用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 怎樣可以i位轉s位?
go

怎樣可以i位轉s位? [複製鏈接]

囝囝年初剛評估為自閉症, 建議入i位 (因為醫師評估時知我會替囝囝搵私人密集, 所以佢話小朋友可以進步好快, 建議我排i位), 但返左私人密集1個月, 導師建議入讀s位. 原本想打電話問社工, 但太多人打去問野, 接電話果個話預等一個星期內覆. 但我想問下各位媽媽有冇相關經驗 or 資訊可教下我預先搵定資料同埋個程序係點? 自己出去再搵私人評估返排s位得唔得?

謝謝!!!
   0    0    0    0

應該唔使再搵人評估, 你同社工講私人訓練位太貴, 負擔唔起, 想轉排政府S位, 叫佢改係可以

據我所知, 入I/E/S位係由CAC醫生評估後提議, 如你有需要由I位轉排S位, 要同你醫務社工聯絡, 或者你打去CAC問下先, 應該可以用回舊NO.排

回覆:怎樣可以i位轉s位?

我個時係fax 信俾醫務社工同佢講要轉s ,醫生都唔駛再見就得左。

我剛剛試左, 不過個case同你調轉, s轉i

我call社工, 叫我寄最近d評估報告, 學校報告佢, 佢再轉俾醫生睇, 醫生決定

引用:我剛剛試左,+不過個case同你調轉,+s轉i我ca

原帖由 kingbbsam 於 13-03-12 發表
我剛剛試左, 不過個case同你調轉, s轉i

我call社工, 叫我寄最近d評估報告, 學校報告佢, 佢再轉俾醫生睇,  ...
恭喜你

why-me 發表於 13-3-14 09:20
恭喜你

不過醫生睇完覺得唔需要轉, 要我照排S

引用:Quote:why-me+發表於+13-3-14+09:20+恭喜你

原帖由 kingbbsam 於 13-03-14 發表
不過醫生睇完覺得唔需要轉, 要我照排S
唔緊要,打好個底先!努力

引用:我個時係fax+信俾醫務社工同佢講要轉s+,醫

原帖由 BKVIP 於 13-03-08 發表
我個時係fax 信俾醫務社工同佢講要轉s ,醫生都唔駛再見就得左。
Me too.

每一間既CAC唔同做法,上年我個仔再去外面評估話要亞仔由l位轉S位,我fax埋外面既評估報告,我既醫務社工又要我寫信又要再搵個語言治療師再同我仔仔做評估,其間又要等語言治療師有時間同我仔仔做評估又拖咗我過幾兩個月,攪到大派位都無我份,miss咗大派位時間,又要我個仔拖遲一年入S位,所以睇你好唔好彩遇到好既醫務社工啦!

係唔係真係有必要轉S位?是否情況真係差成咁?
唔係每個媽媽想見到個仔要讀S學校?
小兒排梗S位都放棄會入主流...

babycat9001 發表於 13-3-25 11:41
小兒排梗S位都放棄會入主流 ...

囝囝而家2歲4個月啦, 返左差唔多2個月密集, 都見到有d進步, 由完全唔識講野, 近乎唔望人, 聽唔明人講野, 到而家都會間中(10次有6-7次)用外星話應下我地, 但都係唔肯望我地, 認知, 理解都係差 (只識分2-3隻顏色, 數字/字母都分唔到), 密集導師講囝囝專注力唔得, 如果佢返i位, 老師人手不足, even我地而家見到佢好似有進步, 但專注力唔夠加上老師人手唔夠照顧唔到囝囝, 佢上到i位只會miss左好多, 之後好大機會退步, 所以建議我轉返s位.

醒目開學勳章

babycat9001 發表於 13-3-25 11:41
小兒排梗S位都放棄會入主流 ...

唉 有時唔係我哋啲仔情況係咪真係咁差...... 係現在既小朋友真係好叻.....

當然, 如果小朋友情況不是太差, 和同齡不是相差太遠的話, 家長資金充裕, 找一間人數比較少課程比較淺既幼稚園給小朋友讀, 然後外出私人訓練, 幫小朋友勤做家居訓練, 都不失為一個辦法.

