用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) ...
樓主: BabyHazel
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) [複製鏈接]

回復 momama 的帖子

momama,

我那方面不夠直接???

我也真的感到十分奇怪, 那麼你知幾多有關KC嘅嘢呢?

KC幾點Lunch 食呀?
英文用那一册書呀?
老師教學模式如何呀?
欠幾多次功課記缺點呀?
飯後要做什麼才可放第2個小息呀?
等等.........

我唔相信以上種種情况你隨便在街上拉一個人問,
佢會清楚得過校內嘅學生家長/學生本人/在職教職人員

請別用自己的標準去量度别人吧

我開呢個Topic就係因為對KT冇乜認識, 所以希望KT家長(用家)講解多少少...
讓我對KT了解多D
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

回覆:嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

我係覆緊786呀!佢話自己直接,我贊成咁解。

回覆:嘉諾撒聖家學校(九龍城) VS 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

你講得好啱,冇人清楚得過用家,但KT用家咪又係用自己嘅“標準“去覆你!邏輯上即係話你唔送細女入KT係永遠唔了解KT!

兩間可以話無分彼此,我會建議你唔好去KT,起碼唔使跟兩個時間表!若你好憎KC,就KT都唔好入,揾過第二間。完。

算啦,唔好炒啦…
細節安排不重要啦…肯定的是,如要保持成績,就不會輕鬆啦…天下烏丫一樣黑

BabyHazel 發表於 13-3-5 23:45
回復 momama 的帖子

momama,

我都好想知道KT既情況, 但EK愈來愈同以前唔同, 我記得上年上來問下D學校情況, 總有好多好心的家長用家分享, 而家.......  

你講得好岩, 兩間分拆出黎既學校, 校長唔同、老師唔同、學生唔同, 只係講呢三樣都唔同, 仲有其他野都未計, 家長們識答既咪答囉, 唔識答就齋睇唔答囉,  係EK呢個平台, 多D人問唔同既野, 出下topic, 都會令多SEACH舊post時受惠la.......

momama 發表於 13-3-6 07:29
你講得好啱,冇人清楚得過用家,但KT用家咪又係用自己嘅“標準“去覆你!邏輯上即係話你唔送細女入KT係永遠 ...

你小朋友好似讀SFA喎..... 點解你講到自己好似KT用家咁既??

回覆:步步驚心 的帖子

識人讀KC及KT!

網上攞料係好難,我以用家身份答SFA,都好多人唔信。

引用:網上攞料係好難,我以用家身份答SFA,都好

原帖由 momama 於 13-03-06 發表
算擺,人地唔信,好心著雷劈,費時再談,哂氣。

momama 發表於 13-3-6 13:09
識人讀KC及KT!

哦...... 原來係"識人", 仲以為你2個小朋友一個讀sfa, 一個讀kc/kt添......

momama 發表於 13-3-6 14:05

咁要睇下係邊個家長答喇..... 我見有d學校既家長, 係EK既平台答人野, 意見中肯, 態度誠懇, 個類用家家長講既我都會信架..... 都係個句喇..... 自己過濾囉......

引用:Quote:原帖由+momama+於+13-03-06+發表網上

原帖由 786 於 13-03-06 發表
算擺,人地唔信,好心著雷劈,費時再談,哂氣。
要好誠懇求人哋信!

用家講嘅又唔信,識人講嘅又唔信,就係入去讀吓咪知囉!

momama 發表於 13-3-6 14:31
用家講嘅又唔信,識人講嘅又唔信,就係入去讀吓咪知囉!

咁..... 你真係要睇返自己點答人野, 搞到答自己小朋友間學校既野人地又唔信你, 答朋友間學校既野人地都唔信你.....仲要誠懇地求人信你......

哈哈哈,咁我好誠懇話你知,我朋友個女讀KT,有一曰帶咗麵包蛋糕之類做午餐,膳長話呢啲嘢只可小息食,唔可以午餐食,結果真係唔俾佢食!我好誠懇嫁,唔信咪入去領會吓囉!

我終於明白點解喺某啲月份,特別多家長好誠懇咁講啲學校點樣好或唔好

momama 發表於 13-3-6 14:47
哈哈哈,咁我好誠懇話你知,我朋友個女讀KT,有一曰帶咗麵包蛋糕之類做午餐,膳長話呢啲嘢只可小息食,唔可 ...

咁你朋友個女真係好可...憐...呀..... 你咁誠懇求我, 我實信你架..... 放心!! 媽媽教落聽故唔駁故......

仲有無d勁料爆下, 做咩去到呢個月份你先咁誠懇爆料呀, 早半年你就要爆下喇..... 我諗想入KT既家長會多謝你

我真心鍾意天真嘅人

‹ 上一主題|下一主題