用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節賽果往往出人意表....
樓主: honeyBB
go

校際音樂節賽果往往出人意表....  

老實講我真係睇唔出有咩問題,正如彈琴,好多時,樂譜寫pedal我地唔用,樂譜冇寫我地又用,全部係因為重點在音樂,如果一個音樂比賽,評分標準不是由音樂出發,我反而先覺得係最大問題。

Charlotte_mom  同意!  發表於 13-3-15 17:24
四隻貓  例如彈Bach, 都有唔同彈法.唔一定跟足樂譜.  發表於 13-3-15 17:14
四隻貓  我同意.  發表於 13-3-15 17:11

The requirements are mandatory which must be observed. It is totally different from what you have described to add pedal or otherwise how to play the piece.
If you refer to the requirements, other than the requirement of using mute, there are other 2 requirements, i.e. competitors must perform from memory and with piano accompaniment.  What if during the competition the competitor has the scripts standing before him or there is no piano accompaniment? Do you think he shall be disqualified?

marcuscyrus  其實我同唔同意唔緊要,最緊要係評判,不如你同協會反映下?  發表於 13-3-15 17:27

我嘗試理解 seblee 個 point, 如果用 mute 係寫在譜上, 反而就算唔用而又做到效果都冇問題, 但因為係用 mute 係寫明喺規則到, 好似 "參賽者要  1. 背譜, 2. 有鋼琴伴琴, 3. 用 mute". 喺呢個情況下, 冇用mute, 係 break one of the rules, 因為你唔能夠話冇用伴奏都表達到首歌都係合符規則.

我都聽到朋友講, 都係呢一組別, 評判特別有講要用 mute, 所以提我要同老師講, 我哋仲摷返website 嘅 official requirement嚟睇, 的確係咁寫. 所以情況同份譜寫住上弓你覺得落弓好聽d就用落弓唔同.

有時d rules寫明唔洗repeat, 但原譜有, 我見有參賽者repeat埋, 評判都會喺賽後講返話唔須要repeat.

好多年前,當我係參賽者時,當年g8 piano 其中一首係彈mozart sonata in d k284/205b, 但有位參賽者彈了k311/284c,佢彈得超好,評判比左佢第3名,講左句:pity she mixed up the opus, or otherwise i would give her the 1st place。我自己當時都係得第3,但老實講我覺得對方彈得好過我好多xd

tinyuichan  o! 兒子彈2級時神推鬼按報錯歌, 結果是有評語冇分冇名次! 但很佩服兒子當時全場奇異目光底下完成演出! 依家大個咗反而可能唔制!  發表於 13-3-17 16:29

會唔會其實評判俾那位無用mute的參賽者第三,已算係一種penalty? 協會有無寫明若犯了那些official requirements就會被disqualified?

marcuscyrus  我認為就是,因說了:如佢用mute就會冠軍  發表於 13-3-15 17:39
for every one criticism, three positives must be given.

Candy925 發表於 13-3-15 17:27
我嘗試理解 seblee 個 point, 如果用 mute 係寫在譜上, 反而就算唔用而又做到效果都冇問題, 但因為係用 mut ...
我明白佢的論點,但我仍然覺得以音樂來評核是恰當的,沒有伴奏,音樂上跟沒有用mute相距甚遠。anyways, 如前述,我看法對賽果沒影響的,如果真的認為不公,好應該向協會反映

from hksmsa web

評分準則
評判會根據參賽者的整體表現評分,包括:
♦ 技巧-音色、音準、節奏、踏板等
♦ 演繹-風格掌握、想像力等
♦ 參賽者的音樂感
♦ 參賽者的感染力及能否引起觀眾共鳴
評判對一切藝術事宜有最終決定權。

睇真D協會的rules and regulation, 只有以下呢句話若唔照做就有後果。

3.4.6 如參賽者未有於比賽時按個別項目之要求背譜演奏/演唱,將被取消
資格,一律只獲評語,沒有分數,亦不獲發獎狀。

亦有講伴奏是表演的一部分,如果無伴奏就會影响評判給的分數。
再睇返grade 3 violin係咁講:

- must play by memory

- with piano accompaniment

- with mute

咁即係話,除了背譜之外,其餘的唔做,只係有機會被扣分。

marcuscyrus  so seems that 3rd place winner is already penalized  發表於 13-3-15 18:02
for every one criticism, three positives must be given.

marcuscyrus 發表於 13-3-15 17:31
好多年前,當我係參賽者時,當年g8 piano 其中一首係彈mozart sonata in d k284/205b, 但有位參賽者彈了k31 ...
根據會規,妳當年見到的情況不會再出現,因為講明若演奏了第二首歌,會無分無奬。

lillymarie 發表於 13-3-15 18:05
根據會規,妳當年見到的情況不會再出現,因為講明若演奏了第二首歌,會無分無奬。 ...