回覆:chris-BB 的帖子

我當年找社工再安排高級心理學家評估,然後自己去S位中心,了解該中心該年度有幾多個位,將囝囝開始排期的日子查詢有幾大機會收他,然後按心儀及快慢在申請表按序排寫,我是跨區的,很快就轉了

兒子21個月才開始行,去年三月兩歲時在CAC確診自閉症,能為衹有9-12個月能力排S位,什麼也不懂,什麼也不肯做,衹吃粥,未入過口的食物不會吃,食物要人拿住才肯吃,要夾硬放入口試,試完亦很多不肯吃不肯飲水,嚴重便秘每次都痾出血,成身濕疹.當時真的想辭工回來照顧他,但給太太撥冷水,說這孩子沒用了,不如送他回大陸給外父照顧吧,連他妹妹也說送兒子回大陸吧,說我不懂做家務又照顧不了兒子,當時真想帶埋個仔去死,他妹妹重玩我又話失眠又乜都唔做衹煮飯及照顧自己個仔,家務要兩夫婦收工返做,每晚等我回來替兒子兒澡早上獨留我兒子在家,說搞醒他很麻煩,搞到我成日等他回來才返工遲到,四月返私人S位佢妹又話貴又話冇進步,因佢要由將軍澳去官塘接我個仔放學,有一天我老婆返做叫佢送我個仔返學,我早上巳攪晒個仔D野,叫佢送完自己個仔返學,送我個仔返學.他給然在出門口時叫我自己送,抱到個仔去屋苑門口又叫我自己送,我跟他說我要返工,抱埋個仔個埋馬路重講,4日尾回去時又特登唔同個仔攪回鄉証,攪到我踢哂腳四圍找人照顧孩子及他的兒子,本身有抑鬱症5月尾我覆診見醫生,他說我當時不宜作決定,給我放假休息,我就回去照顧個仔,7月孩子能由1講到10及揮手,8月中認得26個英文字母及謮出,我決定唔做,我不想他妹再來,太太話要離婚,8月尾已識很多單字,部份情境能說出來,如落雨濕哂,9月決定讀主流N班附有兼收位但我的是普通位,到現在能說句子表達需要,辦別十多種顏色及形狀,只可給惜仍跟不上及固執,本來今年可轉I位不用轉校,但學校社工及老師對建議讀s位,因為兒子不肯主動要更多協助,學校的I位及人手比例不適合兒子,社署社工說今年有S位的希很少,要我擴大揀區,看過將軍澳黃大仙區的學校,在黃大仙撞到很多都是第二個區來參觀學校的,我現在已沒有工作靠積蓄生活,一年的學費真的十分吃力,希望能奇蹟有位吧.

回復 Stone媽媽 的帖子

你是自己照顧或由工人姐姐照顧,若經濟許可,自己照顧會好好多,冇得灰心要盡力,一定見到孩子進步的,我仔現時每星期一堂心理學家ABA行為管理,及一堂語言冶遼,一個月兩次感統訓練,一次物理治遼.重要睇眼科,兒科及兒童精神科,又要自己做家務一腳踢,有時病左都要撐真係好辛苦,星期六及日帶他去公園做運動及給他机會和小朋友玩,幾小時的假期也沒有,重俾老婆話人湊仔你湊仔,未見過人家話做得甘辛苦,可是見到個仔有進步就心甜,付出的都不用計較.

bauhiniakan2000 發表於 13-3-26 11:03

你是自己照顧或由工人姐姐照顧,若經濟許可,自己照顧會好好多,冇得灰心要盡力,一定 ...

我同先生都要返工, 囝囝係老爺奶奶幫手湊嫁, 我都好羨慕好多媽媽/爸爸可以自己湊, 但我同先生真係賺得唔多, 如果其中一個全職湊仔, 肯定冇能力負擔密集同其他治療. 不過好彩我星期六日都可以全日湊仔, 同佢去公園玩, 踏單車, 都算有d親子時間. 不過我同先生都會睇多半年, 如果囝囝進度不太, 都會考慮唔做, 全職湊囝囝, anyway, 希望囝囝可以快d進步啦~~

其實未親身湊過小朋友真係唔會知當中既辛苦, 尤其我地d小朋友認知/理解/表達/脾氣比一般小朋友差, 真係要好有耐性同包容先得. 你真係個好爸爸, 願意放棄工作, 親自照顧囝囝, 加油呀!!!

請問你在那處做密集, 收費多少﹖請介紹﹗

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

你真係好叻,仲係好爸爸!我個囝最大問題係行為,即固執非常,想上ABA課,請問你在那裡上呢?協康都冇ABA 喎。

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

努力!有什問到在這理有很多同路人的,話時話有無去申請関愛?我刚刚比人reject.我一個人頂成頭家,加上有個A仔、我都很辛苦!

‹ 上一主題|下一主題