用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中國婦女會中學
樓主: YabbyTanya
go

中國婦女會中學 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 13-3-22 14:43
拖手仔已經小事啦,周街kiss打把啦,呢種係家庭教育佔好大比重,相信有好多學生也會拖手仔不過你睇不到,不 ...
讚同!
現在有小部份家長工作較忙,少時間同仔女溝通,仔女自然唔清楚道德底線到底如何

另一方面,現在中學課程,考dse好似比以往考會考的內容更多,更廣

一般學校只集中提升學生應試能力,會忽略價值教育都未定

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

有朋友讀緊果間學校既家姐, 阿哥都叫自己弟, 妹不要選.  如果係好, 點解唔一齊係果度讀.  老師不分青紅皂白, 對家姐有偏見, 阿妹今年入左去讀, 又憎埋阿妹一份, 係果度正式無好日子過.  

copimax, 中婦係東區出名係進取型, 你似乎不太了解此校.  誤導了...

YabbyTanya 發表於 13-3-19 17:26
Hi, 初來步到,希望各位提供意見,
小女就讀東區官校,名列前茅, 收到筲官2nd in 和中婦interview 機會, 較心儀中婦,煩惱應否放棄筲官2nd in? ...
你心儀中婦,是否選了中婦作自行的第一志願?
如果是,參與筲官2nd in 也不會影響你心儀的中婦。

自選第一中婦,第二筲官,就是驚中婦唔收筲官收,連大抽獎機會都無,不過我真是唔100%肯定,阿女五年級呈分試退步,六年級追返,所以有D怯,都是有得in 就in啦!

簽名被屏蔽

回覆:中國婦女會中學

論校風,婦女會學生較純樸,學生乖d, 但哩間學校比較傳統

RebeccaJason    發表於 13-3-28 00:01

聽聞叩門要考全級頭10%先收

今天是中婦面試日,各位有沒有分享,聽聞中婦成績越好就越早interview, 是否屬實?

回復 gardenia_kw 的帖子

其實論入大學率, 筲官和中婦差不多, 但論師資,學校環境則筲官勝, 因官中的老師是政府工,不易考入, 能考入的在大學成績一般較標青,以我所知,皇仁,英皇 和筲官的老師是互有調動的,而現今官校的老師亦不再hea, 所以無論入到中婦, 筲官都是值得開心的事.

簽名被屏蔽

我朋友自己筲官畢業,回流返港搵中學,佢無選筲官,因為曾經lunch時食飯見到筲官個柗學生嘈到不的了,又無禮貌,大叫大玩,講曬粗口,仲影響人地,反而中婦果間學生個柗,好有禮貌,細細聲講野,佢話咁多年母校唔同曬。做家長的,最緊張小朋友上到中學學壞,你知小朋友上到初中,反叛期開始,朋輩影響好大,你要求學校比d乜真係好見人見智...
我自己old school, 我希望小朋友有禮貌多於係學校學d咩...

回復 lazysheepsheep 的帖子

你朋友是否看錯,我有家人讀筲官,她說食飯時從冇見過中婦學生在附近,因為筲官位於柴灣道,學生一般在學校附近的地方食飯, 而中婦在西灣河,一般在西灣河食飯, 兩間學校距離甚遠, 基本上從未碰上.

talent2000  一頭一尾,睇不到點解會跑到問一間restaurant。果間不知在那裡叫咩名?等我去見識下。  發表於 13-3-24 20:41

回復 talent2000 的帖子

讚同你的說話, 我的家人在筲官畢業, 她都很自豪自己的母校, 因為歷史悠久,有超過50年歷史.

我有親友的小孩在中婦讀書,功課是頗繁重的,但他說讀得很開心啊。

我想說的是,兩間都是好學校,最緊要選一間適合自己小朋友的。如果真的想知道學生品行,可於午飯及放學時間到學校附近看看。自己看看總勝過只聽別人說。

加油!

對呀兩間都是好學校,阿女幼稚園同小學我都揀D普通學校,因為想佢是無壓力下學習。
中學就要搵間好學校啦! 希望是校風好,老師有heart 既。女中婦是講座用左好多時間講老師點教學生,又講明中二是最重要一年,令我覺得好有heart 。
其他學校,剩是比併學術成績

RebeccaJason  相信中婦都吾係得一位老師有heart,我有位曾在筲官教的朋友都提意我另一位朋友個女選民生、中婦,因為校風好啲,筲官這幾年名氣都不及舊時啦。  發表於 13-3-28 00:09
talent2000  How do you know it is a real heart to be? The question is : One teacher's heart or all teachers' heart you want?  發表於 13-3-24 20:58

回復 YabbyTanya 的帖子

你的囡囡讀書主動嗎? 一般官中提倡學生主動學習,校風較民主自由, 適合自主學習的學生, 其實大部分的官校如荃官,沙官,伊官都是如此.
選校最緊要是看看那間學校最適合你的囡囡, 以及你囡囡喜歡那間.

‹ 上一主題|下一主題