用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 經常見到媽媽講特異功能的小朋友,好奇想知咩叫特異功能? ...
樓主: BBLAU0608
go

經常見到媽媽講特異功能的小朋友,好奇想知咩叫特異功能??

回覆:經常見到媽媽講特異功能的小朋友,好奇想知咩叫特異功能

我個仔兩歲,已識認出9成以上在香港常見的汽車品牌。

引用:我大仔可以不停吹水,一個鐘車程都可以唔停

原帖由 awah112 於 13-03-23 發表
我大仔可以不停吹水,一個鐘車程都可以唔停唔冼飲水...
之後一個鐘有冇不停咁all 尿??

引用:數學神童背圓周率150小數位【明報專訊】科

原帖由 awah112 於 13-03-26 發表
數學神童背圓周率150小數位

【明報專訊】科技大學昨公布去年底舉辦的世界數學測試結果,優才(楊殷有娣) ...
每次看到這些報導數理優宜生,都說孩子喜歡科普仔數學書。
或語文優秀,則看各類型的文學書。共通點是喜歡看書。
其實家長會否引導或鼓勵孩子學生多閱讀而減少不必要的興趣班呢?

引用:Quote:原帖由+awah112+於+13-03-23+發表我

herman0114 發表於 13-3-23 21:51
我個仔兩歲,已識認出9成以上在香港常見的汽車品牌。
我個仔認埋型號添

似乎細路都鍾意車,我小朋友都係係車場,一路行過一路數車的牌子。

Jane1983 發表於 13-3-27 12:49
似乎細路都鍾意車,我小朋友都係係車場,一路行過一路數車的牌子。

係呀~~~小朋友特別係男仔都鍾意車多d,
我囝一出街見到d車都望到目不轉睛~

回覆:經常見到媽媽講特異功能的小朋友,好奇想知咩叫特異功能??

有好多媽媽以為自己仔女特別醒目

Montreal 發表於 13-3-27 14:50
有好多媽媽以為自己仔女特別醒目
呢個係幾常見,因為自己小朋友特別欣賞,另外就係呢代人確實比我們那代人叻。
所以做父母要清醒,而家d小朋友真係天外有天,人外有人。

引用:Quote:herman0114+發表於+13-3-23+21:51+我

原帖由 LeeCC 於 13-03-27 發表
我個仔認埋型號添

只要家長肯發掘,個個小朋友都咁叻!

Jane1983  確係事實!  發表於 13-3-27 17:38

引用:只要家長肯發掘,個個小朋友都咁叻!

原帖由 jennki 於 13-03-27 發表
只要家長肯發掘,個個小朋友都咁叻!

回復 Montreal 的帖子

係呀, 我都認自己覺得阿囡算醒目, 但唔覺佢超醒, 最初係身邊朋友話佢好醒, 要check check 佢, 到依家醫生都話佢好聰明, 叫諗吓去check 吓佢 ... 但對interview應該冇咩幫助, 除非考吹水la, 因為佢係中文文盲, 依家開始自己教多啲, 希望到時interview會好啲