用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學! ...
go

急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學!

如題,請教各位這兩所學校,那一間校風比較好?請指教

回覆:急-請教元朗宏信書院對屯門呂明才中學!

呂明才我冇研究,宏信就研究左一段時間,去睇過幾次放學,參觀過學校,相信不錯,很多外國學生,學生幾有國際學校feel.

adrian媽媽您好!謝謝回覆。小女有幸收到宏信書院七年班入學申請,但
系網站見到好多負面嘅資料所以唔敢做決定。

回覆:abyjojo 的帖子

考慮既因素有很多的,如小六成績是否對入其他好中學冇信心,小朋友性格內向定外向等等。。。。我成日覺得小朋友同學校既教育方式要門當戶對,你要親身去留意下間學校既學生,先知道是否適合自己小朋友。

回覆:adrian媽咪 的帖子

Btw, 我去左幾次睇放學及偷偷參觀,見到以下情況。1)學校著重音樂,有幾個不同樂團,我見佢地日日放學都練習,由其管弦樂真係好勁!全英文教的。2)學校應該多興趣活動的,個個學生放學手上都拿著興趣班既野,又或者樂器。3)鬼仔都幾百厭,不過都算係正常既百厭。4)要預計會有幾多既額外支出,樂團就聲稱年年要去維也納,另加什麼遊學團。。。都應該幾重皮。

adrian媽媽您好!您覺得宏信書院校風好嗎?

回覆:abyjojo 的帖子

我要求比較低,冇見食煙短裙金毛粗口,就已經認為唔錯,但我不能以自己作標準答你。

就我要求所言,已經算唔錯。不過。。。我地面試果日好多國語人。。。

引用:如題,請教各位這兩所學校,那一間校風比較

原帖由 abyjojo 於 13-03-20 發表
如題,請教各位這兩所學校,那一間校風比較好?請指教
校風差唔多!只論曳仔曳女,呂中係平民化的活躍頑皮,宏信係中產寸寸貢咁根本兩者教學方法不同,教學上好難比較!宏信小學部潛力無限,中學部學業水平參差,要靠家教補足我朋友個女係宏信,都有玩樂器,上學期玩中提琴,學到半桶水,上星期又買咗5千幾ge長笛,改學管樂咁話wor!唔好指意學校老師教樂器,所有人都係靠係出面學好咗樂器才入樂團!有$有時間就可以入宏信,眼界思維真係超越普通中學好多!但其他官津,體藝方面都有好大發展空間,仲唔使咁貴

vincher  agree  發表於 13-3-23 12:57

引用:Quote:原帖由+abyjojo+於+13-03-20+發表如

原帖由 701003 於 13-03-22 發表
校風差唔多!只論曳仔曳女,呂中係平民化的活躍頑皮,宏信係中產寸寸貢咁根本兩者教學方法不同,教 ...
我都估到佢雜費貴。。。所以最後都唔太敢註冊。。。入得呢D學院,唔通樣樣唔比佢參加咩。。。我呢D日日飲咖啡既所謂中產,面對呢D唔知收張通告又要比幾多錢既學校,都係咪攪。。。

多謝兩位高人指點,已經有決定。謝謝

引用:Quote:原帖由+701003+於+13-03-22+發表校風

原帖由 adrian媽咪 於 13-03-22 發表
我都估到佢雜費貴。。。所以最後都唔太敢註冊。。。入得呢D學院,唔通樣樣唔比佢參加咩。。。我呢D日日飲咖 ...
校服無乜款,但都貴過人袜都要有學校logo7年級開始用mac book買個保護套都幾百一千啦!宏信8x%以上都係公務員子女,學費有津貼

回覆:701003 的帖子

書包同埋清潔姐姐既制服都有logo呀。我老公睇完,戲言話幕後老細可能係刑李源

引用:書包同埋清潔姐姐既制服都有logo呀。我老公

原帖由 adrian媽咪 於 13-03-23 發表
書包同埋清潔姐姐既制服都有logo呀。我老公睇完,戲言話幕後老細可能係刑李源

...
書包唔一定要用有logo的津校校工都穿有logo制服但學術方面偏重英文中文要靠家長請外援

多人報讀宏信?
Pig

宏信行lB,所以家長要留意子女是否適合,因為lB係要個小朋友好有自覺性去溫習,平時無咩功課,如果個小朋友向來都要督促住功課同溫書嘅,就要好好考慮,除非你打算將來到外國升學,咁lB成績就可以作入學用

Ding

回復 701003 的帖子

本應下年度宏信已收我小朋友yr 7, 但再三考慮, 玩$學校, 過份輕鬆, 到時返唔到轉頭

回復 NaheelSO 的帖子

老實話,你真明智!這類校最少要玩多十年八載,才可有丁点l野睇下,依家就要靠班敢死隊行前做實驗!試想band1.2頭學生不去。可講真有排執,呢類校又点l幫你補底,看了它們所教的得過乱字,有些家長就自己騙自已,當然相比打架食煙band3c又真好D!家長們真要徹底理解它們在做咩先決定,咪以為Ib就係高擋野,呢個課程你地究竞係咩嚟都语知.唉

manlili 發表於 13-5-8 22:19
回復 NaheelSO 的帖子

老實話,你真明智!這類校最少要玩多十年八載,才可有丁点l野睇下,依家就要靠班敢 ...

讀完小學跳唔跳得返出黎其他中學??

英明的抉擇, 我眼一位朋友的兒子, 小學時, 有禮貌, 又謙遜; 但上了這間中學, 成個人都變了, 變得輕佻無禮。這間學校, 學費又貴, 又多考立名目的遊學團。我情原選一間傳統學校, 讓兒子可正正經經讀好書, 為將來升大學做準備。