用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想小四帶個囡去加拿大讀書,要有什麼資格? ...
go

想小四帶個囡去加拿大讀書,要有什麼資格? [複製鏈接]

想小四帶個囡去加拿大讀書,要有什麼資格?
溫哥華有什麼學校選擇?
   1    0    0    0

不是公民??

同問??

你既意思係咪陪讀?如果陪讀都係一樣咁申請,不過陪讀既家長要做個陪讀簽証。

回覆:想小四帶個囡去加拿大讀書,要有什麼資格

請問有冇選定加拿大邊度?

Langley, BC, Canada, 因有家人在這裡

回復 terryhau 的帖子

Langley, BC, Canada, 因有家人在這裡

we are from BC too..but you  不是公民??

引用:we+are+from+BC+too..but+you++不是公民??

原帖由 terryhau 於 13-03-28 發表
we are from BC too..but you  不是公民??
但如果父母子女都是公民,但一直在香港住,回加讀書,是否要比錢?

if all are citizenship is no need to pay for school fee

回覆:terryhau 的帖子

想問下,如只係小朋友係加拿大公民,父母均不是公民,係加拿大讀書要比錢嗎?

回覆:leungpepe 的帖子

只要小朋友有citizenship, 讀任何一間public school(中小學)係唔洗比錢.
不過如果父或母都唔係公民,小朋友又點解可以有citizenship呢?

回覆:leungpepe 的帖子

只要小朋友有citizenship, 讀任何一間public school(中小學)係唔洗比錢.
不過如果父或母都唔係公民,小朋友又點解可以有citizenship呢?

引用:你既意思係咪陪讀?如果陪讀都係一樣咁申請

原帖由 Pudding331 於 13-03-11 發表
你既意思係咪陪讀?如果陪讀都係一樣咁申請,不過陪讀既家長要做個陪讀簽証。 ...
唔好意思
想問下
喺邊度申請陪讀簽證?
如果我想明年9月入讀
應該幾時攪手續?
麻煩晒

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:想問下,如只係小朋友係加拿大公民,父母均

原帖由 leungpepe 於 13-06-24 發表
想問下,如只係小朋友係加拿大公民,父母均不是公民,係加拿大讀書要比錢嗎?

...
由於朋友本身係旅遊探親,後決定係加拿大生埋 bb, 所以 bb 係公民,父母都不是,禁情況下,小朋友需要交學費嗎?

familyking 發表於 13-3-29 21:59
但如果父母子女都是公民,但一直在香港住,回加讀書,是否要比錢?

以前有討論過,有聽說,要有起碼一人陪同逗留,才可免費讀書 (中小學)

leungpepe 發表於 13-9-12 00:23
由於朋友本身係旅遊探親,後決定係加拿大生埋 bb, 所以 bb 係公民,父母都不是,禁情況下,小朋友需要交學 ...

個小朋友係你朋友的,叫佢地自己著緊 D 去問啦
黃帝唔急太監急
老實,我唔信冇 PLANNING  就做雙非

加拿大有好多附例對付雙非
就算父母係公民,因為本身不居住當地,冇交稅,小朋友好多福利都會冇
如果係雙非,就更加多問題,因為好多野都會要求付交父母的 canadian passport/ citizenship
真係有心想知,叫佢地問當地親人

洋洋 發表於 13-9-17 11:05
請問爸爸是加籍, 小朋友唔係, 需要交學費嗎?

小朋友未入籍就唔會免費

就算係加籍,如果父母都多年在當地居住,好似唔可以免費讀中小學
除非一直有交稅
呢個我都係 ek 看過有討論,詳細問問當地有冇 update 資料

‹ 上一主題|下一主題