用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
go

激我地你會好開心咩?  

孩子:昨天學校打來話你發高燒, 病左,通知你要回家. 媽媽已心急如火, 公司又唔可以臨時請左假, 就叫你爸爸回去照顧你及陪你睇醫生, 但媽媽係公司已無心機做野了, 你知嗎? 一到夠鐘, 媽媽已即時放下手上所有的工作, 歸家似箭想回去睇下你的狀況, 又趕去超市買個面,想即時回去煮餐清啖的野比你落肚, 你又知嗎? 回到家中, 都沒放下我的手袋而走入你間房, 摸下你個頭, 叫你休息,唔好上綱大機啦, 難道又有錯嗎?  點解你一聽到我叫你唔好打機, 你就發哂脾氣, 大大聲地答: 我已睡左2個鍾啦, 跟住大動作地關上房門? 我真係當堂成個人呆哂, 較竟我做錯左咩, 要令你發我咁大脾氣?點解你唔心平境氣地同我講? 點解你要時時咁來激我? 我真係唔知自已錯係邊? 係唔係我太過緊張你, 而令你反感? 孩子, 邊個父母唔緊張自已孩子生病, 難道關心下病中的你,我有錯嗎?  你的行為令我好心痛, 平時的你已對我粗聲粗氣, 無來禮貌, 勸你少打機, 勸你勤力, 不論你的態度如何對我不敬, 我都可以忍受, 總希望你有一天會開HILL, 明白父母對你的關心係出自內心的, 係為你好.  我都明白, 15歲的你正處於青春模糊期, 我可以忍讓, 可以讓你自由發揮, 但唔代表你唔好的行為言行我可以當睇唔到, 我係你父母, 我係有責任在旁教導你,點解你唔明, 點解你總不斷咄咄逼人來傷害大家之間的感情. 我真係好累,好傷心, 每次被你的說話及行為中傷時, 都令我心痛到極.  但每次我都話比我自已知: 孩子係自已生出來的, 教的唔好都係我地責任, 我要比心機去輔導你, 總有一日你會明白,感恩.  

孩子, 你已15歲有多啦, 應該要明白人與人之間相處之道, 明白父母的心, 唔好太再這樣去修我地心, 我真係好累, 好痛心. 你要我點做, 是不是大家不理會對方, 唔理你所做所為, 你才滿意呀?

天瑜  http://www.church.com.hk/cdc_mobile/TapeDetails.asp?lan=cht&Tape_id=10421&BCVNo  發表於 14-4-4 20:32
天瑜  http://www.church.com.hk/cdc_mobile/TapeDetails.asp?lan=cht&Tape_id=10420&BCVNo  發表於 14-4-4 20:32

Print the above out and slip it under his door.....hopefully he will read it.

一些遊戲如first person war game(第一身戰爭)等係會令正在荷爾蒙時期的少年情緒脾氣暴戾的。 打少D。
平時多D交談內容豐富的話題,閑話家常。
慢慢改,教細路急不來的。
...

係唔係我太過緊張你, 而令你反感?
------------------------------------------
我覺得有機會, 但我地好難做到唔緊張bor.
e.g. 見到佢打機時, 功課係未做晒既時候, 身為媽媽一定出聲架.

做人父母甚艱難

佢地最最最反感的一句:  唔好打咁多機!

所以我已經睇化晒,我會任佢打,打到佢悶(佢有時都話好悶),  then我會同佢講: 間中俾對眼休息下,  唔係會盲ga, 咁佢都會間中做下其他野, 所有功課/quiz又叫做攪得掂, 我就唔多講啦!  佢地一聽到呢句就會即時起晒鋼

freeman108  同意  發表於 14-4-5 00:09
kk6076  出聲就係仇人  發表於 14-1-13 16:40
Jackieson  同意  發表於 13-3-7 10:37
Ahling2004  有可能.  發表於 13-3-5 14:38

我都好唔明點解而家嘅孩子咁唔識尊重別人, 有時同佢地相處都覺得好難受。不過佢地可能唔知果種態度係傷害, 只係隨心而為啫。所以, 有時唔好太認真或太介意佢地嘅行為。唔係會好傷心。
你愛錫佢, 佢一定知道嘅。

不要灰心,我女只得13歲,有時說話及行為也會令我很傷心,大家一齊努力,相信一天孩子會明白我們的苦心的。

謝謝各位.
佢不斷用咁的態度, 令我唔想同佢講野, 有少少心灰意冷對佢.

