用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩vs st clare
go

協恩vs st clare [複製鏈接]

唔計地點宗教,只係計學校同課程,邊1間好d?

1    0    0    0

回覆:協恩vs st clare

有無mama可以俾d意見我,thx

回覆:qooqoobaby2010 的帖子

vote for st clares.eng primary sch backup.

回覆:協恩vs st clare

多謝回覆,有backup 係好,但唔熟st clare小學,有家長可以提供意見? 有什麼評價?

如你有25分,又是協恩網,咁就協恩啦!否則,唔好期望上到協恩小學啦!雖然扣門位都係留比協幼,但你要是每班最叻個幾個才會通知你能能加爭扣門位…
你去找找st clare舊post啦,st clare是好多人鍾意的女校呀!

如果無religion考慮, 我會select 恊恩.  雖然 st slare 都好好。

回復 Angie_Law 的帖子

可否分享下點解呢?

sheffield 發表於 13-3-6 11:32
如你有25分,又是協恩網,咁就協恩啦!否則,唔好期望上到協恩小學啦!雖然扣門位都係留比協幼,但你要是每 ...
如果是St. Clare (PM offer) vs True Light [Tai Hang] (PM offer), which one will u prefer?

回復 gloriababy 的帖子

當年揀左TL 大坑, give up St Clare

i personally like st clare better....

rinarina 發表於 13-3-6 13:28

當年揀左TL 大坑, give up St Clare

why??
小朋友現在讀成點呀?

我無揀ST Clare係因為見到個校園太細.....小學部又好舊(讀9年WOW).....等等....但相信英文教得深D LOR,

而家在TL, 小朋友返得開心, 教d野不是傳聞中的淺...只係幼稚園對英文要求不高....老實說, 每間校學的人都去上英文班, 所以當時英文對我們不是一個考慮.....況且, 我小朋友看oxford reading tree 已可獨自看到Level 2 (佢而家K1), so far, 我無比佢上英文班.....不過聽聞真小都係深過政府津校的, 所以上到中學,即使去唔返真中, 學生都會好OK!!

他們上堂可以去到不同的學習閣, 又有運動場,鳥雨花香....生日會可去小禮堂, 又有大的室內運動場, 我只係將心比己地為自己小朋友選擇.....而且老師們好好, 對每位小朋友好一致,有咩特別事, 老師會致電我.....他們關心學生多過學生的成績......

Anyway, st clare 都不錯, 只係各人選擇不同.....當初, 我只係用左小朋友的心態去揀了又大又開心的學校......

sheffield 發表於 13-3-6 14:03

i personally like st clare better....
可以可享下點解鍾意ST. CLARE 多D?
ST. CLARE 既家長好似比較低調, 唔多係網上會睇到佢地對尼間學校既意見..

有没有考虑校网?假设你打算lucky draw 入协恩,就要搬入该校网。在该校网,除了协恩,有没有其他心水?有都可以。

st. clare就不可以lucky draw 了。

如果不考慮地區問題,sc 係英文幼稚園,不過小學一定係協恩好。但協恩係津校,如果冇20分好難入。sc 最大優點直升上scp

allysharlin 發表於 13-3-6 18:15
如果不考慮地區問題,sc 係英文幼稚園,不過小學一定係協恩好。但協恩係津校,如果冇20分好難入。sc 最大優 ...
因為我地得15分... 就算搬入果區, 協恩都只係有大抽獎/ 叩門機會.

ST. CLARE 在HK 區.. 我未住過HK區, 所以唔了解HK區既小學情況, 佢小學唔好?

佢小學不是唔好,協恩可以係band 1頭,sc 可以說是band 1中,佢唔錯,好多話佢英文都好好。但我地最後放棄,因為我地選左大坑真光,主要問題太遠,唔想小朋友辛苦。同真光主要係可以繼續去抽其他學校。sc 小學係私立學校,唔可以再出抽。

回復 ME1227 的帖子

協恩. 我依家喺中環一間playgroup識到唔少名幼生家長, 大家傾開幼稚園, 似乎協恩口碑最好.  而我所見嘅協恩學生都好有規矩和好醒, 大方得體.      

回復 allysharlin 的帖子

St Clare 好似係中文幼稚園黎架, 而且聽講課程幾淺.

rinarina  St clare不是100%英文幼稚園, 只係比較重英文......小學才是英小....  發表於 13-3-7 10:20
allysharlin  sc 我睇以前d post個個都話係英文學校啊!  發表於 13-3-7 09:47

Angie_Law 發表於 13-3-6 23:17
回復 ME1227 的帖子

協恩. 我依家喺中環一間playgroup識到唔少名幼生家長, 大家傾開幼稚園, 似乎協恩口碑 ...

有規矩和好醒, 大方得體係指幼稚園生?  定係小學/中學生?

口碑好是讚哪一方面?  有愛心? 課程好?...etc
‹ 上一主題|下一主題