用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 有關德信既傳言是否屬實?
go

有關德信既傳言是否屬實? [複製鏈接]

我識得一個現在讀緊德信小學小孩的媽媽,她告知我德小有75%可以自己揀學生,所以德信幼稚園既學生有好多可以入番德小~~>唔通唔係住係果區,都可以只靠讀德信幼稚園,也可以升讀德信小學?真的係有75%小學學位留來自己收生?咁咪好似私校一般?有自己既話事權?還是,幼稚園生只是可以在第三輪「叩門」時有優先考慮?或像協恩小學一樣,D叩門位只留比協幼?

德信小學亦只有25%係世襲、自行加派位~~>其實係咪真架?點解會有津小係擁有此機制?
她還說其實喇沙小學也是這樣~~>請問是真的嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:我識得一個現在讀緊德信小學小孩的媽媽,她

原帖由 LittleButter 於 13-02-28 發表
我識得一個現在讀緊德信小學小孩的媽媽,她告知我德小有75%可以自己揀學生,所以德信幼稚園既學生有好多可 ...
我吾識呢間學校,不過敢講句好明顯係假

好多人都係亂up,以前聽過家長講另一個家長個仔好叻好叻,「考」入喇沙,我想極吾明。後來識左果個家長,佢係大抽獎夠運,連叩門都吾係。

本人兒子現讀P1, 我們其實也是夠運才入到此校, 當年我只有 15分, 不是讀德幼, 仔仔同班的同學也有幾個是叩門的, 以我所知他們也不是讀德幼, 希望幫到你

德信小學照我所知不太有愛心,若你的小朋友乖就疼你,不乖的,就會多理你,不過他們訓練出來的的人都頗有條理,但就不是很開心

回復 nicholeip 的帖子

甘大件事?甘德幼咧?

回覆:nicholeip 的帖子

錯! 老師都幾好㗎!

回復 nicholeip 的帖子

我仔讀德幼,第一輪德小就收左佢,佢都只得15分,依家p2.佢唔係乖,但佢都話老師好好
BB保你大童裝店
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=hifai619&u=%3ahifai619
拍賣埸100蚊3件任選,新款9折
‹ 上一主題|下一主題