用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 學之園
樓主: Matttang
go

維多利亞 VS 學之園 [複製鏈接]

Sorry for the long post.  I just want to share my feeling when I am making the decision.  It is really a tough deicison to make as I really heard alot of good comments for LH too.  Hope this will be helpful to the parents who are also considering VIC and LH.  I think both schools are good and you can't go wrong with either one!  

selialee  thanks for sharing!  發表於 13-11-1 13:13

But I heard LH will provide good support for application for primary 1 like seminars and interview classess which I also think that this is very useful!

回覆:seamama 的帖子

有部分真係需要媽媽做的,例如手工功課

LH 會安排K2家長參觀小學、以往曾安排到TSL, PKC, WKF, 油天, CKY, 等等

雖然LHK 不是什麼名幼、但每當現是小學生的小兒睇返KG 的CD, 表演,都會笑笑囗,我就慶幸自己為選了一所合適他的kg, 為他帶來快樂的童年回憶。Victoria 跟LHk 教法可能近似、家長可能要從多方面考慮。

何文田果間victoria行IB,奧運站果間應該唔係,有人話LH的課程似IB.

引用:何文田果間victoria行IB,奧運站果間應該唔

原帖由 conniewktang 於 13-04-13 發表
何文田果間victoria行IB,奧運站果間應該唔係,有人話LH的課程似IB.
君匯港VIC啱啱 lB cert 咗,反而LH沒有。

回覆:維多利亞 VS 學之園

Really dunno how to choose! Both are pm offer. But we have paid $15k+ to Vic already. Both have the same distance to home. Both are good... Any thoughts if you were me?
Many thanks!

Meeshell, I think if you have already paid 15K to Vic, stick with your choice!  If you really don't like Vic, you can try LH or other kinders for K1 for your kid. This is just my opinion!   

如果已經俾左15K, 就讀維記啦. 其實兩間教育理念好類似.
除非你好心儀CKY, 0甘揀LH 會比較好,因為根據往績, LH 入CKY 既人數比維記多好多. 但如果並非只心儀CKY, 揀維記都無問題, 維記都係一間好學校.

四隻貓 發表於 13-5-24 10:55
如果已經俾左15K, 就讀維記啦. 其實兩間教育理念好類似.
除非你好心儀CKY, 0甘揀LH 會比較好,因為根據往績, ...
想知維記是否不會教寫字?

請問如果只打算比囝囝小學讀津校,不是私校或直資,其實讀學之園會浪費了嗎?

引用:請問如果只打算比囝囝小學讀津校,不是私校

原帖由 Matttang 於 13-05-25 發表
請問如果只打算比囝囝小學讀津校,不是私校或直資,其實讀學之園會浪費了嗎?

...
咁讀邊間至唔 '浪費'?

回覆:Matttang 的帖子

打好個底子,受益既始終係仔女,何來浪費?

引用:Quote:原帖由+Heyheyjoyjoy+於+13-04-05+發

原帖由 DevilPig 於 13-04-05 發表
會唔會啟思太淺,令佢基礎唔夠好?所以一直追唔上?加上啟思冇乜功課,轉去 LH 可能唔慣

...
同意

引用:如果已經俾左15K,+就讀維記啦.+其實兩間教

原帖由 四隻貓 於 13-05-24 發表
除非你好心儀CKY, 0甘揀LH 會比較好,因為根據往績, ...
想請教,維記行IB制,同CKY一樣,理應銜接會好些,但何解LH入既人會多過維記呢?另外,CKY收最多那間KG的學生?謝謝!

SmilieMaMa 發表於 13-5-28 23:57
想請教,維記行IB制,同CKY一樣,理應銜接會好些,但何解LH入既人會多過維記呢?另外,CKY收最多那間KG的學 ...
靠在EK 情報+CKY 2nd in所見(當日要帶手冊) ....粗略的個人估計: 不少CKY學生來自學之園同St Cat.
今年學之園網上公佈共有40人考入CKY. CKY year 1 約168個學位, 當中學之園學生已佔去24%

其實學之園, St Cat, 維記都係雙班主任, 活動教學, 重語言. 點解維記比較少學生考入CKY, 呢點我都唔明呀.
會唔會係比較少維記家長報讀CKY? 我諗要搵其他家長幫手解答...

Victoria 有些校位於港島區、家長未必選九龍區學校、可能是其一原因、我估

mamath 發表於 13-5-24 11:07
想知維記是否不會教寫字?

維記係堅持o係小朋友小肌肉未發展完全前唔寫字,唔想影響佢地既發展,呢樣野o係外國係屬於正常,只係香港覺得一個bb一出世就應該識飛!

維記會要求小朋友4歲 (k2) 先學寫字!
但佢地o係pn班時已每星期有小肌肉訓練!
‹ 上一主題|下一主題