用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Stephen ( stanley ) vs St paul boy vs 港同
樓主: 花姑姑
go

St Stephen ( stanley ) vs St paul boy vs 港同 [複製鏈接]

回覆:Jack0128 的帖子

HKUGA 中文科是普通話教授的

醒目開學勳章 王國長老

引用:HKUGA+中文科是普通話教授的 +

原帖由 evaken 於 13-04-25 發表
HKUGA 中文科是普通話教授的
仲有港同弟妹係有分加,不過吾包收

St. Paul Boys

St Paul Boy's

peter_pan 發表於 13-4-1 16:22
其實 St Paul Boys 也不是甚麽頂級 band 1. 它的中學一向只是 band 1 尾, 不過轉了直資後受追棒. 成績也憧 ...
St Paul boys 真係唔係乜野頂級,識幾個家長都話只係狂谷,但係出o黎唔見點好。學校轉o左直資後,請唔到好老師。上左中學D學生又好hea,富家子弟等出國唔多搏。

回復 Jack0128 的帖子

今年二月St Paul Boys註冊當曰我本人都有去, 副校長說常識科分兩部份, 有一部份是全英語教, 宗教科英語教, 有朋友說普通話科level 深過 DBS St Paul Co Ed, 他的兒子今年在St Paul Boys 讀小一。

我兒子今年interview St Paul Boy 時, 只係集體聽個故事再逐個小朋友喺老師面前覆述一次, 請問大家係咪一樣?  

但interview 港同 and 聖士提反時, 我覺得佢地認真好多.  但可能個個小朋友吾同.

koala_choco  我仔仔in st paul boys 也是這樣說.  發表於 13-4-30 15:03

回覆:runme 的帖子

我好欣賞 St Paul Boys 既 2nd interview, 因為係open既, 父母可以喺遠距離聽到同睇到整個interview.  當日聽到阿仔天馬行空既答案, 我即時暈一暈, but at least 自己知道個仔in 成點, 唔洗估估下.

回復 lanimama 的帖子

我也很喜歡St Paul Boys second in 透明度高, 家長全程知道校長問乜, 小孩表現如何, 得唔得大概都已經估到, 陳校長當日問了我囝囝約十題問題, 然後考他第二部份problem solving 的能力, 我好喜歡陳校長公平公正的處事態度, 所以好喜歡這所學校, 希望囝囝今年九月開始在這學校有個愉快的校園生活。

引用:+本帖最後由+ckt_mama+於+13-4-30+11:38+編

原帖由 ckt_mama 於 13-04-30 發表

我囝囝有幸九月份也會在這𥚃上學, 可能同你囝囝一班呢!? Let's keep in touch.

回覆:St Stephen ( stanley ) vs St paul boy vs 港同

Sure. Let's keep in touch.

回復 wongchunBB 的帖子

SPB著重學術及規矩,功課及測考壓力頗大,認識小朋友入讀後胖了,竟然是因為常常坐著做功課和溫習!規矩頗嚴!認識小朋友每天被罰!但這當然得看你的小朋友是不是讀書天份高(認識小朋友輕鬆處理學業),活潑/文靜!

why punish ? and what kind of punishment ?

SPB, 罰企, 罰抄, 個fd 的小朋友, 5年級吃lunch, 講咗一句話, 連手册都要寫通知家長, 最影响, conduct 分

引用:SPB,+罰企,+罰抄,+個fd+的小朋友,+5年級吃l

can any existing parents of SPB clarify if the above situations really happen in SPB ?

不要驚, SSCPS都有罰企, 罰抄, 但唔多

回覆:St Stephen ( stanley ) vs St paul boy vs 港同

St Paul boy

回復 fckmama 的帖子

我認識兩位St Paul Boys 的家長朋友, 他們的兒子分別就讀於該校小二, 小四和小六,
我問他們這校是否有罰企、罰抄、罰留堂之類事情發生,
他們都表示從沒有發生在他們小孩班上, 亦沒聽過其他班有這樣的情形,
他們都表示校長老師們都很好, 很有愛心及盡責, 他們的小朋友都返學返得很開心。

回復 ckt_mama 的帖子

謝謝你的回覆.  SPB給我的印象是很好的, 我都不相信學校動輒會用罸的方法去罸學生.  
‹ 上一主題|下一主題