用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK VS VICTORIA
樓主: FHLFF
go

YORK VS VICTORIA

回覆:karman888 的帖子

你誤會了。我意思是唔叻既小朋友都肯收肯教,這才是有教無類的意思。某些名校只收背景好資質好的學生目的都係提高自己名氣。考到好小學,大都因學生自己的能力

回覆:karman888 的帖子

"我相信你冇见过叻人,你既见識同階層都好有限"

這裡是愉快討論,你咁有文化既人,都應該保持番咁上下既操守。

回覆:wonderland07 的帖子

回覆:BALL_B116 的帖子

回覆:YORK VS VICTORIA

不如回應番多少少條題目...

我地都有York offer. 老婆大人係小學副校長佢話York課程很好,又有其他課外活動.覺得冇問題. 我地都等緊Victoria既消息.我地更鍾意Victoria(君匯港), 因為行二文三語,真係有三位老師,加上有小學,而我地有一位好朋友個仔都係Victoria. 小學讀左聖士提反,所以對呢間學校更有信心...當然人生慢慢長路,只有起點,沒有終點。

mamath  Did you join their playgroup?  If not, very hard to get in wor  發表於 13-3-11 11:47

引用:Quote:原帖由+TeriAnla+於+13-03-09+發表乜

原帖由 karman888 於 13-03-09 發表
如果学你咁講,d名校唔駛in 得咁緊要,有d小学最小要in 3 次,你估d名校校長同老师好得閒咩,就係佢知道如 ...
不能相信閣下作為老師都咁樣攻擊其他人。又唔係用槍指住你要你入York,唔駛咁激動掛。老師,請做一個好榜樣給你的學生!人哋發表意見,應有禮貌地回應!

雖然我都覺得樓上有位媽媽言論頗激,但我亦不得不同意,名校同唔係名校出黎既學生原來分別可以好大!

呢個效果暫時仲未可以o係我個囝身上睇到,因為佢只係讀緊pn,但我以過來人黎睇,我自己唔係名校出身,o係自己學校一直都中上,但出到黎之後 (無論係公開考試定係出黎做野),接觸到真係名校既人時,真係知道原來分別係好大!

自從York係幾年前新聞報導過話學校收$2xxx就可幫小朋友領洗,我對呢間學校已失信心,無論課程幾好,呢D行政手段要不得。

每逢有比較YORK的帖, 都會惹來罵戰。 我同意名校學生與非名校學生是有區別的, 這個世界是不公平的, 社會上充滿了階級之分, 只有接受並面對。 名校畢業大機會成就高D,鑽多D錢,... 。但是,一個人是否覺得自己生活得有意義,生活得幸福,我覺得就與讀不讀名校沒有關係,而是在乎他/她的心性,習慣,氣質與性格。

回復 karman888 的帖子

閣下哪間學校任教?今后盡量繞開貴校

引用:i+thought+the+9k+is+refundable,+isnt+it?

原帖由 yzxz 於 13-03-09 發表
i thought the 9k is refundable, isnt it??
Yes, it's refundable.

JP908 發表於 13-3-9 15:05
自從York係幾年前新聞報導過話學校收$2xxx就可幫小朋友領洗,我對呢間學校已失信心,無論課程幾好,呢D行政 ...

原來就係呢間呀?
前幾年我未有小朋友,所以只知有間咁既學校,但唔知原來就係呢間!

karman888 發表於 13-3-9 23:09
多謝關心,本人已嫁得好老公,專心做少奶奶,請放心,以前教書時,本人受盡學生愛戴,因為我係真心關心學生 ...

我不參與討論你是否一位好老師,但你連単"頻"都打錯,...

wonderland07 發表於 13-3-9 09:51
Heard that it's not if u don't choose the school finally.
i dont think so.  usually it's refundable after a few years given you don't enter the school finally.