用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大約到幾多歲進入“反叛期“呢?
樓主: sau2005
go

大約到幾多歲進入“反叛期“呢?   [複製鏈接]

想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好呢?

kilykilyk  如果係我....我會答:關心下你啫,洗唔洗咁串咀??  發表於 13-3-20 00:46
Yanamami  No need to respond. Just tell him to say it in a nice way.....   發表於 13-3-18 17:17

引用:+本帖最後由+kilykilyk+於+13-3-18+12:53+

原帖由 kilykilyk 於 13-03-18 發表

我個仔6歲大就駁咀,成日比老師投訴,與他相處過的大人都覺 ...
哈,我仔一樣,小學時期好難搞,駁咀駁到暈,尤其高小至中一,但今年中二,反而明顯乖了。就算大家駡完大戰,我向他道歉完,他也會表示歉意。覺得他大個仔左。其實好多事他們會放在心上,嫌我們須,有時只是囗硬吧!大家包容一點,這幾年好快會過去成回憶的,比心機吧!

kilykilyk  可以keep住現狀已很好,真係不能太過執著..  發表於 13-3-20 00:39

我囝囝反叛期係在一歲BB的時候開始(自我、反叛、駁咀、無禮貌、執着、唔聽教、唱反調...),之後反叛到8、9歲,逐漸變乖,直到上中學後,得左﹗讀書比以前認真,行為舉止、說話態度,乖左好多。
細個時反叛夠了,青春期反而唔再反叛了。

回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

十一歲女

今年中一開始反叛,趁吾係好嚴重,而家送她參加航空青年團,學紀律,上星期六去了第一次聚會,已經被丙到七彩,復活節入宿營,我唸應該可以改善。

回覆:poem4 的帖子

路過搭訕,我個女4歲,都係反叛執着硬頸,呢D反叛同青春期既反叛同唔同?

回復 BabyYukYuk 的帖子

你個女咁細, 未到反叛期/青春期, 反而是天生性格, 但到小五小六反叛期/青春期開始, 你就更加會感受到阿女的反叛.

我細仔自小都是超固執硬頸, 性格與阿哥截然不同, 所以一路對他們兩兄弟的管教方法/說話的技巧要有所不同, 才能達到目的.  大仔升中後自由度多了才開始多些頂咀, 但我唔覺得佢太反叛; 反而細仔自小五開始已開始有反叛的反應, 佢唔服的話, 你話一佢話二, 所以要同佢鬥智, 不可硬拼.

引用:想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好

原帖由 Chole 於 13-03-18 發表
想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好呢?
我上星期與一朋友傾計,他有一個讀grade 10的兒子。我問他如何與青春期兒子相處,及他的兒子有沒有當面說過他們很煩。我朋友說「有! 我只回應他一句,以後你向我們取零用錢時我也會這樣回應你」我朋友說自此之後,他的兒子沒有再講過個煩字。

Maryahwan  以其人之道,換其人之心  發表於 13-4-26 17:07

我囝今年12歲,早兩日佢話我成日將佢d野講比人聽,所以在手機set左password唔比我睇佢d野, 我兇佢12點前唔cancel就收左佢部電話... 佢起初彩我都傻..我又費事哦佢, 11點半佢上床前大叫: 阿媽 cancel左啦... 我再睇佢電話果然冇password , 我第二朝讚佢乖囝仲請佢去食sabu sabu , 佢開心到呢...有時做父母要有學識取平衡

回復 Yanamami 的帖子

澄澄BB 發表於 13-4-9 12:50
回復 Yanamami 的帖子

澄澄BB 多謝分享受但有時好難同佢地平心靜氣地溝通,在學習中!!

It depends on my mood too.  If I'm in a good mood, everything is fine.  If not? Hahahah.... But I try not to take things personally and it helps a bit.

回復 杰杰媽媽 的帖子

我個仔未足9歲已開始反!點解男仔9歲反嘅?咁女仔呢?
猴B, 出世時只有 2.53kg, 滿月已有 4.04kg

我仔8 歲, 駁嘴, 鬥嘴, 無禮貌,唔聽教, 沒條理 (D 野放到亂七八糟) ....  我真是唔識教仔.  好傷心.

我都想知, 話都冇咁準全香港既9歲仔都作反攞

BallBallMaMa  :agree::agree::agree:  發表於 13-4-12 17:59

六歲細個件成日駁嘴,自把自為.

大個件就八歲起.

無命.:

身邊上至老細個仔, 下至朋友D仔10個有9個半都係8/9歲變晒樣, 變到講野黑人憎到爆.

淨返個一個就相反, 由細到大都過度活躍咁, 但一上到中學居然自己溫書好聽話。一係打波,一係就睇書.

好像小四開始,現在小六,反叛有增減!

我個女現在已讀中五,從來未有過反叛期

eviepa 發表於 13-5-21 01:07
我個女現在已讀中五,從來未有過反叛期
你就好喇!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係
‹ 上一主題|下一主題