用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 親身經歷,不能盡信政府醫院!
go

親身經歷,不能盡信政府醫院! [複製鏈接]

小朋友是細孖,一歲多點時就覺得和大孖有點不一樣,尤其眼神接觸!到歲半去健康院例行檢查,姑娘說應該無事,再觀察半年,到兩歲2個月回健康院,姑娘就說要排期做評估,一等又是半年,到細孖2歲8個月才確定為自閉症,前後浪費了一年多的時間!希望各家長如出現類似情況,不能等政府,要馬上去找私家機構做評估,不能錯過6歲前的治療黃金期!
   2    0    0    0

回覆:親身經歷,不能盡信政府醫院!

我又係細孖,佢有自閉症傾向

佢哋係把關的, 連呢啲都唔識, 就叫人等多半年, 真係唔專業, 高薪厚職, 可以專業啲嗎? 佢哋唔通唔知小朋友是有學習黃金期的嗎?

回復 tommyangie 的帖子

黃金期最好係三歲前呀!

我果陣都係有去健康院架,其實果陣你都可以要求醫生寫紙比你排架,就算佢叫你觀察,你都有權要求,最重要係我地家長發覺,因健康院姑娘醫生只睇佢果幾個字就話佢有事定無事,點都唔能夠作準!

樓主,我記得我囝都系2歲健康院姑娘才承認我囝語言發展慢,但要排健康院兒科醫生--8個月,唔係麻。計下2歲+8個月+6-9個排cac,
當天即找睇開呀仔個私家醫生寫信排cac, 評估完成比見健康院醫生快。
果斷d,有問題拖都無謂,早面對早開展對孩子的訓練計劃。

cat1028 發表於 13-3-29 18:18
樓主,我記得我囝都系2歲健康院姑娘才承認我囝語言發展慢,但要排健康院兒科醫生--8個月,唔係麻。計下2歲+ ...

絶對同意!!!

如果覺得個仔有問題,但又無錢做私家評估,係唔駛等健康院,你叫屋企樓下個西醫寫信比你去評估中心排評估就得,唔好等健康院d姑娘。

回覆:tommyangie 的帖子

同意健康院真係唔可信

我仔兩歲果次去健康院,安排約見時間是最早的時間,準時去到佢地都未開門,我個仔又唔洗打針又唔洗磅重,無野做就咁等左成個鐘,催左幾次先等到見姑娘,亞仔由好好情緒結果都等到好炆憎,之後一入到果間好細既房,一關門亞仔就狂哭,姑娘超冇耐性,好快又叫返亞仔出去,話等亞仔情緒好些再見過,過左一輪亞仔都係好炆憎,再入姑娘房,姑娘又係好冇耐性,最黑人憎係仲同我地講下次你地約早d ar ma,呢下真係慶爆,時間係你地約,我地準時到達,已經最早果批,邊有得再早d?兩公婆請曬假,一早去到,等左成個鐘,個姑娘見一陣又話叫我地約過第二日?有冇搞錯

checkylam 發表於 13-3-28 10:27
佢哋係把關的, 連呢啲都唔識, 就叫人等多半年, 真係唔專業, 高薪厚職, 可以專業啲嗎? 佢哋唔通唔知小朋友是 ...
不是不夠專業,聽聞是不想咁早定案,令原來不夠資源的特殊教育更見緊張。試問那些姑娘每天見這麼多小朋友,日日如是,點會不察覺小朋友有問題呢?還有一點,就是雙非嬰兒都會分薄了資源!本人不是歧視,只講說出事實!

回覆:autunmbb 的帖子

請問边度有評估中心??

政府係要慢慢等慢慢等......  我都係2歲幾去睇普通醫生轉介去智能評估中心, 3歲再返健康院, 佢話唔駛再返啦, 最後都係轉介你去姐.........

我帶埋老師寫既信到健康院見姑娘>再見兒科e生>再去尤德中心見護士,只用左1星期時間,然後再排半年見尤德中心e生>再一星期後見言語治療>半個月後見臨床心理學家,過程可接受,但排兒童精神科就真係耐,要1年半

兒童精神科,我已等左一年,仲要等,自費做訓練,等政府服務---有排等。

同意, 我自己就覺得政府的服務好好, 但就真係要等, 浪費時間

如果經濟許可, 一定係自費做住私家訓練, 一邊等政府係最好, 就算我依家有醫院俾的職業治療, 但俾得我4,5星期先一次, 個導師係好好. 不過堂數太少, 都係要額外自己出去做

回復 checkylam 的帖子

未係囉, 我細仔現3歲半評估左有自閉傾向,不善言語表達,大小肌肉較慢過實際年0 ,兩歲半係健康院評估e生又係話冇問題,搞到我仔遲左成年先有得見,見完又要排好耐,起碼要等兩年,

回復 kingbbsam 的帖子

是的,要把握6歲前做治療的黃金期.

我都係一路係協康同邁步做治療,一路等政府的服務.

引用:如果覺得個仔有問題,但又無錢做私家評估,

原帖由 autunmbb 於 13-04-03 發表
如果覺得個仔有問題,但又無錢做私家評估,係唔駛等健康院,你叫屋企樓下個西醫寫信比你去評估中心排評估就 ...
請問評估中心費用大概幾錢?要等幾耐嫁?

引用:Quote:原帖由+autunmbb+於+13-04-03+發表如

原帖由 芒果米池 於 13-07-10 發表
請問評估中心費用大概幾錢?要等幾耐嫁?
私人機構評估係$6800邁步,等政府$60蚊,不過要好耐,協康果D要排幾個月.好似3千幾.

‹ 上一主題|下一主題