用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN interview 後感
go

PN interview 後感 [複製鏈接]

其實得個十幾個月人仔,真係唔可能對佢哋有任何期望,尤其唔係大B,雖然我個仔都唔算係細b,但對比起一二月出世啲真係有差別,明白每位家長都會想自己個仔女入到一間比較好嘅學校(我自己都唔例外)因為我都幫自己嗰個報咗好幾間,幸運地叫做有一間收咗,其實以我個百厭仔嚟講,有學校收已經好好彩,因為我覺得interview對於一個兩歲都未夠嘅小朋友,只要佢唔喊企坐定定已經係好難得,如果仲跟到老師嘅指示簡直係超出咗預期的期望,所以我要向所有家長講大家其實已經做得好好,千其唔好因為攞唔到學校又或者小朋友做唔到原本嘅要求而生氣或氣餒,相反每次interview 完後要好好稱讚一下自己同小朋友,因為真係唔係一件容易嘅事,各位加油!

1    0    1    0

同意呀, 我哋咁大個人去見工都唔係次次表現好啦, 就算表現好, 都唔一定會請我哋, 更何況係小朋友呢
我覺得而家做家長EQ一定要高, 唔好因為有無學校收小朋友而肯定/否定自己小朋友, 大家一齊加油呀!!

Cannot agree more.  I think we parents should be relaxed and encourage kids to enjoy themselves during the interview.  My kid is very shy when going to a new place and meeting people at the first time.  Frankly speaking, I am not able to change his character at the moment but am glad to see that he is making progress every time regardless of whether an offer is made to him.  Let us praise our kids for their good effort during the past few months   

回覆:PN interview 後感

講得好

就算沒有合意的offer, 上天自有最適合的安排。

yzxz  agree  發表於 13-3-27 17:22

其實每次阿囝去in 我仲緊張...有時d野明知佢係識係in時就『玩野』...
但我都無發脾氣...因為呢D都係阿囝同學校既緣份...
而且雖然只係去過IN 2次,
不過都叫做見下其他小朋友既情況, 亦試到阿囝係IN時可以去到咩LV...
好怕有D 父母因為小朋友IN時表現唔好而鬧個小朋友,
咁細個就咁, 唔敢想像佢地以後既情況

請問in N1/PN班內容係乜?好想知

雖然我個係大B, interview咗13間, 但BB每次都好投入, 冇喊 (就算有時眼瞓). 我覺得BB好叻呀. 一有offer都會celebrate, 無論周圍啲人講到有幾容易入, 係人都收都好. 收咗囝囝我都好開心好真惜. 我每次去interview之前,都同自己講放鬆, 調整心理狀況,得失唔重要, 帶BB去玩. 希望今年再戰K1都可以保持呢個平常心.

引用:雖然我個係大B,+interview咗13間,+但BB每次

yes, 經過呢一仗, 先知個囡嘅弱項係好怕同陌生人講嘢, 而家多d訓練佢呢樣, 每次同陌生人講嘢就大讚佢勇敢, 希望出年嘅仗可以多d把握!

另外, 想請教一下, 點樣可以幫助小朋友唔好怕同陌生人講嘢呢?

回復 MMAAXX 的帖子

agree with樓主, 人仔細細真係乜都唔識架, 唔好祈望佢有好突出既表現, 我阿B今年應該都開始要interview , 仲要係細B, 睇怕佢in既時候都係得果歲幾人仔, 野都未識講, 我都唔會比太大壓力佢, 自己亦都會平常心, add oil

cherrybeepbeep 發表於 13-3-27 11:46
yes, 經過呢一仗, 先知個囡嘅弱項係好怕同陌生人講嘢, 而家多d訓練佢呢樣, 每次同陌生人講嘢就大讚佢勇敢,  ...

雖然我囝未係正式識講野, 但都交流下...
我6299除左天氣問題唔ok之外,
基本上都日日同佢落公園玩,
我同老公都會帶阿囝出去見多d人,
慢慢佢慣左見到唔同既人都無問題,
say hi 同bye都只係基本禮貌佢要做,
有時其他人想同佢握手,
佢會唔理人地係咪願意咁去擁抱人 (好彩多數見佢係小朋友唔會有太差反應咋)
所以我地覺得最好既方法都係帶佢見多d不同既人,
慣同其他人相處, 而不只是同屋企人或身邊慣見既人~

回覆:PN interview 後感

小小分享,小朋友怕醜與否,家長也佔很重要一環,家長要以身作側,多啲同小朋友認為的陌生人(例如警衛姨姨叔叔,公園的家長工人等)開心及誠懇地打招呼,說說話,大人地與其他小朋友一齊玩。這樣小朋友便慢慢被感染,在陌生人前也很自在!

請問in N1/PN班內容係乜?好想知,唔該!

回復 ylcyvonne 的帖子

內容cover好多嘢。 有啲學校Group In - 坐定定聽故事看反應,放音樂dancing, 玩遊戲,模擬遊戲好似去supermarket買嘢,自己玩玩具看反應,等等。

有啲學校individual in - 問叫咩名,指爸媽問小朋友呢個邊個,認日常用品,colour, shape, transportation, fruits,puzzle, 指範日常用品點用,等等。

回復 TeriAnla 的帖子

Thank You!
‹ 上一主題|下一主題