用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 學之園
go

維多利亞 VS 學之園 [複製鏈接]

家住大角咀,兩間學費好似差唔多,論學術和上小學,哪間最好?

27    0    0    0

回覆:維多利亞 VS 學之園

Push

LH!

回覆:ppgirl 的帖子

Lh

LH

學之園

回覆:matsushima 的帖子

近年學之園真的好多人鍾意,同傳統名幼維記比竟然多咁多人揀!我小朋友讀緊覺得真係幾好,配套各種安排好貼心,又進取。嚟緊k1 會走所以都好唔捨得,因為要揀小一有優勢嘅學校

Why not Victoria?

維記較commercial,LH近年愈發愈勇!是我心儀之一,口碑極佳,考小成績非凡!
可惜我只waiting,因K1位太少了!

引用:維記較commercial,LH近年愈發愈勇!是我心

原帖由 siufung 於 13-03-21 發表
維記較commercial,LH近年愈發愈勇!是我心儀之一,口碑極佳,考小成績非凡!
可惜我只waiting,因 ...
愈戰愈勇

請問學之園N班學位會多過K 1 ?

回覆:Heima10 的帖子

你會走去邊間?

LH間間分校不同,海帆另校K1少N一班

回覆:siufung 的帖子

請問為什麼Vic commercial 但LH 就唔commercial?  我是沒惡意的,只是想了解其他學校。我兒子是Vic 的。

回覆:chansiub 的帖子

個人意見+出面評論
我夲身都好欣賞vic,是一所超好學校,只是見較多“有家底“人士會報讀.
加上政策上會令人有commercial錯覺..
例如交9K留位費令人爭議..
不過我個人好多朋友都有讀vic,評價亦很高...
我個人只認爲vic“較“LH commercial,只是相對而言..
正如我一樣會覺LH“較“另一些學券Kg commercial一樣...
希望不會令你誤會·
基本上我都好欣賞同認同vic的教學,尤其語境!

謝謝你的分享。我仔未入Vic時都認同你所說的。因為資料全是從bk得知。亦因此我並沒有為兒子報Vic PN。但自從去了Vic open day 後便有所改觀,到兒子讀了後便全改觀了。入了之後,不覺學校有名人。雜費少得離奇。至於$9000是levy, 在你離校時是會全數退回。用於發展學校。可能有助於改善學校時,減低學費加幅。Deadline 俾$$ 是四月三十日。想到時大部份pn都出了result.  我唔敢話Vic 好過其他,但真係一間我滿意的學校。

正所謂沒有好不好的學校,只有適不適合,甲之甘飴,乙之玭霜..

找到心儀又合適,還要考入了,真是牛值得高興的事!你兒子都好叻仔,vic絕對是競爭很大的學校!
事實我非常羨慕如你一樣考入心儀學校的家長...
因我依舊尋尋覓覓仍未有著落呢...

我平貴同出名同唔出名的幼稚園都俾個仔試過(playgroup, nursery and K)。每間學校都各有特色。最重要是老師一定要有愛心同耐性。所以選幼稚園時千萬不要基於bk評論下判斷。一定要親身自己去感受。你一定會找到好學校。好學校並不一定是出名的。尤其是bk大家追棒的。

多谢你!絕對認同..

我絕不盲目崇尚名牌!希望誠你貴言,到5月call  waiting時會有心儀學校呼召!!·

‹ 上一主題|下一主題