面無表情,連副校長都好奇怪話有留意我女,問點解呢個女仔唔笑嘅...

whitepurin 發表於 13-5-15 07:47
我女未至於好抗拒,但睇唔到佢開心,佢返學總係面無表情,連副校長都好奇怪話有留意我女,問點解呢個女仔唔 ...

你囡囡都係 am class 嗎?

你試下問下你囡囡,鍾唔鍾意返學丫.....如比佢揀返學 / 去公園 / 睇玩具?我仔仔揀返學的.....even 上堂都係唔出聲.....

其實, 邊一位係副校長?

我只認得校長咋......:p

whitepurin 發表於 13-5-15 07:47
我女未至於好抗拒,但睇唔到佢開心,佢返學總係面無表情,連副校長都好奇怪話有留意我女,問點解呢個女仔唔 ...
is that due to language issue?  does she speak a lot at home? my fd told me a story, her fd has twin ( a boy and a girl). They both go to LH [size=15.972221374511719px]普, but her son doesn't speak much. After that, they moved him to [size=15.555556297302246px]粵 class, he starts to speak a lot.

My son has some improvement. He still prefers to stay home rather than going to school. I guess he has more freedom at home. My son doesn't like to play with a group of kids, he prefers to play with 1-2 kids. Maybe that's another reason. Also he always says school is so noisy.....

0909MAMI 發表於 13-5-15 09:37
你囡囡都係 am class 嗎?

你試下問下你囡囡,鍾唔鍾意返學丫.....如比佢揀返學 / 去公園 / 睇玩具?我仔 ...
wa......good for u...my son never chooses "going to school" whenever i asked this question.
[size=12.222222328186035px]副校長 ; the long hair one
[size=12.222222328186035px]校長 : she has short hair now

回覆:0909MAMI 的帖子

我有問我女鍾唔鍾意返學,早幾個月佢真係話唔鍾意,話返學唔開心。最近問佢話鍾意了,但佢太細有時都唔知佢邊句真邊句假

回覆:tobaby2010 的帖子

I also suspect it's the language barrier. I'm trying to find a Cantonese school for her but it's so hard to find a school now!

引用:tam_bb:我仔仔,+性格同你囡囡,都好似.....

原帖由 0909MAMI 於 13-05-14 發表
tam_bb:

冇錯,見到小朋友有進步,很開心!以前帶阿女去唔同嘅playgroup,佢90%時間攬住我,唔肯玩,真係好沮喪 但見佢慢慢有進步(不過真係好慢),我就會好開心。

引用:tam_bb:我仔仔,+性格同你囡囡,都好似.....

原帖由 0909MAMI 於 13-05-14 發表
tam_bb:

btw, 你囝囝會留在GF k1嗎?

引用:唉,其實我都唔compare其他人了,但我女同

唉,其實我都唔compare其他人了,但我女同上次video比較,真係一d進步都無

...
我都明白你心情。教性格慢熱、被動、敏感嘅小朋友,真係好頭痛。我能夠做嘅,係多D帶佢去公園玩、去多D街見多D人。唉!呢類性格嘅小朋友,真係冇得迫佢

‹ 上一主題|下一主題