用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無一技旁身, 只好等抽獎。
樓主: chumamma
go

無一技旁身, 只好等抽獎。 [複製鏈接]

引用:Quote:do-re-me+發表於+13-4-2+15:48+點解

原帖由 jk923 於 13-04-02 發表
因為學校會睇你有無將佢係自行時有無揀過佢,係成意分黎。
自行果時唔要你, 之後又倒返轉收你, 即係間學校自視過高, 態度囂張, 唔讀也罷

回覆:do-re-me 的帖子

學校收生都要揀最合適嘅考生,自行一般得4x個位,叩門得幾個甚至冇位,每次競爭嘅對手都唔同,自行對手太强或面試表現唔好所以唔收,叩門時對手較弱或筆試考得好所以收一啲都唔出奇,唔可以用囂張嚟形容間學校,更加唔值得為啲咁嘅想法去放棄自行.

Anniemun  Totally agree  發表於 13-4-3 18:44

我自己覺得除了成績面試時候的表現都好重要, 就算有幾多特異功能都好啦如果問非所答又或者全程都唔望人都唔得 , 面試時自信和禮貌是好重要的 , 否則某些學校的面試比重都唔會佔咁多啦 !

chumamma 發表於 13-3-31 23:08
只有成績, 但無一技旁身, 咩獎都無, Profolio 咩都無填, 雖有2個面試機會, 但不寄厚望, 現階段, 只好等抽獎 ...
我女兒跟你一樣, 只有成績, 其餘咩到冇, FIRST ROUND 已經比一間好多人想入的直資收咗. 所以最重要始終都是成績.

719117    發表於 13-4-4 15:05

認同!入top band 1校,最主要還是成績、成績、成績!
另加良好品行。
...

do-re-me 發表於 13-4-2 15:48
點解?

我入表果兩間响簡介會已講明無入過自行表嘅係唔會比form叩門申請啊, 所以點都要入表面試留條後路

do-re-me 發表於 13-4-3 00:57
自行果時唔要你, 之後又倒返轉收你, 即係間學校自視過高, 態度囂張, 唔讀也罷

...
其實你明白派位方法呢個遊戲未?自行係睇小朋友本身實力,到統一只係彩數,你自行時要放棄某學校,但抽獎時你都揀果間學校,抽中左收你等如果間學校自視過高同囂張?

Yanamami 發表於 13-4-1 19:45
我始終覺得小朋友多元發展有其作用,將來升大學或工作及個人交際方便會有較佳的發揮,我個人很鼓勵小朋友多 ...
ME TOO!  我個人會放活動緊要過讀書 (當然讀書唔可以太差, 中間就可以), 俾你讀書好叻, 但出到黎講野都怕羞既=冇用, 宜家個時代咁樣出黎搵唔到食

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-4-1+19:45+我始

原帖由 杰杰媽媽 於 13-04-03 發表
ME TOO!  我個人會放活動緊要過讀書 (當然讀書唔可以太差, 中間就可以), 俾你讀書好叻, 但出到黎講野都怕羞 ...
絕對同意你嘅講法,讀書叻嘅都好多人,但讀書又讀得不太差,而且又有課外活動技能叻嘅就不是處處都有!

回覆:無一技旁身, 只好等抽獎。

有特異功能係學校找你入,冇特異功能係你求學校俾位,分別就係咁。
只要特異功能成績達到一定標準,入U也有另外途徑。如方力申。HKU website 都有list出有誰人利用這途徑入同入乜嘢系。
今年港大特別為DBS的伍家朗俾咗個好好offer!給他去圓奧運夢。
給孩子去見識多些世界,近年太多高分低能的人出現。

‹ 上一主題|下一主題