用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK result!!!!
樓主: tc123
go

SPK result!!!!  

yslgirl 發表於 13-3-12 12:34
littleape0129, 嘻嘻, 係呀有兩間真光, st.clare, 聖心同kv, 全部都會放棄啦, 祝好運!

wankapo, pm呀, 唔 ...

nlj1216, yslgirl: 我地係christian, 揀大坑真光都係原因之一。其實主要唔想煩小一, 但我都知其餘兩間都好。想問聖心升聖心私小係咪機會都大? 如讀聖公會就係想搏入st paul coed, 但機會細好多.

回復 yslgirl 的帖子

你的女兒真好叻!百發百中!

vinik, 我見bk的聖心媽媽說, so far無聽過聖幼想入返聖小失敗的過案, 我感覺上聖心很照顧自己的學生.

wingszew, no la, 九龍區男女龍校無行, 可能競爭太大, 慶幸我個是囡囡.

My daughter also got offer SPK PM.  We will give up KV.  But we still struggle to choose GH or SPK as we live in Kln.  Any sharing?  Please help.  Thanks.  

yslgirl 發表於 13-3-12 13:15
vinik, 我見bk的聖心媽媽說, so far無聽過聖幼想入返聖小失敗的過案, 我感覺上聖心很照顧自己的學生.

wing ...

仲有3樣要考慮, 地點, 小學半日制及男女校....

angeljojo 發表於 13-3-12 13:43
My daughter also got offer SPK PM.  We will give up KV.  But we still struggle to choose GH or SPK a ...

i will choose spk according to the % accepted to their primary, also school fee, workload, pressure e.t.c.  although spk is in hk side, but i think the location is quite convenience even for ppl live in kowloon.  instead, although gh is in kln, but their location is not very convenience.  but i think the air condition is much better in gh rather than spk, cwb air pollution is so serious......

angeljojo 發表於 13-3-12 13:43
My daughter also got offer SPK PM.  We will give up KV.  But we still struggle to choose GH or SPK a ...

我同你一樣,應該會揀SPK,我一個朋友上年都揀左SPK,我地都住九龍。
其實德望樣樣野都好好,甚至有d方面好過spk,但始終未見過有人會放棄SPK揀GH。

回覆:oooasis 的帖子

是否因為學校名聲?感覺上好似德望對揀家長和小朋友比較用心,加上,面試當日見到SPK和GH中學學生,覺得GH在conduct方面好似做得好d

smartlang_mama 發表於 13-3-12 22:59
是否因為學校名聲?感覺上好似德望對揀家長和小朋友比較用心,加上,面試當日見到SPK和GH中學學生,覺得GH在conduct方面好似做得好d...
我同你感覺正正一樣!德望面試用心,來幫手的學生有些羞澀,但好斯文有禮。
但st.paul的女仔感覺則比較高傲,成熟世故,無咩興趣咁。

其實我從有女開始,首選就是spk。德望我之前根本唔熟。
而我身邊人10個人10個都話揀spk,仲係唔駛諗果種。

引用:回復+oooasis+的帖子 呢D咪叫情意結lor,+

原帖由 Angie_Law 於 13-03-13 發表
回復 oooasis 的帖子

呢D咪叫情意結lor, 大家都講唔出SPK有咩特别好,但又好似收咗非讀不可咁。其實GH近 ...
呢個就係問題!當我想放棄spk揀gh, 十居其九叫我三思,但gh女仔比我嘅感覺好好,加上聽講gh有心設計一個15年課程,令小朋友喺唔同時候嘅需要都照顧到!咁有心嘅學校好難得!而我亦有朋友話SPK d女仔好物質化。

smartlang_mama 發表於 13-3-13 09:45
呢個就係問題!當我想放棄spk揀gh, 十居其九叫我三思,但gh女仔比我嘅感覺好好,加上聽講gh有心設計一個15 ...
最後你揀左邊間?

引用:Quote:原帖由+Angie_Law+於+13-03-13+發表

原帖由 smartlang_mama 於 13-03-13 發表
呢個就係問題!當我想放棄spk揀gh, 十居其九叫我三思,但gh女仔比我嘅感覺好好,加上聽講gh有心設計一個15 ...
十卜

回覆:smartlang_mama 的帖子

我有朋友個女讀緊GH 中學。Gh好重視體育。我朋友個女無運動細胞,未入GH之前唔識游水,但體育考試要求要游到兩個塘先合格。結果日日練游水,讀書時間少了,跟唔上進度,中五就踢走了。聽聞 SPC 唔會踢人走,可以直上至畢業。唔知係咪真?

引用:Quote:smartlang_mama+發表於+13-3-13+09:4

原帖由 oooasis 於 13-03-13 發表
最後你揀左邊間?
仲未揀定,原本揀左gh, 而家有d動搖,你呢?

GH 好辛苦,要文武全能,你個女係活動型,GH 都好

回覆:wonderland07 的帖子

我講緊中學,小學和幼稚園我就唔知啦

引用:GH+好辛苦,要文武全能,你個女係活動型,G

原帖由 wonderland07 於 13-03-13 發表
GH 好辛苦,要文武全能,你個女係活動型,GH 都好
What about St. Paul? What makes them academically so strong?

我估咋。st Paul 係香港島,家庭背景學歷唔方差,先天後天都培養到 law

Yes agree "SPK d女仔好物質化"
GH's girls are more simply, i met many GH's girls, they are all now professional (nurse, lawyer, doctor etc) and very 斯文...