用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) ...
樓主: BabyHazel
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

momama 發表於 13-3-6 15:23
我真心鍾意天真嘅人

我都祝願你的寶貝求學路上一路平坦, 以後都唔需要上來EK問其他人野, 免得一句俾人答你 "自己入去讀領教下就知道喇"..... 不過你咁多唔同學校既勁料, 相信你都唔需要喇, 幾時開班呀???

yannie_lai    發表於 13-3-8 23:34

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜及理性討論, 如有會員因違規挑釁, 版主會將該違規會員禁言/封戶, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:回復+786+的帖子 786,++Thx+for+your+repl

原帖由 BabyHazel 於 13-03-05 發表
回復 786 的帖子

786,
其實hfkc都有功課班架喎,而且kt好進取不會比kc輕鬆。

momama 發表於 13-3-6 14:47
哈哈哈,咁我好誠懇話你知,我朋友個女讀KT,有一曰帶咗麵包蛋糕之類做午餐,膳長話呢啲嘢只可小息食,唔可 ...
想請問校長有沒有俾飯盒學生食呢  ?還是什麼都沒有給學生食呢?請不要講一半唔講一半
我係KT用家, 我試過忘記預備帶飯盒, 學校打來叫我俾番飯錢便可了. 當時我問有沒有同學沒有飯食. 而校學回: 學校從未試過發生有學生沒有飯食的情況, 就算沒有飯盒, 老師都會讓個飯盒給他們的, 放心家長. 而今年小一有位學生帶了個已經冷了的飯盒, 老師見到,就將自己盒熱飯俾果位同學仔食.
工作成績 : 根本就係小朋友自己的慧根,如果記性好,默書一定容易高分.如分析力強,係作文或數學上的成績都會比較好.

功課 : 小朋友做得快基本上1小時30分可完成.

校園生活:開心,小朋友鐘意返學

以下是kt學校的實況
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

jackie_lau2000 發表於 13-3-7 09:22
想請問校長有沒有俾飯盒學生食呢  ?還是什麼都沒有給學生食呢?請不要講一半唔講一半
我係KT用家, 我試過 ...

很多謝呢位用家家長講返學校既實況俾大家聽......

香港地, 試問邊間學校會敢餓親個小朋友, 就算真係有學校敢咁樣做, 我諗唔會有家長會唔出聲, 默默咁容許學校咁做囉....

想問下用個半鐘做功課(仲要快趣咁做)其實算唔算多, 一般傳統學校大概要做幾耐

引用:想問下用個半鐘做功課(仲要快趣咁做)其實算

原帖由 soscho 於 13-03-07 發表
想問下用個半鐘做功課(仲要快趣咁做)其實算唔算多, 一般傳統學校大概要做幾耐 ...
我諗好睇個小朋友,我阿囡做功課快,好多時係功課堂做哂,返嚟只跟佢有無錯,但有D同學媽咪話佢地做到九點幾.

引用:Quote:原帖由+soscho+於+13-03-07+發表想問

原帖由 plato223 於 13-03-07 發表
我諗好睇個小朋友,我阿囡做功課快,好多時係功課堂做哂,返嚟只跟佢有無錯,但有D同學媽咪話佢地做到九點 ...
我個人可以接受功課量,但假期時例如星期五,功課量有時真係幾甘

先聲明,我阿囡係谷得,平時除了功課,我仲會俾練習佢做,佢ok的

引用:Quote:原帖由+plato223+於+13-03-07+發表我

原帖由 plato223 於 13-03-07 發表
我個人可以接受功課量,但假期時例如星期五,功課量有時真係幾甘

先聲明,我阿囡係谷得,平時除了功課,我 ...
其實一星期忙左五曰,老師點解周末仲要俾多d功課?
香港d教育,就不可以給人透透氣?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回復 plato223 的帖子

你也是KT 嗎?

引用:回復+plato223+的帖子 你也是KT+嗎?

原帖由 soscho 於 13-03-07 發表
回復 plato223 的帖子

你也是KT 嗎?
Yes

你認為KT是否真的好谷?

功課重抄寫嗎?

咁亞女功課堂做左功課, 回家還須多少時間做呢?

呢間學校的discipline 是否好嚴

Sorry, 太多問題, 因我想今年自行揀佢

soscho 發表於 13-3-7 16:22
你認為KT是否真的好谷?

功課重抄寫嗎?
你認為KT是否真的好谷? 其實小朋友吸收到,就唔覺得谷.

功課重抄寫嗎? 由小一到現在, 每隻字最多3次. 而不是每星期都有. 所以本人不覺重抄寫

咁亞女功課堂做左功課, 回家還須多少時間做呢? 真要睇小朋友係學校點做法, 有時認真, 回家咪做改錯,同了.

呢間學校的discipline 是否好嚴 :想選擇入此校的其中一個原因.否則就要搵活動教學了.

Sorry, 太多問題, 因我想今年自行揀佢:不會,當年我們都是一樣的苦惱呢

plato223 發表於 13-3-7 12:17

先聲明,我阿囡係谷得,平時除了功課,我 ...

現發覺星期5晚做大部份難的功課先,星期6同星期日就只抽小小時間便可完成了.
同埋大家最近有冇發覺功課少了呢?囡囡好開心,因為有自己時間睇電視,睇書,晝畫..等

引用:+本帖最後由+jackie_lau2000+於+13-3-7+17:

原帖由 jackie_lau2000 於 13-03-07 發表
近期都覺少咗,不知是否臨近測驗週

步步驚心 發表於 13-3-7 11:42
很多謝呢位用家家長講返學校既實況俾大家聽......

香港地, 試問邊間學校會敢餓親個小朋友, 就 ...
不用客氣.只不過忍唔住,見到校長被人亂寫.不吐不快係香港地邊有學校會咁做呢?不過心水清的媽咪,就明白點解佢咁寫啦.
來緊又係叩門的時間了..

plato223 發表於 13-3-7 17:18
近期都覺少咗,不知是否臨近測驗週
可能係俾多些時間我們準備

引用:Quote:momama+發表於+13-3-6+14:47+哈哈哈

原帖由 jackie_lau2000 於 13-03-07 發表
我係KT用家, 我試過 ...
你咁問代表你唔信,你唔信我又何需多言

引用:Quote:步步驚心+發表於+13-3-7+11:42+很多

不用客氣.只不過忍唔住,見到校長被人亂寫.不吐不快係香港地邊有學校會咁做呢?不過心水清的媽咪,就明白 ...
唔好意思,大女小二,細女k2!