用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣才可入神級名校?
樓主: crazymum
go

怎樣才可入神級名校?  

引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-3-18+18:13+

原帖由 Parisienne 於 13-03-18 發表
如有齐你所講嘅條件,簡直係人中龍鳳。我一定幫佢申請哈羅斯,分分鐘收了兼送奖學金㖭。

引用:女拔校長話唔一定要醒目~

原帖由 sadsam 於 13-03-19 發表
女拔校長話唔一定要醒目~
你即管問吓女拔的小女孩有多少 % 的人來自公屋和屋村幼稚園!我認識的 2 人,一個父母2 人都係醫生,一個爸爸係商人,媽媽全職,2 個小朋友都來自非一般家庭!我相信神校係有一般家庭、尤其係直資小學,法例容許合資格家庭申請學費減免,不過,中上家庭的人佔了大多數,你看看女拔校車路線吧!

jeff76916  is it not widely known that in the 2nd interview conducted by the princpal herself, her 1st concern is to check how the child get to the school in order to test the veracity of the address?!  發表於 13-3-25 10:21
rainbowcov  我識有個讀女拔的, 佢父母都係於普通中學做老師, 算唔算一般家庭呢??  發表於 13-3-19 11:45

crazymum 發表於 13-3-19 10:16
我就係知佢係名校TYPE, 如果因為自己安排唔夠好而令佢入唔倒, 就真係辜負o左個仔, 如果唔係, o甘辛苦為咩?
...
樓主可否分享現時讀那名幼嗎?

MrBeast 發表於 13-3-19 10:40
樓主可否分享現時讀那名幼嗎?

全部人都會爭o個D囉....

回覆:crazymum 的帖子

我可以話神級學校係揀某種特質嘅小朋友,我識得幾個小朋友冇獎冇催谷,係名幼但成績一般,一樣入到神級學校,氣質同臨場面試表現最為重要,以上係我經過呢一年嘅感受。但我相信有你如此supportive嘅父母,你嘅小朋友去到邊都會發光發亮的。
正如我朋友同我講"金子到那裡都都會發光的"good luck!

jenniferK    發表於 13-4-11 08:45
Chirley  "金子到那裡都都會發光的"  發表於 13-3-26 23:50

醒目開學勳章

點解樓主你成日話怕辜負o左個仔?!
你養育佢,已經盡咗父母嘅責任,照你咁講,如果佢自己考唔入,應該係佢辜負咗你地養育之恩喎!

平常心啦!

jenniferK    發表於 13-4-11 08:45
喵媽  agree!  發表於 13-3-19 11:11

引用:運氣很重要。每一種進神級學校的方式都听过

原帖由 lin624 於 13-03-18 發表
運氣很重要。
每一種進神級學校的方式都听过…有人什麼証書都沒有也入到,有人鋼琴5-6 級以上考到…有人是 ...
運氣只係幫有實力及有潛質的人順利入倒,沒有準備的人,就算幾有運氣也沒有用!
不要信BK的家長或朋友話比作知,佢個仔女好彩入倒神級學校,依個世界沒有免費午費的!

koala_choco  全同意.  發表於 13-3-19 23:14
喵媽  同意基本實力一定要有, 之後就係面試表現, 是否學校想要的種型, 運氣等...  發表於 13-3-19 11:13

引用:no+difference,+2nd+round+interview+is+wi

原帖由 munce 於 13-03-18 發表
no difference, 2nd round interview is with the headmistress.
It is Mid-Levels vs Fanling.
I think u should show you are 中產
Fanling may not be the cup of tea of DG

cy664 發表於 13-3-19 11:15
I think u should show you are 中產
Fanling may not be the cup of tea of DG
Good idea

學校係會揀有家庭背景好的, 係有, 但一定唔會係主流, 因為學校的興衰都係睇學生的成績和課外表演, 若果個個仔呆若木雞.  咁邊個去辯論比賽? 去參加一些對外的比賽??  你話揀坐唔定的, 會有, 揀文靜的亦會有, 你係校長都會樣樣要啲, 咪可以飯飯有著數.  你唔係校長肚裡面條蟲, 你唔會估到嗰一刻想要啲咩.  
我朋友谷個仔K3到考鋼琴3級, 佢之前同我講會有好多名校會收.....到現在只係在叩門入到一間津貼學校, 佢都考到STARTER啲試, 又有啲朗誦冠軍之類, 考了兩年小一, 都係至多有SECOND IN.  我朋友現在無再有之前咁有信心, 但我做朋友的, 只有希望鼓勵佢, 今年考唔到咪插班, 今年唔得, 咪出年, 出年唔得咪後年囉.  佢都話, 食幾多, 著幾多係整定.  隨遇而安吧.  因為你緊張, 你驕傲係會比到小朋友壓力, 最係入去的不是你去IN, 你係去等佢出嚟, 就算有2ND IN.  你都只係數分鐘便要放下你的小朋友, 之後你都係得個等字.

crazymum 發表於 13-3-19 10:45
全部人都會爭o個D囉....
做乜咁神秘? Assume 係實力入到,不是偷不是搶。
Anyway, 咁我會suggest 插入神幼for sure win.

cy664 發表於 13-3-19 11:03
運氣只係幫有實力及有潛質的人順利入倒,沒有準備的人,就算幾有運氣也沒有用!
不要信BK的家長或朋友話比 ...
同意,入得神級學校的小朋友,除了靠關係的,一定有過人之處。
有d父母好謙虛,話小朋友好普通,無谷,好彩。但你同佢熟d,講多d,就知道吾係咁簡單。

