用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無一技旁身, 只好等抽獎。
go

無一技旁身, 只好等抽獎。 [複製鏈接]

只有成績, 但無一技旁身, 咩獎都無, Profolio 咩都無填, 雖有2個面試機會, 但不寄厚望, 現階段, 只好等抽獎。

有點灰!

elbar  派位甲部 或試 1.藍田聖保祿 2.聖傑靈 3.香港真光中學   發表於 13-4-3 21:34
TKO2040  地區名校, 間間都講教處排名, 不用灰 ; 如考傳統名校, 就真灰啦!  發表於 13-4-2 22:57
hhma  唔好本末倒置, 成績緊要過所有  發表於 13-4-1 12:55
Anniemun  可寫曾參與活動,服務也可。如風纪,義工等。  發表於 13-4-1 00:27
   0    0    0    0

chumamma 發表於 13-3-31 23:08
只有成績, 但無一技旁身, 咩獎都無, Profolio 咩都無填, 雖有2個面試機會, 但不寄厚望, 現階段, 只好等抽獎 ...
不用太灰,可能自行已經成功,但學校只能等7月才可通知你。
Good Luck !!!

只有成績都好, 好過我阿仔, 連成績都唔見得人
Good Luck !!!

成績好。。。勝過十張活動cert.

karenhinhin  完全同意! 成績好叩門都易d!  發表於 13-4-1 12:57
719117  agree  發表於 13-4-1 11:30

引用:只有成績,+但無一技旁身,+咩獎都無,+Profol

原帖由 chumamma 於 13-03-31 發表
只有成績, 但無一技旁身, 咩獎都無, Profolio 咩都無填, 雖有2個面試機會, 但不寄厚望, 現階段, 只好等抽獎 ...
你自己小學有無中學?我身邊朋友們坐底有3,4種課外活動, 幾廿個獎+證書, 我女(小四)乜都無, 我已決定唔面試, 唔係個個都叻, 唔叻力谷都無用, 唯有讀好d書等運到

簽名被屏蔽

引用:成績好。。。勝過十張活動cert.

原帖由 kiukiupig 於 13-04-01 發表
成績好。。。勝過十張活動cert.
超級同意,除非仔囡D獎項是全港排名在頭,否則用途不及成績實際,尤其上到中學,個底吾夠厚,跟吾上成績,變成冇動力讀書。到時有乜cert都冇用。
只要有成績,自行、抽籤、叩門都有機會。

Agreed ,成績好才重要.

引用:只有成績,+但無一技旁身,+咩獎都無,+Profol

原帖由 chumamma 於 13-03-31 發表
成績好有面試機會可以給孩子經驗,除成績外還有操行及面試表現,在這些方面表現滿意拎滿分,可能已被學校選中了。

上個月到學校聽了小五家長會,老師用心良苦地說,其實興趣班,如小朋友自己喜歡,時間許可也無防。但實際要入好學校,只靠課外表現的,不竟不多,除非表現很出色。所以,還是加油讀書喇!

719117  成績最緊要  發表於 13-4-2 14:11
cindycyh1023    發表於 13-4-1 23:31
YuYuMother  同意,成績最緊要。  發表於 13-4-1 13:26

Prizes in ECA might be taken into consideration when 2 students with excellent academics end in tie.  It's better to choose those secondary schools that do not put so much weight on ECA.

ANChan59  Not many parents read my Secondary School Admission Criteria.......  發表於 13-4-1 14:22

回覆:無一技旁身, 只好等抽獎。

自行只佔升中學位的三成,亦即有七成學生是靠抽獎的。自行之中特異功能亦只佔小數,只有極優異的同學受到禮待,例如皇仁只收七名。成績加口試表現可能更決定性。

不過,我始終覺得小朋友多元發展有其作用,將來升大學或工作及個人交際方便會有較佳的發揮,我個人很鼓勵小朋友多參予課外活動。

presents  cant agree more  發表於 13-4-3 22:42

Band5 發表於 13-4-1 18:50
自行只佔升中學位的三成,亦即有七成學生是靠抽獎的。自行之中特異功能亦只佔小數,只有極優異的同學受到禮 ...
我始終覺得小朋友多元發展有其作用,將來升大學或工作及個人交際方便會有較佳的發揮,我個人很鼓勵小朋友多參予課外活動。
Agree with the above.  ECA is not just for F1 application.

簽名被屏蔽

do-re-me 發表於 13-4-1 01:18
你自己小學有無中學?我身邊朋友們坐底有3,4種課外活動, 幾廿個獎+證書, 我女(小四)乜都無, 我已決定唔面 ...

唔面試第日連想叩門嘅機會都會無架喎

Me too。等運到。

引用:Quote:do-re-me+發表於+13-4-1+01:18+你自

原帖由 琛媽 於 13-04-02 發表
唔面試第日連想叩門嘅機會都會無架喎
點解?

do-re-me 發表於 13-4-2 15:48
點解?
因為學校會睇你有無將佢係自行時有無揀過佢,係成意分黎。

回復 chumamma 的帖子

大把人十項全能!!成绩最緊要!!!

回覆:do-re-me 的帖子

人地廿幾樣証書啫,又唔係同你爭同一間學校,冇必要放棄自行.

‹ 上一主題|下一主題