用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EPGY Math
go

EPGY Math

EPGY Math 收左我囡,佢現在係K3由最低level開始讀起,佢唔係gifted.  想請教這個課程係咪一定比數學gifted讀,不是gifted讀可以嗎?

你怎知囡囡不是gifted?

要看你是用何種途徑入讀而定的。
直接自已在Http://epgy.stanford.edu/overview/index.html,辦理申請及成功入讀,有七八成機會gifted.
如果經www.infokids.com.hk入讀,只要有$便可,是否gifted待日後決定。
這課程主要培養孩子數學興趣為主。
如果你認為孩子是gifted的話,最少超學年3至4個才勉強算是。
我朋友十歳兒,現在學習緊M040到M042才算gifted.
Gifted兒童的家長,比一般家長要行的路是較辛苦的。不要開心得太早。

回覆:sampapa 的帖子

Gifted兒童的家長,比一般家長要行的路是較辛苦的。不要開心得太早。

感同身受。資優孩子,知憂父母!

至於超越多少年級的說法,我有其他看法。學習及知識是多元化,不能過份集中在數學,要留意平衡發展,例如語文,課外活動,我希望做到多元智能,當然數學依然是最突出。最終數學超前比理論上低少少,但其他又有好進展。我已經收貨。

好好支持你的孩子,闖出驕陽。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

因為囡囡太集中語文,才打算加强數學!她不是gifted, 所以怕佢跟不上!有沒有不是gifted讀的小朋友上這課程?

引用:因為囡囡太集中語文,才打算加强數學!她不

原帖由 scyauchris 於 13-03-29 發表
因為囡囡太集中語文,才打算加强數學!她不是gifted, 所以怕佢跟不上!有沒有不是gifted讀的小朋友上這課程 ...
有很多免費的網上數學,如果不是為了那考小一的証書。放棄吧!
只要父母識揀有很多apps都可以訓練孩數學。例如Apple士多內有一個叫
"Math Bingo"費用美金0.99,  大力推介。
除計算外,還練習手眼協調。

不是為小一証書,小囡好幸運入到自己喜歡的學校!只是怕她太集中語文,本身學Enopi Math已學哽除數.  但好似enopi不夠全面,想找另一個較全面的課程!

引用:不是為小一証書,小囡好幸運入到自己喜歡的

不是為小一証書,小囡好幸運入到自己喜歡的學校!只是怕她太集中語文,本身學Enopi Math已學哽除數.  但好 ...
可以用數學的解難即problem solving 佢玩。公文及Enopi 留待日後吧!

謝謝建議!直橫式加减

直横式加減成除好似欠決思考

引用:謝謝建議!直橫式加减

謝謝建議!直橫式加减
不是直接的算式,是要經過思考把問題轉做算式。
這是有挑戰性和訓練閱讀理解。

其實EPGY aptitude test 都有文字體,其中一條對一個六歲小朋友都難。大人做都可能唔識,當然我囡囡係做錯。

引用:+本帖最後由+Annie123+於+13-3-30+12:31+編

原帖由 Annie123 於 13-03-30 發表
市場需要。亦可幫助家長尋找所需,
只可說互惠互利,各取所需。

Annie123 發表於 13-3-30 13:39
回復 sampapa 的帖子

Yes, agreed you view and saying.
the cert of HK version is not qualified for out side.
threrefore, i applied directly. cert is qualifed worldwide.
the cost is less than 50% or more of HK

其實我都羨慕係GIFTED的人, 我中學讀書時背十次先可能背到課書, 隔離位睇2次就背到, 數學無溫書就9拾幾分(我死讀死做死溫先8字頭), 如果當年佢父母再栽培一下佢, 或者將來對社會有相當貢獻.

門檻高低如何我不清楚, 其實就算入到去, 都要考試升班, 機會平等, 如果個小朋友真係得, 咁起碼父母都為子女做過應做的責任, 唔會浪費左個小朋友囉

引用:其實我都羨慕係GIFTED的人,+我中學讀書時背

原帖由 albb 於 13-03-31 發表
其實我都羨慕係GIFTED的人, 我中學讀書時背十次先可能背到課書, 隔離位睇2次就背到, 數學無溫書就9拾幾分( ...
資優而沒有行為問題,才是好事。否則更加麻煩的。

其實資優不一定學術好!小朋友係資優,相信家長都有一定的壓力無論小朋友行為或情緒有沒有問題!其實只要適當的指引及小朋友的努力,每位小朋友都能發揮所
長!

sampapa 發表於 13-3-31 10:24
資優而沒有行為問題,才是好事。否則更加麻煩的。
本身有GIFTED已經係好事, 咁總好過, 無GIFTED而一樣有更多行為問題