話吾考試果d,其實一樣谷學術谷到超幾年學年,係幾年。

K3已經彈6級琴(媽媽自己教琴)。

一山還有一山高,香港d小朋友真係好多好勁。

喵媽   6級....我仔未開始學樂器, 個距離好似太大了...  發表於 13-3-19 11:35

引用:其實點解一定要一d好似好客觀嘅"條件"去分

原帖由 kerkermui 於 13-03-19 發表
其實點解一定要一d好似好客觀嘅"條件"去分析學校收生要求?
我真係覺得好無謂,anyways, 今年例子:
A,學 ...
Agree

對, K3 6級, 鋼琴小提琴我都親眼欣賞過. K3 3級鋼琴只係碎料.

我都相信世界沒有免費午餐的. 我個仔今年收到DBS及另外4間學校Offer. 你話他好彩嗎?都有一定成份, 但讚成"運氣只係會留給有準備的人"這話. 小孩不會準備, 所以父母一定得付出, 還要是他一出生時開始就要有覺悟去付出, 付出的不應只是金錢, 報很多的課外活動. 我們無家底, 無好住址, 我們都有參加課外活動, 但無樓主所說的那麼多及只有一些豬骨獎, 我們最初的Target亦不是DBS. 但我們重教育, 興趣, 發揮其潛能, 很多東西不是上堂學的, 是我們自己教的, 還要不斷思考他欠缺了些什麼. 還記得2nd in三師會審時我都驚驚地, 但小兒卻展露出自信的笑容……這該是印證了我們5年多以來的教育成果.

ppatzhu05    發表於 13-5-3 08:01
FloliMom    發表於 13-3-19 22:09
lukimama  LIKE  發表於 13-3-19 15:59

其實唔需要太神化這類學校,反而用平常心去面對這類學校嘅面試,可能會有出人意表的結果!

就我兩年前帶囝囝去這類學校面試經歷,想同大家去分享一下。

講一講我囝囝先,我囝囝是:

1. 屋村保良局幼稚園畢業

2. 有讀普通話但冇考任何公開試 (即係冇KPCC…)

3. 有讀英文班但冇考任何公開試 (即係冇Cambridge/Trinity…)

4. 有學鋼琴但冇考任何公開試

5. 有學游水但冇參加任何比賽

6. 有學繪畫兩年但畫得很差,到現在八歲還是畫火柴人

7. 冇參加任何朗誦比賽

8. 非世襲生同沒有宗教背景 (Group 4 type)

9. 現就讀SPCCPS小二,同時保持全班頭五名,有得上台拿學業獎!

當年我帶囝囝考咗十三間小學,有八間收了囝囝,當中包括SPCCPS, DBS, YW, TSL, FSA….

其實我哋只要用心去教子女,我個人覺得唔需要比壓力要囝囝考咁多試,我一直都相信只要老師同校長比機會同囝囝面試,就應該知道我囝囝嘅特質是否適合這間學校!

我平日只係用多D時間同佢溝通,從而訓練佢說話嘅能力同技巧,就算同陌生嘅大人都可以講半日,除此之外,我亦都教佢唔好怕醜、要有禮貌,等佢知道有禮貌先至係一個好孩子,就夠了!

係冇壓力嘅程况下去面試,令囝囝放鬆心情去應付,結果可能會出人意表!

maxtimma    發表於 13-5-3 10:20
jenniferK    發表於 13-4-11 08:50
vincher    發表於 13-3-29 22:07
Chirley    發表於 13-3-26 23:56
smfwong555    發表於 13-3-21 17:40

引用:學校係會揀有家庭背景好的,+係有,+但一定唔

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-19 發表
學校係會揀有家庭背景好的, 係有, 但一定唔會係主流, 因為學校的興衰都係睇學生的成績和課外表演, 若果個個 ...
三四級鋼琴係無特別的,k3比你考倒又如何?
p1個個都係,神級學校根本唔在乎,除非小朋友的父母係音樂家除外!
DG係要楝一D同佢地有相同特質的女仔,有口齒伶利,主動,反應快,有氣質(唔可以太多咀)語言能力高,中產或以上,缺一不可
DB係要醒目但唔太多咀,主動,反應快,有創意,不太在意是否中產,但大部份都係
SPCC,太多關係和名人,好難講!

jenniferK    發表於 13-4-11 08:55
Twins-Baby  我所講的, 都係從一個名校校長口中得知, 而我朋友當時不太知道天外有天, 人外有人的道理  發表於 13-3-19 12:01

cy664 發表於 13-3-19 11:52
三四級鋼琴係無特別的,k3比你考倒又如何?
p1個個都係,神級學校根本唔在乎,除非小朋友的父母係音樂家除 ...

你的見解, 跟我實際上觀察和了解有子女就讀神級的朋友非常吻合.

引用:我都相信世界沒有免費午餐的.+我個仔今年收

原帖由 markau2 於 13-03-19 發表
我都相信世界沒有免費午餐的. 我個仔今年收到DBS及另外4間學校Offer. 你話他好彩嗎?都有一定成份, 但讚成" ...
成功例子又再說明,證書係要有,但家庭教育先係最重要!

我個仔都係多咀仔
看來入所謂名校, 多咀一定有著數