用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

Ahling2004 發表於 13-3-18 09:31
好恐佈的新聞 " 打機打到殺左自已父母", 睇完個心好唔舒服, 好害怕及恐佈. 幻想有朝一日會唔會發生在我的身 ...

應該是索左K. 之後好似失常.
其實打機, 索K都係想避被現實生活的壓力. 試搵吓你個仔有什麼活動佢有興趣, 最好是運動. 將精神記托在其他地方. 我姪仔學了畫畫(佢鐘意), 好似比之前好少少.

有時只怕生活太安穩, 讀書受不了挫折便放棄. 轉投打機去滿足自己.  

我個仔都係, 一埋機你就唔好騒擾佢。平時唔啋你,一入佢房就叫你出去。成日關埋房門,只有食飯十分鐘係廳。做父母見到個仔咁真心痛。辛勞工作都唔知為乜。又驚佢遲d 好似果兩個仔咁變咗殺父母狂魔

囝囝mama  我們電腦放廳!!!房真係唔好放電腦!!!  發表於 13-4-13 00:55

係, 好討厭見到佢打機, 打機真係傷死人. 依家就來測驗啦, 佢都係唔溫書, 埋首打機中. 有時忍唔住提佢要溫書, 佢就答: 有呀.  再提多次,佢就黑面啦.  直情入哂腦, 上隱及迷哂. 真係無藥可救, 不知點算好?

回復 Ahling2004 的帖子

你們返工!!佢一放學回家玩電腦!!!玩都你們回來!!叫呀爸同佢傾吓啦!!!放學去補習社!!!做功課補習!!減小在家時間!!回家後睇吓電視!!!(在不可以找學校社工!!!)叫佢哋真係停打機!!要比番D時間過關!!!有心理準備會好D!!!問呀囝這一關要打幾耐!!在給他時間!我都係叫呀囝十分後要玩完電腦!!(我係教仔班都學)行出第一步!!加油!!加油!!

回復 囝囝mama 的帖子

係, 我地係出哂做工架. 玩完一輔又一輔, 真係無哂辨法.
我同爸爸都有叫佢停下, 休息下, 出來睇下電腦, 有時玩完一鋪就會出來飲下水, 睇下TV, 吹下水, 不過一陣又回去再來過.  爸爸同佢傾, 佢更加反感,黑面.  社工我已找過, 都係制止唔到佢打機. 叫佢適量安排時間, 佢成日自欺欺人, 根本不知幾浪費時間, 都係沉迷不悔.  

AHLING、不知仔仔有無運動習慣? 同埋打機在幾歳&如何開始的?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

希望佢玩到悶!!醒覺!!我囝小四之前都成曰玩!!跟住我幫佢玩,攞分做任務!!現在玩小佐!!

回復 Mighty 的帖子

亞仔無運動習慣, 叫佢去都要睇心情. 有時會連續性跑一段時間, 有時一個WEEK一次, 有時日日都唔見, 佢都無推動力, 就算我地叫佢或鼓勵佢去, 佢都係睇心情.  其實做運動係最好架, 跑完回來人都正氣些, 奈何佢無堅持.
亞仔由小學時都有打機啦, 那陣時禁的好嚴, 有時間限制, 開機要問準才開, 講明玩到幾時就要停. 點知上左F2就開始瘋狂啦, 都話怕怕地,偷偷地玩. 依家F4更加唔使講, 好似吃白粉咁, 日日唔打唔安樂, 就算考試都係咁照打機, 不過大部份去到12:00左右就自動關電腦, 跟住睇小說, 最後睡覺.

Jackieson  運動真係幾好, 又可以消耗吓佢d精力, 不妨試吓玩多d運動, 除咗跑步, book吓場打羽毛球, 壁球, 網球... 最好父母可以的話, 同佢一齊玩運動.  發表於 13-4-30 10:10

似乎男仔比女仔容易上「引」。 対不起、我没有良方、只是覚得通常有運動習慣的人、比較平衡点、但如果無的話、由現在開始、又好似好難? 不過一点可以肯定、香港有好多個人、同AHLING有同様煩脳。 真的無社工可HELP一下?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

有找過學校社工, 不過一點都幫唔到. 好失望. 依家唯有同個仔慢慢傾, 心情好時就勸下佢,打少些. 好扉佢自已啦.

我家中有三隻怪獸, 從小就教導他們不可打機, 令他們有一種概念, 打機是不好的事, 爸媽不喜歡, 會反對的.
雖然他們仍然有偷偷的打機, 但當要停止他們時, 他們沒有太大反應, 只是無奈接受.
樓主的繩子早已放鬆了, 要收緊真的不易, 若強行收緊, 定遇到反抗, 唯希望他早些發覺問題, 再在旁教導, 讓自己修正過來.

係, 真係好無耐.  令我依家對打機聲都產生左一種恐懼症. 一聽個仔房傳出打機聲, 我個心就好自然地好煩躁.  依家會在適當時侯SENT WHATSAPP比個仔,同佢講:唔好太迷啦.  佢時時都同我講: 打的好少呀, 剛剛打呀.  唉, 真係無哂方法可以停止佢的行為, 唯一自已睇開些, 否則我想我會癡線.

