用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學! ...
樓主: abyjojo
go

急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學! [複製鏈接]

引用:Quote:manlili+發表於+13-5-8+22:19+回復+N

原帖由 babybaby2010 於 13-05-09 發表
讀完小學跳唔跳得返出黎其他中學??
比較難入band 1、2官津中學因為除咗英語運用方面强之外,小朋友也較free,要佢哋適應嚴格校規有難度另外中文程度絕對偏離官津中學進度

我對LEE間學校冇偏見, 小朋友亦不是讀此校.
但我相信每間學校都是有好有唔好, 宏信又未去到一無是處, 只不過是新校當然要有待觀察. 如果你認為OK接受咪讀囉!  

我覺得只可以放宏信作為最後的選擇.

回覆:YanYan0116 的帖子

咁多不明朗因素仲要俾咁多錢,三思!

回復 babybaby2010 的帖子

自党這校只會令啲青春期少男少女虛渡光陰。

冇錢真係唔好讀好多使費架!! 又要買手提電腦返學用

回復 babybaby2010 的帖子

聽講小學ok嘅

醒目開學勳章

manlili 發表於 13-5-8 22:19
回復 NaheelSO 的帖子

老實話,你真明智!這類校最少要玩多十年八載,才可有丁点l野睇下,依家就要靠班敢死隊行前做實驗!試想band1.2頭學生不去 ...

凡事有例外, 朋友兒子成績是band 1 頭, 也是入讀宏信。

當然, 學校好或不好, 我唔知... 亦無問.... , 因學費已經令我不考慮了。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

現在宏信收生要求也愈來愈高,全英文教學,校長講過初初收生都是band2 為多,反而冇收band3學生,小學操行都係考慮因素,但現在我相信有很多band1尾學生都會考慮宏信,不過,宏信中文科程度真係過低,家長要考慮這點。

回覆:急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學!

2間來比,完全無得相比

呂明才是band 2 中至尾,不是以英文教學,另一間就=國際學校! 我朋友個仔嚟緊入讀,但成績只是band 2 ,她說都有600 人伸請,收左佢個仔,但個家長勁開心bor …………因為李兆基唔收!

醒目開學勳章

antia 發表於 13-5-18 18:07
呂明才是band 2 中至尾,不是以英文教學,另一間就=國際學校! 我朋友個仔嚟緊入讀,但成績只是band 2 ,她 ...
雖然兩間都係直資,但學校理念同教學完全唔同,李兆基會谷學生,但宏信唔會,如果家長想搵D傳統教學方式,宏信一定唔啱佢!兩間學費都相差好多。

回復 abyjojo 的帖子

不如比個機會我呢個有細路讀緊7年級,係管弦樂團成員又係公務員學生家長親身解說一下,再請本身不是此校的家長不要再道聽途說,聽朋友的朋友說這校是這樣又是那樣,相信這裡沒有一個係現任宏信家長,如果有的話而對學校這樣不大了解,這真的很有問題。如真的對學校抱有不滿,或者要早點轉校吧。

首先我覺得家長係負擔得起先會選擇直資學校,如果你選擇了直資就不要說學費這麼貴,嫌貴就等教統局派位吧。況且如果你入息高一定唔介意,入息低可以申請學校減免,如果你合資格macbook 同遊學團都可以申請資助,唔一定係公務員同有錢先可以選擇宏信,更加不是用學費來決定你選那間學校,你係buy學校名氣同成績就唔係揀宏信,buy前景係因為成功申請左開辦IB課程多一條升學出路,如果行IB相比其他學校學費絕對肯定唔係高,又抑或因為擔心自己仔女派唔到間心水學校而搵宏信做水泡就無可厚非,亦大有人在。宏信學費相比區內學校為高,但全年亦只得一個費用,無簿費,無冷氣費,無班會費,全個學期書都係得4本,e-book 都係買左一次,因為主要係用macbook授課而全部課程教授內容大部份都係由級別老師編製。

學校語言環境任何時間只有普通話同英文,覺得自己語言方面應付到就不妨嚐試入學,不然跟唔上又話學校唔教野!

學校唔會教學生無禮貌,青春期,反叛期,每個學生都會有,呢個唔只係學校責任,家長們大家都要重視! 學生寸寸貢唔係得宏信有,名校多的是,其中一位mami講學校唔見有食煙短裙金毛粗口,就已經認為唔錯,絕對認同,家長已經小一樣野要擔心。

管弦樂團不收任何費用,樂器是自己平時用開的,學校並不會要求你要重新購買,當然要有一定水準先可以入團。不是每年都去維也納,今年係第一次參與咁大規模樂團之旅。樂器班學音樂當然要交費,你情我願,覺得無必要學校學可以坊間另尋名師,絕對係自願性參與。學得好唔好要睇個人資質,老師亦會視乎你表現而要求改學其他樂器,並不是說你學得不好,可能老師覺得你學其他更出息!

校服價錢係中位唔算貴,幾十到百幾一件都好正常,無分夏季同冬季,冬天就加多件fleece,簡易舒服。真奇怪,想要校服有乜款?最重要著得舒服 !

大家如果再有問題歡迎隨時發問,希望將我所知的以第一身告訴大家。對宏信公平一些!

引用:回復+abyjojo+的帖子 不如比個機會我呢個

原帖由 janet_yk_ting 於 13-06-24 發表

不如比個機會我呢個有細路讀緊7年級,係管弦樂團成員又係公務員學生家長親身解說一 ...
咁即係—樂團唔使收費!係靠家長買樂器,仲要培養好管樂水平,才可申請加入樂團law

引用:Quote:原帖由+janet_yk_ting+於+13-06-24+

原帖由 701003 於 13-06-24 發表
咁即係—樂團唔使收費!係靠家長買樂器,仲要培養好管樂水平,才可申請加入樂團law

...
我朋友d仔女一個中一,一個四年班,一個三年班,仲有幾個9月小一,放咗學就來我家,為乜?同我女一齊補習law,所以我由一開校已認識宏信尤其係中文弱!宏信全部科都係英文教,但一放學都係講廣東話!只有中文係普通話教,接觸中文機會較少其中一個year 7已經in咗幾間中學,想轉校有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,人各有志!無人話宏信唔好,樓主只想用呂中同宏中比較,并無針對宏中之意

學費每月多過4000元

701003  仲會不斷加.....  發表於 13-6-26 15:59

看完Janet發表,相沒有家長再會對宏信有問題了。

引用:回復+abyjojo+的帖子 不如比個機會我呢個

原帖由 janet_yk_ting 於 13-06-24 發表

不如比個機會我呢個有細路讀緊7年級,係管弦樂團成員又係公務員學生家長親身解說一 ...

醒目開學勳章

就全港九新界直資來說,宏信的學費高企頭三位
‹ 上一主題|下一主題