用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科問題: 若可以選的話, 選Biology還是Economics ...
樓主: ar_mum
go

選科問題: 若可以選的話, 選Biology還是Economics [複製鏈接]

簽名被屏蔽

leeleelumlum 發表於 13-3-21 17:48
當年係high level 年代囉
而家 dse 真係要呀?
考試唔洗考劏嘢, 但sba 計分時睇劏嘢為主, 如果怕劏嘢最好考慮清楚

簽名被屏蔽

引用:Quote:leeleelumlum+發表於+13-3-21+17:48+

原帖由 小彬彬 於 13-03-21 發表
考試唔洗考劏嘢, 但sba 計分時睇劏嘢為主, 如果怕劏嘢最好考慮清楚
唔好意思,sba是什麼?

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

leeleelumlum 發表於 13-3-21 18:29
唔好意思,sba是什麼?
是校本評核
"校本評核是指在學校進行,由任課教師評分的評核活動,分數計算入學生的公開評核成績內。"  HKEAA

引用:Quote:leeleelumlum+發表於+13-3-21+18:29+

原帖由 小彬彬 於 13-03-21 發表
是校本評核
"校本評核是指在學校進行,由任課教師評分的評核活動,分數計算入學生的公開評核成績內。"  HKE ...

哦! 唔該,等我哋返去問下d senior 先

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆:選科問題: 若可以選的話, 選Biology還是Economics

感謝呢度各位前輩分享,想請問,小兒今年中三,矩心大心細讀吾讀bio因學校bio miss 教得好差,令矩對呢科無咁大興趣,但矩最強係phy, chem 都幾好,同埋矩學過小小m2 既課程矩話岩矩,咁其實要係大學要易選科係米讀埋bio 好d呢?其實矩未知自己想做咩工作,不過矩有講過做醫生人工高好正,但吾知讀吾讀得黎。仲有邊到可以知每間大學每科收生要求?而家都三月,矩學校仲未有選科資料比同學同家長,又無seminor ,我都吾知讀咩科同將來選科有關聯,好擔心!

引用:Quote:RainyDay+發表於+13-3-27+13:20+感謝

原帖由 ha8mo 於 13-03-28 發表
咁你等學校出資料先啦

因為要知學校
多謝回復, 佢學校比選3X, 而且聽講8成入到大學的都係選修3X,所以一定要3科。

佢知道bio 對醫都幾重要,所以佢會讀埋,m2 佢話都幾易,同埋睇番佢學校上年dse 考m2 有58%同學考到5 級,我諗佢應該ok既!

佢而家仲未知自己將來想做咩,所以佢用收入高來衡量,不過萬事都要成績好先有得選,希望佢早點能自動自覺去讀書咁我就真係可以放手囉!

回復 RainyDay 的帖子

可到學友社下載2012,2013年未出

高中選科及升學指南2012(電子版)

Read more: http://www.student.hk/publish/#GuideBook6#ixzz2P8Q1qV1Q

引用:回復+RainyDay+的帖子 可到學友社下載2012

原帖由 cza 於 13-04-01 發表
回復 RainyDay 的帖子

可到學友社下載2012年版,2013年版未出
吾該晒,資料好有用!

回覆:RainyDay 的帖子

小女將升中四要選科,已聽了學校講座,亦做了模擬選科,但她都心大心細,因為幾科分數都接近。頭兩個選擇如下
組合1: Bio + Chem + M1
組合2:Phys + Chem + M2

但聽人講Bio是好難取高分的,而且Bio和Chem同樣很多野要讀及死記的。
所以唸Phys +Chem?M2 是否會深過M1?
Thx

好似少左人揀純理, 除左唸住入醫學院, 我囡學校phy/chem/bio + Econ/BAFS +M1/2 最多人揀.   
‹ 上一主題|下一主題