用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生好不好?
樓主: 魚王
go

北角民生好不好?

呀仔依家讀緊民生PN 下午班, 無論班主任, NET,助教都好有愛心, 同埋佢地真係會因應小朋友唔同性格去教佢地.

有一次工人接呀仔放學, 話見到NET外籍老師抱住左我瞓著左既呀仔, 真係好 sweet 喎!

仲有, 佢學費雖然唔平 $3,500, 不過都唔貴. 但係一班15個小朋友, 3個老師, 個ratio 係 1:5, 我覺得好抵讀喎!

另外, 我呀仔都係民生上左6個月 playgroup, 認同係 hea 既, 不過呀仔因為適應左環境, 所以 IN 得好好.  

引用:其實民生真係唔商業,+好似今年女女已無讀

原帖由 gwlam 於 13-03-21 發表
其實民生真係唔商業, 好似今年女女已無讀民生,但剛剛新年也有回民生探校監、老師,女女一返去不知幾受歡 ...

Hello,  我細仔今年8月也讀返民生pn班,係呀,大仔雖然無讀k-1,但 我最感動係當帶細仔interview時,賴老師不但無黑面,仲十分著緊我細仔表現通哂水,哈哈哈,梁老師知道我帶細b返來佢係弟二個班房走出來和我談返大仔趣事,到而家仲好感動!仲有當年畢業禮同d得獎家長吹水,佢地部份已通知學校不再升學,我欣賞學校仲頒獎比佢地。我唔知點解會話太商業化。不過我承認佢地行政麻麻。有改善空間。

回覆:SmartCandy 的帖子

仲有呀,其實大家心照我細仔好大機會讀一年會轉返大仔而家k-1學校,如果商業化點解仲收我細仔?

回覆:SmartCandy 的帖子

咁點解你細仔又唔讀?

一間學校好唔好應該由用家去comment,商唔商業你要入到去讀先知。我侄女讀梗,話今年班n班好勁,考到什麼spk、聖心、真光、蘇淅,佢地每班有native teacher,老師會同家長成日交流。

因為大仔學校無PN班, 將來細仔上K1盡可能跟哥哥同一學校方便接送和照顧。
kaitathk 發表於 13-3-21 14:09
咁點解你細仔又唔讀?

好~

老師, 嬸嬸, 文書姐姐有愛心, 有禮貌。
小朋友上學開心, 喜歡老師。
我唔知"商業"點界定, 但全日班的伙食費係免費, 我諗民生點都唔算商業卦。

引用:好~老師,+嬸嬸,+文書姐姐有愛心,+有禮貌。

原帖由 joew_525 於 13-03-21 發表
好~

我個仔讀全日

joew_525  E......而家全日PN?? 我個囡都係喎~介唔介意PM講下小朋友個名呀??  發表於 13-3-22 11:01

引用:好~老師,+嬸嬸,+文書姐姐有愛心,+有禮貌。

原帖由 joew_525 於 13-03-21 發表
好~

講多一樣野。一般學校如果通知唔讀我估要比多一個月學費,但我大仔係上年8月尾通知學校呀仔讀到九月幾多號就會轉校時,你估最後收了幾多個月學費?係連九月份呀仔讀左一個星期都無收過,可以講呀仔白讀,淨睇呢樣嘢好多學校都做唔到!所絕不係too commercial, 可能佢地有時d行政做得不太好,所以有家長誤會(曾經試過)

SmartCandy 發表於 13-3-21 20:07
講多一樣野。一般學校如果通知唔讀我估要比多一個月學費,但我大仔係上年8月尾通知學校呀仔讀到九月幾多號 ...

Haha then maybe you are the lucky one. Or I have less luck because my son quited after yours so they started thinking that they should started charging. We were asked to pay the 1 month tuition fee...!

卡卡, 我估係佢地收漏左!!

引用:一間學校好唔好應該由用家去comment,商唔

we have studied PN there and we also like it very much. Academic level is really high. Teachers are very nice and caring.

引用:其實民生真係唔商業,+好似今年女女已無讀

原帖由 gwlam 於 13-03-21 發表
其實民生真係唔商業, 好似今年女女已無讀民生,但剛剛新年也有回民生探校監、老師,女女一返去不知幾受歡 ...
我朋友也有類似經驗,如果小朋友已轉校,老師校長仍對他很好,這些應該是真心的吧。

回覆:北角民生好不好?

K3 畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相

自費的

極無謂囉

引用:K3+畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相 自費的

原帖由 picture 於 13-04-06 發表
K3 畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相
好似而家好多幼稚園(例如York )都係咁,而且小朋友又開心一生人又得一次畢業,有甚麼問題?

回覆:北角民生好不好?

校舍有D古怪,除沒戶外以外,在太密集的大廈內,到學校要經過其他好似商戶嘅門口,擔心安全,去年因呢個原因放棄pn

Is there anyone can provide the nanny bus phone no. My friend is living in Sai Wan Ho and no school bus goes there....

fionapangcp  你friend係九龍民生定北角民生?北角民生未出校巴路線,同埋西灣河其實應該都有校車架喎  發表於 13-4-9 12:14

Did the school notify your friend no school bus going there.  As I know, they haven't confirm the bus route.
cmir 發表於 13-4-8 12:17
Is there anyone can provide the nanny bus phone no. My friend is living in Sai Wan Ho and no school  ...

My friend is going to MS today to confirm, hopefully they have school bus...