試吓去理解下佢玩咩遊戲,有咩咁吸引?我囡之前都少玩,剛開學時,我見佢在房間裡原來不做功課在玩遊戲就發晒癲……後來老公提我:有種遊戲係要每日上去玩先攞到分,否則功敗垂成……

老公後來將佢部電話換了無限上網既plan,佢真係玩多咗好多不過,回心一想,呢個都係佢呢代既共同語言,就好似我地往日睇電視劇一樣?就冇咁反感。

而家佢玩食糖遊戲,過唔到關時,就會問老公點解決。

我自己都會沉迷好低級既電腦遊戲,但迷了一陣,就會覺得悶,會抽返個身出黎。反而係老公本來唔玩既,為咗幫我解決難題同溝通,都有陪我玩……所以,試吓去理解佢既世界,佢會感受到您既改變。繼績關心,保持耐性,有少少改進就要狂讚……呢個,就係老公向來奉行既海豚式訓練法(佢幫阿囡溫書,真係一面攞住薯片,一面問問題架),我囡肯聽佢話多過聽我的,不妨試試

Yanamami  教仔同教女方法不一樣啊~~  發表於 13-4-29 14:37

我囝最近打機同同學一GROUP上網, 我同佢講, WEEKEND, 你可以玩一陣, 但是分配好時間, 如1小時同同學玩, 但另一小時自己玩, 不要JOIN同學.  因為, 一班同學玩, 只會增加其刺激度, 好勝更什, 小朋友自己控制唔到的.
但我又不可一吓子REJECT佢社交, 所以,   如協議不成, 我就索性唔俾佢玩了.

Yanamami  1小時同同學玩, 但另一小時自己玩。。。。That's at least two hours in total ! Imagine you may use these 2 hours in studying/revision every weekend. You may make a difference.   發表於 13-4-29 20:57

樓主, 請問你囝囝是否F.1是仍控制到他打機時間, 而高中才沈迷的?? 可否SHARE當中是如何改變的呢??  

yanamami
1小時同同學玩, 但另一小時自己玩。。。。That's at least two hours in total ! Imagine you may use these 2 hours in studying/revision every weekend. You may make a difference.  發表於 昨天 20:57
***************************************************************************************************
我囝平日有一陣溫書, 加上weekend又已補了幾小時習, 功課又完成.  仲有sunday可以再睇書/出街, 什至可STUDY, 我會俾佢鬆吓. 他是一個不可整天埋頭溫書的, 俾佢WEEKEND打一陣機(CHARGE吓電)/聽吓歌/上FACEBOOK/WHAT APPS望吓, 佢至再有"電力"溫書.  --- 可能他不是一個典型讀書型學生.

Yanamami  I understand that it's a trend for boys to play online games but I still prefer some other acitivities that are more "healthy" for relaxation, such as hiking.  發表於 13-4-30 11:10

個仔由F1-F2都可以被控制到上綱打機時間. 到左F3就失控啦, 初初就籍口多多,又話要上綱做功課, 又話只係玩下,唔會迷. 總日日關上房門. 到左依家F4直情係明正言順, 每日都要玩一至二鋪. 佢依家係打開房門,比我地知佢係玩咩GAME, 我都有入去睇, 都係那些高達及隱形人等ONLINE GAME.  每鋪都要2小時之內, 又話唔玩會被人封鎖AC, 又話佢都係同的同學一起玩. 總之係失去方向感, 日日唔係對電腦就係對手提, 好討厭. 無心機讀書, 日日浪費時間. 我已好有耐性去勸佢, 鼓勵佢做其他野. 佢都係唔長進, 學業都係不平穩, 時OK, 時唔OK. 係佢心目中好似總有好多時間等佢慢慢去追咁..  我個心已死了一大半啦.  

黃巴士  THANK FOR YR SHARING!! 努力呀!!  可能依段時期係青少年迷失期, 再大少少, 我諗佢會"識諗"的.
不過, 我都怕果仔大大吓會失控!!!  發表於 13-4-30 10:36

樓主, 多口講句,
你有無俾佢在外學吓COMPUTER, 砌機, 寫吓PROFESSIONAL PROGRAMME咁. 我諗你囝會LIKE.  :;pppp:

Ahling2004  成日PUSH佢去, 有時總拿咪課程比佢, 佢都唔去呀. 激死!!!!  發表於 13-5-2 09:33

回復 csy_ma 的帖子

我都係咁, 雖然覺得經常上網打機好討厭, 又浪費時間, 但有時都要代入佢地既角色去感受吓, 理解吓. 有時有d games突然quit, 個帳會被封, 所儲存的人物武器無晒, 佢地仲down, 心情仲差, 仲需要發洩; 一班人/同學約埋一齊玩, 既係社交又有共同話題, 又可當作課餘輕鬆一吓... 時代真係唔同晒. 但一定要加以管制,  否則易放難收, 初緊漸鬆. 例如唔好放電腦入佢房(雖然可set 密碼), 限時間比佢玩, 大家協議做完功課溫完書先玩, 電話無上網plan....雖然講就易, 但唔多唔少一定要做d.

我有時都會同阿仔一齊玩, 多些了解吓佢玩咩, 有時幫佢抽蛋, 一齊研究吓, 幫吓佢過關咁, 都可以視作親子時間, 同佢地又可以有共同話題, 最緊要同子女保持溝通, 有時當作朋友, 但有時又要哦吓, 叫佢唔好走火入摩.... 雖然真係好無奈, 又好矛盾, 大家一齊努力吧!

黃巴士  AGREED  發表於 13-4-30 10:57
‹ 上一主題|下一主題