用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊Oxford Path 嘅mama交流吓
樓主: 阿月巴
go

用緊Oxford Path 嘅mama交流吓   [複製鏈接]

回覆:用緊Oxford Path 嘅mama交流吓

我地喺阿囡3個月大開始用,開頭只睇book1,大部分時間6299日頭同佢睇,用smart pen就好方便,之後加book 2-4, then 5-8,開始feel到佢悶就加DVD,佢好鍾意。之後俾letter cards, word cards,至18-20個月,佢都每日自己攞筆同書自己睇。DVD就冇俾喇,因平日佢都睇好多Barney and Patrick, 近期改用CD播story 同用iPad 播songs.我覺得佢用得開心同學識好多字。我同老公主要同佢唱歌,返playgroup,好少夜晚再睇書。

引用:我地喺阿囡3個月大開始用,開頭只睇book1,

原帖由 Fatjane 於 14-01-17 發表
我地喺阿囡3個月大開始用,開頭只睇book1,大部分時間6299日頭同佢睇,用smart pen就好方便,之後加book 2-4 ...
我用左Oxford path 一年,加上返國際幼稚園,我平日晚上會同佢一齊睇中文書。

我仔三個月大時買了半套OXFORD PATH, 因為不知道效果,所以先買半套睇睇個情況。

我是一個Working Mom,選呢套教材係希望可以有系統地讓孩子學習,目標主要是希望慢慢培養他閱讀的興趣及專注力。

現在沒有特定的跟著建議去用套產品,畢竟孩子太小了。

主力都是一晚用點讀筆讀一個故事 (book 1 - book 4, 只有圖沒有字的), 日頭,工人會播兒歌俾佢聽。

孩子同工人都好鍾意。

大家覺得需要上OXFORD PATH的堂嗎?

我當初都覺得幾萬銀買套教材,可以買到一屋去係,一開始無買,EVEN DISNEY,好多朋友說很好,但是到了3歲幾多左野學無時間睇,同都無心機睇,所以我都覺得唔需要買。

所以我一向都覺得佢返ENGLISH PLAYGROUP或遲些ONE ON ONE就夠,一個星期一至兩堂。但我囡10個月上到而家,一直無問題,直到最近,佢唔鐘意上PLAYGROUP,因為同真係讀英普幼稚園,每日有INPUT的小朋友好唔同,佢開始有點抗拒返啦,同學得唔開心。其實可以加堂,但佢一星期有多少時間,總不能日日帶佢去補習,而黎緊佢都唔係升英普幼稚園。

所以其實每日給他們一些英文INPUT是重要的,我先考慮買OXFORD PATH,如果問其他教材做到與否,我相信一定做到,但在乎家長有無時間去揀教材,因為我之前都有同佢睇其他書,才發現有系統的教材讓佢學得容易之餘,自己唔洗太多用心再去揀同整教材,只是想想教佢的方法就得啦,對我們唔係FTM方便好多。

OXFORD PATH注重睇書,不只是小朋友而且是父母一起學習同看,我用了一星期,相比之前,阿女本身都願意及喜歡看書,對點讀筆很有興趣,並很喜歡故事人物,她會提我幫佢貼PASSPORT,而且佢有ACTIVITY BOOK跟進進度,強化佢學習到的事。我每天都會花約45分鐘用套書,當中包括STORY BOOK及POSTER,認下LETTERS,唱下歌仔,佢都玩得好開心。SO FAR,我覺得套書係值,因為佢係好生活化,有時買左些書返黎,其實些字係唔會用到,但佢那些真係好生活化的字,跟到小學課程。加埋佢會有顧問,唔識可以問到意見,因為我始終不是教LANGUAGE,有時真的不是如何入手。

但當然有了套書,就不代表不用在外學英語,因為COVERSATION,我覺得都係加強的。

doraemon622  想問下你小朋友幾歲用?幾錢套?  發表於 14-6-6 15:32

Happy_Charles 發表於 14-3-27 10:42
我當初都覺得幾萬銀買套教材,可以買到一屋去係,一開始無買,EVEN DISNEY,好多朋友說很好,但是到了3歲幾 ...
請問你bb幾大呀?有無跟佢建議,4至8個星期一個path呀?

我用18日完一個path,因為阿囡進度都ok

我囡2.5yrs old

回覆 lambeanmama 的帖子

我女有上埋,但其實我覺得不是必須。因為套教材日日用都好夠,只係見center近屋企所以順便上埋。So far, 佢都好鍾意同玩得開心!

生左阿仔之後就買左,因為我係FT媽媽,所以每日都會抽D時間陪佢睇書,佢依家都好鐘意CHEEKY(隻馬嬲仔),其實套書我一開始買都覺得貴,但係用用下阿仔真係養成左個睇書習慣。後尾生埋阿妹,依家都開始用緊,兩兄妹成日都一齊睇書,有時仲會同我傾邊個公仔得意D,好好笑!

回覆:lambeanmama 的帖子

引用:請問半套幾錢? +

原帖由 immaculateheart 於 14-05-17 發表
請問半套幾錢?
我咩其他都唔要,28000。

回覆:lambeanmama 的帖子

佢係唔係加咗價?我尋日去太古城中心個書展,個sales話半套$30000 (唔上playgroup).

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 佢係唔係加咗價?

原帖由 Taka12 於 14-05-17 發表

佢係唔係加咗價?我尋日去太古城中心個書展,個sales話半套$30000 (唔上playgroup ...
我唔做分期又平d。講吓價啦,我今年2月買的。

引用:咁係包括d咩?書only+? +

原帖由 immaculateheart 於 14-05-17 發表
咁係包括d咩?書only ?
有書有櫃有公仔,有flash cards,有activity boooks, 有phonics教材,有CD, 有DVD, 有posters.總之0至3歲所有教材都有。

原來可以講價, 等我試吓先

我都想知!

我對Oxford path 都有興趣,但真係貴。

好驚個女睇幾本就唔中意。

各位有冇D經驗分享下。

而家心大心細中,幾皮野㗎

各位有冇D經驗分享下。

而家心大心細中,幾皮野㗎

引用:我對Oxford+path+都有興趣,但真係貴。 好

原帖由 Angelafyfy 於 14-05-22 發表

你bb幾大呀?帶埋佢去睇吓佢反應先?

我買之前無擔心過阿仔鍾啊鍾意,佢當時3個月大。一塊海棉,我俾咩佢吸收咩之嘛。

我反而會諗清楚係咩自己可以commit每日花半小時同佢用套教材。如果你唔得,就真係唔好花錢。

用左3個月,日頭播oxford path的兒歌,我晚晚一中一英故事。英文用oxford path或其他英文故事書。阿仔明顯鍾意oxford path的故事書多過其他。
聽力明顯有development。我同工人講野,用英文當然,佢會好留心咁聽。知佢唔明,但佢會聽我地傾計。

另外,本人在英資企業工作,英語會話能力算唔錯,聽得多oxford path,自己都覺得口音有進步的。

唔係鼓勵你買,只係想提你,諗清楚,要commit到時間先好買。

‹ 上一主題|下一主題