用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 想幼兒教育.....
go

想幼兒教育..... [複製鏈接]

[size=1.25em]我係全職媽媽,中五畢業, IVE 一年普通商科cert, 有意想報讀幼兒教育課程, 目的係想將來出來做返嘢時,想轉做有關幼兒的工作 (並非幼稚園老師),  但找了一些唔係課程好像不太適合, 或是不逹入學條件 , 要係已是幼師/幼教工作者, 有些又不知是否認可, 好像PCEA,   [size=1.25em]http://www.pcea.hk/Course.html[size=1.25em]    有無人可以提供下意見呀? 有那間適合讀呢?  

[size=1.25em]又有無人可以講下關於幼教工作 (前線或非前線)? 我覺得D BB 小朋友好得意, 對住佢地好開心, 教佢地或是為佢地提供服務好有意義 , 需然我個仔很頑皮, 是不好帶的那類, BB 係學校都好出名.   
[size=1.25em]其實會否好遲...咁大個先來讀......

[size=1.25em]謝謝!
   0    0    0    0

有心唔怕遲啦~~
PCEA我自己就唔太推薦, 就咁上網搵搵資料, 都發現佢無乜認受性,

你有無諗住之後響邊d類型既公司/機構做?
有既話, 不如直接打去問問請人既要求仲好啦,
如果唔係讀左course可能浪費時間金錢

多謝你回覆! 得你一個回覆呀! 都有一些類型既公司/機構想做, 有D要求好高, 有D係個post 度又寫得唔係好明確, 要幼兒教育證書咁..! 要查電話問,,

引用:多謝你回覆!+得你一個回覆呀!+都有一些類型

原帖由 pbtiger 於 13-03-15 發表
多謝你回覆! 得你一個回覆呀! 都有一些類型既公司/機構想做, 有D要求好高, 有D係個post 度又寫得唔係好明確 ...
我贊成你讀這個course.佢可提供實習機會很難得,或者浸會都有個類似的。

幼兒教育培訓師証書
有心吾怕遲

你有冇諗過做下幼兒教育果d. Play group導師呀?

我而家正在待業,無小朋友,之前做左merchandising 超過 10 年,但呢行太大壓力喇,而且我身體唔太好,不過我好鍾意小朋友架,有朋友介紹我讀幼兒教育培訓導師課程,讀完之後可以在 playgroup 做導師。

我同樓主一樣,想問下有無人了解有關幼教工作?唔知道返工/放工時間又係點架呢? 另外唔知道做左呢行如果要拿 annual leave(唔係7/8 月暑假期間)去下旅行得唔得呢?

回復 kiddynet 的帖子

而家都有part time 導師做
‹ 上一主題|下一主題