vincher  add oil  發表於 13-3-9 12:17

回復 Ahling2004 的帖子

我記得我14/5歲都有一排同我父母講野態度好差, 當時都覺得佢地好煩, 同埋朋輩間/學業壓力好大, 所以就成日會對父母用最發自來心嘅態度對佢地; 事隔咁多年, 我父母而家話我係咁多仔女中最細心, 最窩心嘅, 所以, 有時小朋友成長時所做的事, 你真係唔洗太認真架, 可能只係一時青少年期, 面對排山倒海嘅轉變+壓力, 未能好好咁控制情緒架咋, 仲有, 通常發脾氣都會搵熟人.

仲有, 發脾氣都要睇對象架, 通常越熟就越出事

orangebb  改咗.  發表於 13-3-5 15:43
orangebb  我可能講得衰,即係對住熟人先會發脾氣囉 !  發表於 13-3-5 15:42

喔, 明白. 謝謝!

回覆:激我地你會好開心咩?

你應該把這番說話印出來, 放在他桌面, 待他平心靜氣時看看..........
我有時都會趁阿仔心情好些, 大家閒談的情況下無意間向他們說說道理, 例如父母當年都經歷過青春反叛期, 但心裏反叛是一回事, 仍是可以控制自己的行為和言語, 不會對父母這麼無禮, 十問九唔應, 一言九頂的.  青春期反叛不是大晒, 我可以包容, 但不代表你可以無禮或太過份.

Jackieson  青春期反叛不是大晒, 我可以包容, 但不代表你可以無禮或太過份.  發表於 13-3-7 10:42
Yanamami    發表於 13-3-6 08:14

回覆:激我地你會好開心咩?

早前聽鄧靄霖講座,一件事講得好岩,時代不同,我地以前是清埸做好功課溫好書,才看TV,玩,但佢地生於Y世代是多功能動物,可同一時間做多種野,功課打機whats app看Tv聽歌,全都同歩進行,只要佢地做好應做不過火,就唔好再在打機問題上紏繞。
我想樓主要著眼提兒子小心盲眼,同埋提佢永遠都係做學生最好,現在只需顧學業一樣,其他時間任玩。而家不段浪費時光,將來後悔,要工作才邊工作邊讀書你就知爸媽沒講錯。
我成日用我的第一身真實例子講佢聽,當然你也要懂得說教時適可而止,
努力,我也在捱中,兒子日日話冇功課,晩晩拍片

Meikin  細仔(小六生)就minecraft上腦, 冇得玩都話不離口; 大仔(中二仔)就中Puzzle & Dragon毒......唉!  發表於 13-3-7 12:05
mesmerising  我囝都係打minecraft及上youtube睇片!唉!不過我限最多一日半個鐘gadgets!  發表於 13-3-7 10:03
jk67jk  minecraft?   我個都係....  發表於 13-3-6 14:55
黃巴士  我囝都係咁,上youtube睇人打,根本沒完,遊戲不斷推進。依D風氣一個痴住1個,越早約法三章避免衝突。否則佢會越玩越忘我。  發表於 13-3-6 14:33
杰杰媽媽  同我仔日玩夜玩既一樣,佢會成日YOUTUBE上搵笑片睇,佢叫我睇我一定睇,俾佢笑死.  但我會間中提佢休息下  發表於 13-3-6 07:54

好浪費時光, 真係係無服.

回復 phoebepanpan 的帖子

呢幅相, 同我個仔的情景一樣.

回復 Meikin 的帖子

已講過哂呢番說話, 佢都係時好時壞. 唉....

日打夜打, 都唔明有咩好打, 又唔覺的悶.  其他野咩都唔理, 日日都無功課,浪費時間. 書又讀的差, 到底佢想點. 成F4啦, 總係咁.   叫佢出街行下或一家出去旅行下, 又一句頂回來: 依家邊有人總會同父母出街或去旅行, 唔好預我, 我係唔會去.  我又唔覺係全部呢個年紀的人都係咁, 只係佢自已抗拒,扮成熟, 扮大人, 態度又差 . 總之聽在耳內, 看在眼內, 真係火都黎咪, 又唔可以教訓佢, 心裹好難受....   

jk67jk  態度就真係要改, 讀書差有時都冇符, 唉~  發表於 13-3-6 14:57
黃巴士  set定界線有邦助嗎?如每天兄玩半至一小時  發表於 13-3-6 14:39