可能當年都係有人投訴XD

Thanks. Solely for discussion purpose:-
3.4.5 Competitors must perform according to the competition requirements given in the Syllabus.

Please note the word is "must" instead of "should". Also, I don't see any conflict between 3.4.5 and 3.4.6, or your interpretaion that failing to meet the other requirements would be points deducted.

Anyhow, I think it is more important for us to teach our children to be more prudent. There are many 'open' examinations or competitions awaiting them with rules and regulations, which are intended to set up for fairness and must be observed, failing which, they should be ready to pay the price.

其實我小朋友沒有參加比賽,純綷是對這話題有興趣,大家一起研究一下。

協會在3.4.6只講明沒背譜就沒分沒奬,沒伴奏沒mute又如何呢?却沒有講明。確是灰色地帶。

你有興趣打電話問問協會反映這問題嗎?或許明年協會可以講得清楚些。就好像Marcuscyrus當年那情況,現在不會再出現。

回復 seblee 的帖子

佢咪就係犯左規,所以只能得第三囉!規條又無話唔用mute會DQ! 放鬆吧!
但亦去信協會查詢既!

回復 eny 的帖子

A simple rule of thumb is the Rules & Regulations are set out to be observed. Contestants can‘t follow them arbitrarily. This is the essence of an open competition. DBS was disqualified in an relay in the inter school athetic meet for reason one member was in a different uniform

好多時大家都覺得音樂好主觀, 其實當中亦有不少客觀標準, 不需要在這些賽事討論那個啱多d, 評判有出錯亦不足為奇, 勝出固然開心, 但最重要是比賽過程中你睇到幾多, 聽到幾多, 問到幾多, 不要為分數太上心, 漫漫長路, 天外有天

回復 seblee 的帖子

因為小女也是參加 Grade 3 Violin,所以也比較關注你說的情況。事實上,當時我也有點掙扎,因為小女還在用 1/8 cheap cheap 琴,再加上是在六國比賽(非常吸音),如果再落 mute 會有什麼“效果”?但 Competition Requirement 指明要 mute,而用 mute 確實會讓音色有所不同,最後都是決定照落 mute。果然,出來的效果就是非常細聲!不過,如你所說,如果沒有落 mute,就有機會白白給評判勁扣分。
除了鋼琴比賽之外,其他項目都有一個“先天性不平等”現象,大家用的樂器的質素是有好大的分別。
講明因為沒有落 mute而失去冠軍,我覺得對小朋友也是一個不輕的 penalty了,大家都上了一課吧。
去年參加 speech festival,我好認同評判講的一句:“這是 festival,不是 competition, 希望參與者會有所享受,有所得著。”
當然,也支持你去協會查詢,下次如果可寫明不守某規則的 penalty,參賽者準備比賽時就不用這麼“迷惘”。

tinyuichan  其實連鋼琴都係先天性不平等的! 平時冇錢只彈弱琴的, 一彈部FULL SIZE三角真係嚇死!  發表於 13-3-17 16:35

引用:好多年前,當我係參賽者時,當年g8+piano+

原帖由 marcuscyrus 於 13-03-15 發表
好多年前,當我係參賽者時,當年g8 piano 其中一首係彈mozart sonata in d k284/205b, 但有位參賽者彈了k31 ...
我絕對唔同意,咁用手風琴奏到超超超好,難道可以勝出鋼琴組別、

回覆:小伊 的帖子

以小提琴組別論,本界在曲目實有很多商確之處。Grade7-8, 都屬超難,所以參加者很少。

tinyuichan  CONCERTO  發表於 13-3-17 16:42
tinyuichan  所以先去咗CONCENTO! 起碼彈到, 但對手就強!  發表於 13-3-17 16:40
tinyuichan  小提琴得一首歌一組, 特別冇得揀! 其實6,7,8級都是小提琴大師自編自導自演的SHOWPIECE! 都難!  發表於 13-3-17 16:38

回覆:校際音樂節賽果往往出人意表....

seblee 發表於 13-3-15 17:22
The requirements are mandatory which must be observed. It is totally different from what you have de ...

就咁,

一方面我認同其他人嘅意見, RULE同REQUIREMENT是有分別的, 所以我認同評判有權"不"DQ一個冇用MUTE的參賽者!

但, 我又覺得您嬲得啱! 個評判俾咗佢第三, 真係搵交嚟嗌! 你話佢"彈得好, 如果有用MUTE就冠軍"啫, 但你呢個係"純粹推測", 你點知佢用咗MUTE可能唔識彈琴呢! 唔得咖!? 而且你仲推測埋其他參賽者如果冇用MUTE嘅表現喎! 我話我唔用MUTE彈到天花龍鳳TIM! 咁點計先!?

所以, 我可以認同評判只扣分而不DQ, 但扣幾分先啱就有排拗! 咁嘅情況, 唔俾名次比較穩妥!