用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試時是否需著校服?
go

面試時是否需著校服?

面試時是否需著校服?

我會叫囝囝穿,不用煩!多數人都穿校服!

引用:我會叫囝囝穿,不用煩!多數人都穿校服!

原帖由 vincher 於 13-03-02 發表
我會叫囝囝穿,不用煩!多數人都穿校服!
同意,整潔的校服可給人良好的印象啊!

有些學校寫明可以不穿校服的, 自行決定啦!!

今日面試了一間中學,4百幾人我見只有幾個係冇著校服,穿了T恤牛仔褲

回覆:豆Dan 的帖子

上年老師教學生面試著校服,派位後升中分班試中學也要求學生穿小學校服

In本地學校,最好穿校服,感覺比較整齊、乖一點。
In國際,就穿整齊運動套裝或運動校服。

最重要是對答不怕生,有禮貌。
...

回覆:面試時是否需著校服

咁我都糸同亞女著校服,thx!

亞女要Interview嘅學校指定不可穿校服去。

joyjoyparent  真奇怪!是國際學校, 還是直資呢?  發表於 13-3-5 08:47
mesmerising  咁奇怪?指定?本地學校?  發表於 13-3-3 23:11

係呀! 我囡有間INTERVIEW學校都指定不用穿校服喎

著校服感覺整潔啲順眼啲

回覆:豆Dan 的帖子

去面試是個人的表現,唔係代表學校去比賽,穿合宜的恤衫、半截裙/長衭更能表現自信

回復 LingChiBaBa 的帖子

本地。 直屬中學。

回覆:edith208 的帖子

想請教面試呀女想著牛仔褲配恤衫波鞋。。你地覺得 ok ma? 我其實覺得配條顏色褲仲好,但呀女死都唔聽。 (佢不喜穿裙)

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

回復 Betty媽咪 的帖子

本身並沒有女兒,講的不是經驗之談,但看見你寫"呀女死都唔聽",可見依家啲女生的確有主見,另角度睇,比較甚麼都答"是旦"好呀!
或者嘗試用軟功,解釋俾佢知明白她不再是細路女,也是適當時候學習在不同場合穿配合的衣物,算是少少基本尊重的禮貌;不是牛仔褲波鞋唔見得人好失禮,可其他日常時候絶對適合。最後拍拍她膊頭加多句"亞媽知你大個了許多!"然後好平常咁行入廚房做自己嘢,俾佢自己諗下。

想起我自己細個時都係激奀亞媽個隻..哈哈(亦認為不一定要穿裙)

回復 Betty媽咪 的帖子

恤衫配西褲, 阿女接受嗎?斯斯文文既style, 佢受唔受?
同佢傾下, 等佢知道面試衣著既重要性, 俾d時間佢, 俾d選擇佢

其實穿校服算吧,大家不用爭辯穿甚麼款式衫,而且整齊及又保險D

joyjoyparent  十分同意!唔使煩!  發表於 13-3-7 11:07

回覆:CSLmumi 的帖子

謝謝各位媽咪的意見~ 講真,若可以穿校服一定著,可惜講明唔比。 女兒今年轉變實不少,我會再詳加解釋,希望佢明白。thx~

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

我都係叫佢著校服去, 佢都接受.

Betty媽咪 發表於 13-3-7 13:03
謝謝各位媽咪的意見~ 講真,若可以穿校服一定著,可惜講明唔比。 女兒今年轉變實不少,我會再詳加解釋,希 ...

加油Betty媽咪