用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一 2014 15
樓主: tsftsf
go

小一 2014 15  

請問你們, 如沒有學校的推薦信在portfolio裡重唔重要? 因幼稚園說明只給1次, 今年寫了, 出年就不會再寫, 擔心到時考津小就沒有update的推薦信, 而在k2的成績表裡都有老師評語是否可代替?

bbb330  很多小學都不要求申請人遞交幼稚園校長推薦書, 對篩選結果沒有作用( 除非推薦人是學校校長非常尊重的重量級人馬, 這又作別論)  發表於 13-3-24 17:23
喵媽  我仔學校都係只出一封推薦信, 所以大部份人都唔出, 冇問題的!  發表於 13-3-22 16:36

hadwinboy 發表於 13-3-14 23:29
當你去到第三 round 你會變得麻木: 是但啦,已盡力,收就收唔收就算。
If有機會去到第三round 我應該唔介意變得麻木,哈哈

Refer to

9月仔到

0811細女

引用:0811細女

原帖由 Dwarfs 於 13-03-20 發表
0811細女
我經歷了 2 次!我建議大家真的做定功課!4 年之前唔覺,舊年個別小學多了很多內地人!

回覆:小一 2014 15

0801大仔報到!大家好

引用:0801大仔報到!大家好 +

原帖由 coco513 於 13-03-20 發表
0801大仔報到!大家好
大仔!

我經歷了一次, 所以今次到細女都會幫佢做 portfolio, 雖然我女女直程冇獎狀, 只有學緊英文班的證明信咁大把. (UP TO NOW), 但我都會加個人資料 & 放多 D 生活照, 令人一睇就基本了解下平時生活狀況.

大家努力,

原來音小已經接受 APPLICATION, 戰幔已經揭開了.

大家報唔報呀? 我就15/16

音小我報呀~  

中左大抽獎易好多~   

緊張

回復 WillBmama 的帖子

WillBmama,any advice you can share with us after i year experience? How many school you suggest us to apply for?

apply for 音小,can treat it as a warm up interview exercise because of its early interview date.

How many schools do other parents intend to apply?

08/07 girl

GAT 發表於 13-3-22 00:27
回復 WillBmama 的帖子

WillBmama,any advice you can share with us after i year experience? How many ...

個人認為決定報考幾多間學校時,要考慮下自己小朋友可以接受的程度. 有啲小朋友會覺得係遊戲,見多兩間也無妨, 有些會越見越開心, 但有啲小朋友, 見得幾間後會無心機.

因為面試主要係睇小朋友臨場表現, 而見得太多或太密, 家長同小朋友都會很累的, 或者可以想想自己的小朋友屬哪一類吧!

hadwinboy 發表於 13-3-14 23:29
當你去到第三 round 你會變得麻木: 是但啦,已盡力,收就收唔收就算。

我同你的諗法一樣, 到第三ROUND時, 因為已經玩得太耐, 無晒感覺了.

回覆:tsftsf 的帖子

補充:留意各校簡介會、申請時間,報左名先。因為報了,不代表一定收,如果唔報,過了deadline想報也不能了、有些學校面試日又會撞期。
我會寫出想報學校的list,剔除一些一定不會考的學校(如太遠、理念不同),之後密切留意各校網站。

9月女女,報到

回覆:Twins-Baby 的帖子
盡報吾等於盡in,過程中可能一開波就DBS,or SPCC,DGS收左,其他既..,如果吾係,過左報名期想再報都難。所以,有一樣野要講下,就係要list一張要報心儀小學既表,祥細例出幾時簡介,申請遞表同in

回復 Double-B 的帖子

我都有, 仲要係幾時DEADLINE交表, 幾會有FEEDBACK, 同幾時SECOND IN 都有, 最後係 STATUS & RESULT.