用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唔知點算好
go

唔知點算好 [複製鏈接]

請各位有經驗既媽媽可以比意見:
我仔仔2歲3個月,早前上playgroup miss 已提點懷疑佢有自傾。。。但C6唔
唔信

因為仔仔上堂無反應,經常發脾氣叫走,我地唔比佢就發脾氣喊
專注力十分弱,個個串珠仔佢就發脾氣推開
同人講野無眼神接觸。
21個月都唔肯講野,只講爸爸,媽媽,波波。。。(疊字)
但佢知我地既指令但唔肯講。
返了半年多playgroup, 仔仔有3個月時間係唔肯上堂。

得miss 花2個多月時間訓練佢好似好好多。仲話佢而多左講野,仲會同其他小朋友玩,上堂專心好多又會答問題。Miss仲話睇而家情況唔似有自傾但都要小心,唔好比佢傾向喜好一樣野。

後來仔仔上託兒(因無學校收佢讀n 班 ) 老師話佢內向,上了個多星期返學都喊,老師話佢係學校好少和同學玩,唔合群,經常喊話要走要找婆婆

夠竟佢有無問題呢?

我地有去健康院問及希望可以排期做評估,但姑娘話覺佢無問題
私人既又好貴難似應付,要$5xxx

0    0    0    0

回覆:唔知點算好

睇普通西醫拎醫生紙;再排政府。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

普通醫生都可以寫紙給我仔仔排期??
多謝你既意見

呢個等評估時間,多和他去公園/參加d社交小組班
多聽多刺激(語言),學下同人分享輪候的技巧

回覆:magicscat 的帖子

似乎係有少少唔妥,suggest 去排CAC 評估之余周圍報訓練,可以找協康青蔥計劃。

佢喜歡看轉的東西嗎?佢會手指指嗎?

回覆:crystal媽咪 的帖子

我有呀,但佢好慢熱。

Does he have any other behavior issues? Does he get aggressive? Likes to do repeated behaviors? Can he communicate his needs without getting upset?

引用:佢喜歡看轉的東西嗎?佢會手指指嗎? +

原帖由 Vichang 於 13-03-15 發表
佢喜歡看轉的東西嗎?佢會手指指嗎?
佢細細個已經好喜愛會轉既物品,離一條街遠會轉既抽氣扇佢都發現得到指住笑

引用:Does+he+have+any+other+behavior+issues?+

原帖由 MisterA 於 13-03-15 發表
Does he have any other behavior issues? Does he get aggressive? Likes to do repeated behaviors? Can  ...
我唔知點講,佢會同其他小朋友玩,但佢喜歡同大個d 小朋友玩,細個d 小朋友唔願同佢地玩。

引用:呢個等評估時間,多和他去公園/參加d社交小

原帖由 crystal媽咪 於 13-03-15 發表
呢個等評估時間,多和他去公園/參加d社交小組班
多聽多刺激(語言),學下同人分享輪候的技巧 ...
仔仔上託兒後講野方面係好左,但與人溝通就麻麻。我問學校老師都係咁講。。。

Its normal of most children, typical and special needs included that they prefer to play with older peers because they are ore likely to satisfy the child's needs as they are ore capable than those who are younger.

Looking at the teacher's observation, I can understand your concern. Has any other people in your child's daily life reported similar issues?

Chowqv had a great suggestion. Only a clinical psychologist give a proper assessment.

今我話帶仔仔做評估,c6反應好大及鬧我: 佢只係返了2星期學,託兒老師話仔仔係慢熱, 為什麼你總覺仔仔有問題要咁做呢??? 我真係好無耐

刻意營造機會,叫鄰居/朋友的小朋友/親戚返屋企,安排玩d要溝通的遊戲,如煮飯仔/買賣物品。你在旁教佢技巧。經驗同技巧慢慢累積

引用:刻意營造機會,叫鄰居/朋友的小朋友/親戚返

原帖由 crystal媽咪 於 13-03-16 發表
刻意營造機會,叫鄰居/朋友的小朋友/親戚返屋企,安排玩d要溝通的遊戲,如煮飯仔/買賣物品。你在旁教佢技巧 ...
我見仔仔同表姐弟玩都幾好,但同陌生小朋友玩就變得被動。

我想問大家:仔仔返了兩個星期學校仲喊唔肯返學,我應該點做???但放學又無喊

回覆:唔知點算好

積極d,自然唔會心慌、你可以去邁步或協康做評估、雖然五千蚊好貴、但可以直接申請政府服務、又或者好似我咁、要求佢地轉介政府CAC,會再等半年至九個月、如果你bb仍细、可以等一下、評估費約二千多、我仔仔轉介時一歲、現在等緊CAC

回覆:lazywife 的帖子

lazywife: 多謝你的意見

回復 magicscat 的帖子

同人講野冇眼神接觸已中左一個點. 你要留意一下. 因為我大仔係A仔,依家做緊training.係訓練中心, 我見到好多a仔都係無眼神接觸.
雖然私人評估好貴,但係出面d 私人training仲貴. 盡快去排政府服務.我仔仔舊年做評估,如果我早知佢係a仔, 我一定去私人先做評估再轉介去排政府s位. 就唔洗晒左排隊做評估時間. 依家好多小朋友都很早發現有問題,及早介入對佢地係好. 我細仔應該唔係a仔(因為有眼神接觸及明白我地講野), 我都要求去排隊做評估. 因為哥哥係a仔加上佢講野慢.6歲之前係黃金時間. 加油!

回覆:ka-sandra 的帖子

ka-sandra :因為私人太貴,以我們現時環景難以應付,所以我排了政府做評估

‹ 上一主題|下一主題