用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仲有無人敢迫阿仔學琴?
樓主: penguin_chick
go

仲有無人敢迫阿仔學琴? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-3-18 11:46
琴可以唔學, 咁書讀唔讀? 佢唔溫書父母又迫唔迫先?
一切都是籍口、最惨O巨YEE家仲好似覚得自己無問題、我覚得他的父母好惨、在這様痛苦状況下死、真係估5到。 仲有就係哥哥、真係5知点面対。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

所以除咗迫小朋友外,還要捽埋佢哋去游水和做通動。

醒目開學勳章

回覆:仲有無人敢迫阿仔學琴?

我個女未夠4歲佢自己想要學,都唔知俾唔俾好,會唔會太細?

e過時代好難迫la,不過要子女知道少時不努力的後果

唔系我逼佢,系佢逼我啊!因為次次鬧佢唔聽,我成日話唔學了,省D錢買玩具,用D時間去玩,佢就喊住話唔得,要繼續學。我先系想斬人個個

我系斬人個個

課外活動吾會逼小朋友,如果佢連續幾次話吾想學,會cut。

交學費、接送,佢上堂亞媽在街游盪,一切為左佢。如果佢吾enjoy
,確係無必要。

回覆:wincat 的帖子

我自己個人認為最少四歲。
但如果小朋友的手仔比同齡小朋友大,
而且有耐性,都可以試試,

~*樂器只是學音樂的渠道*~

小朋友係需要適量壓力...

但又未至於要"逼"咁嚴重....

課外活動唔係只有樂器.....

仲有好多好多......

騎馬, 滑雪都係一種好好嘅課外活動!

if she doesn't like, I will let her go

其實點樣可以提高小朋友學琴的興趣呢?

當孩子有滿足感,知道自己不比別人差,不覺之間就更投入,餘下就是家長的配合了.養成練琴的習慣、當然陪伴上課和找一位可以的老師不可缺!

小星兒  如何令孩子覺得自己不比別人差呢?  發表於 13-4-14 11:07
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

會否有小朋友問,因乜我父母從不逼我,令我一事無成?可惜天下父母心

bebebe12345  有......  發表於 13-4-15 13:48

香港產業狹窄,熬門職位來去只得幾種,家長培育子女方法存在局限性,進退失據在所難免,可惜這是社會的大氣候,不想隨波逐流需要很大勇氣...

回復 tabo911 的帖子

I did hear a girl saying to her friend who and who are already at level what and what and how come her mother did not ask her to take the exam...

For me, I never ask my kid to take exam.  I thought learning an musical instrument is to let my kid play and relax but not meant for taking any exam.  So far, he got what I meant and what I want him to do.  So far, no complaints from my kid.

引用:會否有小朋友問,因乜我父母從不逼我,令我

原帖由 tabo911 於 13-04-15 發表
會否有小朋友問,因乜我父母從不逼我,令我一事無成?可惜天下父母心

...
有呀,識一個讀初中的女仔見到一個讀高小的女仔周身特異功能,佢同我講, 如果佢媽咪係佢小學時對佢要求好d就好了,佢話佢而家先知原來咁多人細細個就咁叻

引用:Quote:原帖由+tabo911+於+13-04-15+發表會

原帖由 do-re-me 於 13-04-15 發表
有呀,識一個讀初中的女仔見到一個讀高小的女仔周身特異功能,佢同我講, 如果佢媽咪係佢小學時對佢要求好d就 ...
所以不是父母問題!是世界問題!

‹ 上一主題|下一主題