用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣令小朋友唔好放棄彈鋼琴?
go

怎樣令小朋友唔好放棄彈鋼琴? [複製鏈接]

大家可否分享一下怎樣可以培養小朋友對彈琴的喜愛,小朋友學了一年多最近開始話唔鐘意學琴,但我唔想佢放棄可以點做?有没有家長試過這樣可否交流下?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:大家可否分享一下怎樣可以培養小朋友對彈琴

原帖由 Mandy74 於 13-03-02 發表
大家可否分享一下怎樣可以培養小朋友對彈琴的喜愛,小朋友學了一年多最近開始話唔鐘意學琴,但我唔想佢放棄可 ...
佢學既,你明嗎?我最興幸當年佢學幾多我學幾多(我只識一隻手指彈琴),起碼佢吾識我地仲可以一齊研究返,佢練咩叫「練好」我識分,到而家佢5級程度,當然我繼續吾識彈,但我識艱苦地數豆豉所以錯左我識矯正返佢。你試下咁,小朋友孤軍作戰好辛苦架

我不會彈,但會全程陪聽課,記筆記,陪練琴--她練琴時我一直坐在旁邊。隔兩天用相機錄一次,一個禮拜就有兩三次錄影,給她聽,讓她自己感受認真練習的話,真的會一次比一次好。才學一年多,貼紙,小獎品之類的還是有效的吧。還有,有時孩子説放棄,並不一定是真心想放棄,可能是當時想媽媽讚讚,攬攬,畢竟學一樣樂器真的不是那麼容易。
恭喜發財,如意吉祥

回復 Charlotte_mom 的帖子

暫時佢彈錯的話我還可以教到佢因為我也曾經學過,自從買了鋼後我也有陪佢練,佢唔鐘意數拍子我陪她一起數,睇音唔熟我自己有比些練習佢做,之後和老師傾了後可以放手比佢自己練,有時發覺她彈錯先會糾正佢,今日佢練琴時也有鼓勵和讚佢,但我知道佢不是太熱愛,所以希望有經驗的Mami大家可以交流。

似乎欠缺了一點兒滿足感!甚麼原因好好想一想,最清楚還是你倆!
對或錯已不是最重要,從來陪上課都是把老師最要注意的地方在練淆時作提醒,對與否她/他心裹有數,下一堂能過閼嗎? 自已去改他十次九次錯l
從來一隻手指也沒法用,middle c 在那兒也不知,只是陪養練琴成習慣,就如夠鐘便要上床,時間到便上學!
錄影都是在他們睡了我自已看.....佔99%,用作儘量避免提錯而已。錄影以前沒現在方便,都是在有重要賽事,老師造歌時才用。

Mandy74  今日練琴時嘗試錄影比佢睇  發表於 13-3-4 23:53
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我個女都係、ALTHOUGH不是鋼琴、当初是自己鐘意話学、但現在就不想継続学。  但原因主要是越来越難、所以不想継続、反正又不是学校D野、点解5可以停的心態。 我覚如果小朋友内心真係5鐘意音楽Or MUSICAL INSTRUMENT、好難要変成鐘意。 我只係想比個信息小朋友、遇困難就退、是不容許、所以堅持要学、途中有好多ARGUMENT、越大越多。 楼主都要有準備。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

越大越難這就是為何越上越少人,最大的原因總覺是.....內在的因素是如何堅持練習,外在的因素是老師。故而從小怎樣找能找到心儀的老師是最大的課題。小朋友的天份用下用下沒有得到提升就難以再上,總覺得這是表演藝術。
題外話.....昨天看Gold Medal....看到有參賽者連背也背不了,同樣開開心心的下台.....志在參與還是曾經參與、滴汗!。。。。。將來若是教琴.....唉!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章 王國長老

回覆:怎樣令小朋友唔好放棄彈鋼琴?

