用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 1773
go

青春期的魔咒 [複製鏈接]

goodfuture 發表於 13-3-12 14:42
敝在佢呢排又師傅到黑我面,功課測驗全放棄,就來癲,又要禁死火

...

努力忍耐&鼓勵佢, 希望佢識諗, 底子穩, 可能只是S.1-2休息一陣, 叫佢唔好停咁耐. 怕距離拉得太遠.
亞媽在等你F.4發力.......

Ahling2004  F4發力? 好多人都係咁講.
點解我那個都係咁渾噩生活?  發表於 13-3-18 09:40

引用:Quote:原帖由+mesmerising+於+13-03-12+發

原帖由 goodfuture 於 13-03-12 發表
敝在佢呢排又師傅到黑我面,功課測驗全放棄,就來癲,又要禁死火

...
媽咪,努力加油!心存盼望,佢有一日會開竅㗎!

引用:Quote:1773+發表於+13-3-10+15:05+見到有JM

原帖由 YuYuMother 於 13-03-12 發表
寫得太好了,感同身受。

大家努力,忍.........和等。
有時阿仔激到我嬲嬲地,我就走去㷛下韓劇抽離下。否則困獸鬥,我好快會中風

joyjoyparent  我見有本書, 書名是 '如何在5天內有一個新的孩子". 妳信否?  發表於 13-3-15 10:54
黃巴士  AGREED!!  發表於 13-3-12 15:39

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+13-3-12+15:23+編輯

原帖由 黃巴士 於 13-03-12 發表
多謝各位的鼓勵,我而家只好叫自己吾好諗同吾到我諗!

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

我也有一個十三歲的女兒,
當看到 '忍' ,
不禁的起來
因身同感受

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+13-03-12+發表

原帖由 1773 於 13-03-12 發表
有時阿仔激到我嬲嬲地,我就走去㷛下韓劇抽離下。否則困獸鬥,我好快會中風

...
同意。我會睇韓劇或者running man 放鬆一下 ,唔係人都癲。

"忍. 忍.....

唔好意思,我的問題可能好愚昧,但真的不太明白。我小朋友仲係小學生,所以未感受到你們所講要"忍"的情況,但回想自己亦經歷過青春期,點解我自己完全沒有反叛的階段呢?是否男仔和女仔不一樣,但亦有媽媽講女兒的事喎!

睇完你們的回應,我好擔心呀!

Yanamami  Things get a lot smoother when you have a close bond with your kid( also when you and your kid always communicate well).  發表於 13-3-21 17:19

Ahling2004 發表於 13-3-15 09:42
"忍. 忍.....
直頭想放棄添,重要忍忍忍...
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

回復 goodfuture 的帖子

我個仔都係咁. 一時同我邁: 佢唔想讀書; 一時又同我講: 佢唔係為了入大學或將來以讀書; 總之每句都怕激唔死你咁, 句句入肉. 我已無多加半句, 明知佢係處於迷糊期, 已忍了3年, 今年是第4年, 要忍/等到多少年?佢才知醒. 我真係好悲,好無耐.

好多家長都講: 當你好激氣時,都應回想下自已都係這樣走過來的.
但事實係我地以前不是這樣子的, 聽教聽話, 不會亂發父母脾氣及孝順.  
其實應該係時代唔同左, 人的基因都唔同左. 真係唔可以相提並論, 只可以講大家可以和平相處以好滿意.  

引用:好多家長都講:+當你好激氣時,都應回想下自

原帖由 Ahling2004 於 13-03-18 發表
好多家長都講: 當你好激氣時,都應回想下自已都係這樣走過來的.
但事實係我地以前不是這樣子的, 聽教聽話,  ...
我哋細個時都唔係咁,我覺得係社會風氣改變。大人被教育對小朋友下下講道理,不能鬧不能打;後生嘅被教育到勇於表達意見,據「理」力爭,但查實佢哋自己都未能明「理」,而且以挑戰權威為榮我覺得父母應該恩威並施,只氹或只鬧,都係失衡。愛佢嬲佢都要清清楚楚比佢知,唔好以為佢應該知。

我的囡囡正是初中生, 看了這文章後, 我不禁苦笑了

經常在呀仔身上練EQ,EQ真係進步不小

引用:回復+goodfuture+的帖子 我個仔都係咁.+一

回覆:Ahling2004 的帖子

agree

引用:好多家長都講:+當你好激氣時,都應回想下自

原帖由 Ahling2004 於 13-03-18 發表
但事實係我地以前不是這樣子的, 聽教聽話,  ...
agree

這不就是寫照嗎 ? 如此熟口熟面既 ?

我有問我媽. 我當年十幾歲如何. 她話有博咀. 但一句起兩句止. 不會如辯論比賽. 態度亦不會差. 我印象中. 我不敢態度差. 我爸一個眼神已經令我驚. 根本不需要他出口. 我父母亦唔需要刻意灌輸德育. 我當然有青春期. 但很少亂發脾氣. 真不像新一代年青人. 專家要父母當子女是朋友. 又要說道理. 亦未必願意聽入耳. 處處要先顧他們感受. 又要父母忍.
‹ 上一主題|下一主題