用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人報咗咁多間,間間都waiting呢?
樓主: NaraDeer
go

有冇人報咗咁多間,間間都waiting呢? [複製鏈接]

waiting 有冇機真係好難講. 當年我d waiting最終都冇行, 不過好彩我另外有好幾個offer.

回復 bopui0607 的帖子

我報咗8間,一間無去in
結果in7間都係reject/waiting!
而家只有揀原校直升!
其實都無法
hk教育制度係令人好無奈!
樓主都係問番原校有無位先
攞個安心嘛!
k1真係競爭大過n1好多呀!

我IN佐5間, 4間WAITNG(大約10個人爭1個位)
阿B好唔開心, 佢話: 我會聽話, 我會"街", 我要返學啊, 跟住就會喊晒咁; 聽到我心都UP晒

回復 小肥楊 的帖子

安慰佢, 同佢講: 并唔係你唔夠叻, 唔夠乖, 只係學校暫時未有位姐, 到有位既時候, 學校會打電話來架啦.
比個正面既信息比佢, 未有offer唔係佢既錯!

小肥楊  thx  發表於 13-3-5 17:10

i in almost 20 school, got 3 offer, oter are waiting/reject

引用:回復+bopui0607+的帖子 我報咗8間,一間無

原帖由 lalamike 於 13-03-05 發表

其實呢個情況又唔可以話係香港既教育制度問題,本身你地都有村校位,只係考唔到岩心水既啫!出名就實多人爭,機會細所以waiting/reject 都好正常!大家唔好灰心啦,小朋友咁細,D學校interview跟本in唔到D咩,入唔到都唔代表小朋友唔夠人叻!

引用:我IN佐5間,+4間WAITNG(大約10個人爭1個位)

原帖由 小肥楊 於 13-03-05 發表
我IN佐5間, 4間WAITNG(大約10個人爭1個位)
阿B好唔開心, 佢話: 我會聽話, 我會"街", 我要返學啊, 跟住就會 ...
跟本完全不關小朋友事,每個小朋友也有他們叻既地方,學校用幾分鐘既時間去judge他們適合與否是不公平。

引用:回復+bopui0607+的帖子 我報咗8間,一間無

原帖由 lalamike 於 13-03-05 發表

Agree

引用:waiting+有冇機真係好難講.+當年我d+waitin

原帖由 bopui0607 於 13-03-05 發表
waiting 有冇機真係好難講. 當年我d waiting最終都冇行, 不過好彩我另外有好幾個offer. ...
At least u hv offer. I hv waiting only ja!

我小朋友考9間, 5 reject, 3 waiting, 1 offer, 比offer 我的又唔喺我最心儀, 所以都好唔開心, 加上我成日用依個結果, 推算考小一, 今到自己好緊張, 都好擔心........

我家二少報8間, 有3間Waiting, 其他Rejected
, 唯有返PN間學校直升

回覆:有冇人報咗咁多間,間間都waiting呢?

除非有call 我後補位啦,唔係我都係直升原校。

回覆:kitwing888 的帖子

Me too.
大女
In 9間名幼,1 rejected, 8間waiting
只有之前有間易收既俾左K1位

差不多所有KG都出晒result, 只係學校未咁快call waiting啫,放心,5、6月實有位。

我報左三間,都是全waiting ,我都好想知點解,究竟是我問題定小朋友問題,(但我估是我問題多

引用:我報左三間,都是全waiting+,我都好想知點

原帖由 pmmama 於 13-03-09 發表
我報左三間,都是全waiting ,我都好想知點解,究竟是我問題定小朋友問題,(但我估是我問題多) ...
你報左邊三間?

引用:我報左三間,都是全waiting+,我都好想知點

原帖由 pmmama 於 13-03-09 發表
我報左三間,都是全waiting ,我都好想知點解,究竟是我問題定小朋友問題,(但我估是我問題多) ...
我成日都諗係吙咪我個囡有問題。唉。。。大家認為寫求位信有用嗎?

回復 sammisamlee 的帖子

妳千祈唔好咁諗!咁多人競爭,乜招都出盡,妳同囡囡都只係遊戲參與者,唔好因為囡囡人生第一個game就質疑佢同自己嘅能力,小朋友嘅能力係靠我地去發掘同培育,妳永遠都係囡囡嘅榜樣,知無?平常心啦:)

Me too la,報咗十幾間有多人爭嘅有村校,有六七間waiting 三四間rejected ,最後報咗私校,惨!!

rabbitsheasl 發表於 13-3-7 16:10
我小朋友考9間, 5 reject, 3 waiting, 1 offer, 比offer 我的又唔喺我最心儀, 所以都好唔開心, 加上我成日 ...

很有同感!!
‹ 上一主題|下一主題