我對個女要求吾高,而家小朋友個個都周身刀,忙到咩咁,我吾想迫佢。我對佢要求初學時好簡單:老師收貨肯教新野,我接受甩甩cut cut。當然大家都明勤有功戲無益,但事事都勤有功,太辛苦喇!so far我只係考試比賽會嚴格d,其他我可以將就。我女尋日校際比賽都有第二,將會考6級。超勁又講吾上但起碼我覺得學費無白交

jk67jk  打錯字:我都係噤! :p  發表於 13-3-5 10:12
jk67jk  我都係啱~   發表於 13-3-5 10:12

回覆:怎樣令小朋友唔好放棄彈鋼琴

我認識一位小朋友,他彈琴很容易上手,學得很快。但他不願練琴,因為興趣不大。這孩子有其它興趣,琴是媽媽叫他學的。

除了練琴習慣和老師外,其實小朋友自己亦會有愛惡。

for every one criticism, three positives must be given.

引用:似乎欠缺了一點兒滿足感!甚麼原因好好想一

原帖由 bebebe12345 於 13-03-03 發表
似乎欠缺了一點兒滿足感!甚麼原因好好想一想,最清楚還是你倆!
對或錯已不是最重要,從來陪上課都是把老師 ...
都要學你的方法,只提醒少改他。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

引用:我認識一位小朋友,他彈琴很容易上手,學得

原帖由 lillymarie 於 13-03-03 發表
我認識一位小朋友,他彈琴很容易上手,學得很快。但他不願練琴,因為興趣不大。這孩子有其它興趣,琴是媽媽 ...
都岩,做父母都係盡人事吧了

Mandy74  agree!  發表於 13-3-5 00:00

回覆:Mandy74 的帖子

我之前對囡講:琴係你叫學,學得就要練,好似上堂後做功課;不過宜家佢肯個琴度彈D係church、音樂堂聽過嘅歌,彈melody by memory都算少少天份,讚下佢,又催下佢練exam pieces, 總算有功課交;等佢過左個心理關口(我細時係grade 6), 就真心鐘意,彈到出黎做野、教琴,仲跟老師學

Mandy74  聽你講完後我都找了首佢喜愛的詩歌,佢好開心希望有用  發表於 13-3-4 23:57

回覆:edith208 的帖子

我就學到做嘢、教琴,都跟住老師,特別係幫學生揀歌嘅技巧

請問大家係咪都會陪小朋友上堂學琴?tom lee要另外收20元一堂陪伴費。

回復 Jane1983 的帖子

老師上門教我在家,但不會坐在旁邊.

Jane1983  Thanks  發表於 13-3-4 22:20

Jane1983 發表於 13-3-3 21:36
請問大家係咪都會陪小朋友上堂學琴?tom lee要另外收20元一堂陪伴費。
會.....一定會!
不過不是TL.

Jane1983  check過幾間,口碑麻麻,TL叫做係衰極有個譜卦  發表於 13-3-4 22:22
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

小朋友對於學'技能',
若然本身對那技能不是太熱中,
佢能夠捱到有少少成績出來,
佢又會產生多點興趣.

小朋友係要得到點成就感, 自然就會投入.

Jane1983 發表於 13-3-3 21:36

學左琴8年,期間有5年陪上堂,會繼續陪。

Jane1983  謝謝,看過都是要陪了  發表於 13-3-4 22:23
Discuz!

可以陪的話, 我一定陪。最近開始錄影,因為老師講了好多細節,自己記唔哂,抄筆記又未必形容得貼切。最簡單是把老師的示範錄下來,回家慢慢重溫。

不過不是所有老師都喜歡這樣做的,細囝的老師好歡迎,但大囝的老師就不喜歡上鏡,只肯在她示範彈奏樂曲時錄音,連上課時講解給大囝的細節亦不讓我錄音,說她已把所有要求寫在樂譜上。

i practise piano with my daughter daily. after she practise the pieces, she plays on her own. let her explore the music the piano makes. since she wanted to learn piano in the first  place, i told her this is her toy. i am not going to enrol her in piano exams , unless she wants. depends on how old is the child. sometimes sing along with her when she plays. make up your own silly songs. make it fun.
‹ 上一主題|下一主題