用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Canada Ontario - Bronte College
go

Canada Ontario - Bronte College

想請問這間中學校風和學術好嗎? 入大學機會率高唔高?

亞女讀緊Grade 12, 已經有offer..

我姪女而家係HK讀緊F.5, 成績都OK. 打算今年九月過去讀Grade 12, 唔知會唔會好難跟得上呢? Elmo_baby, 想請問你覺得這學校整體來說好嗎? 學校和住宿環境OK嗎? 還有這學校是否很多中國留學生呢? Thanks!

我女兒在港完成F.5, 上年9月入讀Grade 12, 基本要求所有科目合格先收, 在港是否讀英中? 有英文底會好D跟得上, 吾得就讀要讀英文班加強英文.... 學校整體和住宿環境 ok啦, 只讀一年, 女兒無投訴, 但範校規會罰款, 幾攪笑! 學校多數中國, 東南亞, 墨西哥留學生, 學到英文與普通話.

其實讀一年無咩所謂, 只耍係比心機讀夠成績有大學offer, 入到大學便可! 重有一提係Grade 12係要考一個 Ontario英文試合格先可以中學畢業, 亞女話吾容易好多同學都吾pass, 4月就考都驚訝! 希望佢pass.

Elmo_baby 發表於 13-3-31 18:18
我女兒在港完成F.5, 上年9月入讀Grade 12, 基本要求所有科目合格先收, 在港是否讀英中? 有英文底會好D跟得 ...
請問甚麼情況下需要考 這個 ontario 英文試? 它的全名是甚麼?小兒現在初中, 預備多些資料好作安排,謝!

Elmo_baby,唔該哂你寶貴的資料。我姪女現在是讀英中,因為打算今年過去,所以已開始讀緊English Oral & listening course. Bronte College 要求我姪女要額外補一科Geography,原因是他們要這科F4的成績,但她F4沒有選這科,我怕她會好辛苦。你女女上年係咪都係一定要有F3和F4的Geograph 和Science的成績?犯校規要罰款咁攪笑...至於你講果個Ontario英文試,希望你女女會Pass,我相信你女女都係一個好叻的女孩子, 讀左1年就有大學offer,恭喜晒! 希望我姪女都可以。學校話夜晚會有老師同佢地補習,唔知係咪真呢?

Elmo_baby,唔該哂你寶貴的資料。我姪女現在是讀英中,因為打算今年過去,所以已開始讀緊English Oral & listening course. Bronte College 要求我姪女要額外補一科Geography,原因是他們要這科F4的成績,但她F4沒有選這科,我怕她會好辛苦。你女女上年係咪都係一定要有F3和F4的Geograph 和Science的成績?犯校規要罰款咁攪笑...至於你講果個Ontario英文試,希望你女女會Pass,我相信你女女都係一個好叻的女孩子, 讀左1年就有大學offer,恭喜晒! 希望我姪女都可以。學校話夜晚會有老師同佢地補習,唔知係咪真呢?

讀英中就更加好容易跟得上, 放心吧! 我女兒因為吾夠學分F4無讀Science都要(比多大約HKD8,000)額外補一科, 但這科只係補學分只要合格便可, 不用計入大學分. (上大學係要有30學分)

Ontario英文試( 全名 Ontario Secondary School Literacy Test OSSLT), 只係安大略省先要考, 因為沒有公開考試, 所有中學畢業生都要pass 這個試才可以升上大學, 重有另外所有海外生都要考ITLES, 大學須要6.5分以上....

QuestionMa  唔該哂!  我當年在安省讀書並未有呢個 OSSLT, 我會上網多搵資料  發表於 13-4-2 19:33

Many thanks for Elmo_baby. ^0^

........................................