用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行兩間撞日期、撞時間,點算?
go

自行兩間撞日期、撞時間,點算? [複製鏈接]

今日收到兩間中學寄信黎話有得 IN,本身好開心,

點知兩間同一日,(之前交表個陣,一間寫三月頭IN,另一間就寫三月,所以唔知會係同一日)

仲差唔多時間 (一間9:15 A.M ,另一間 9:35 A.M)

可以點做?

我聽日會打去兩間中學睇下改唔改到時間,但如果唔得,係唔係只可取捨一間 ?

無得IN又煩,有得IN又煩!
   0    0    1    0

看來兩間都是全in的了,時間都幾緊迫下,還要安排第二輪面試的吧!唯有兩間都試下打電話去問。先打冇咁喜歡的又沒咁大機會的那一間,如果唔得的話,最壞打算就是放棄一間。再打喜歡的和自己覺得機會較大的一間,如果第二間得就皆大歡喜喇。
:verycold: :verycold: :verycold:

打去試吓改唔改到時間, 若改唔到就去自己較喜歡或勝算較大的一間面試.  唯有係咁啦.

改時間應該得嘅

學校唔會跟家長作對,亦唔會刻意為難家長。叫得你地去面試,都係有機會成為學校未來的一份子。

所以改唔改到期,好大程度係建基於學校面試當天的程序。如果人少少的,兩三個鐘已見完的話,學校大都會配合家長的調動。

但如果那些受歡迎的學校,一日之內要見晒二百多同學,跟本沒空間可以調動到。倒不如試下找相熟的同學,看看有沒有相同學校的,跟他調動一下反為可以有機會成功。

:verycold: :verycold: :verycold:

找個不是去另一間中學面試的理由,向其中一間中學申請延遲面試,比如該日上午要比賽或其他理由.

cychan39 發表於 13-3-1 15:31
找個不是去另一間中學面試的理由,向其中一間中學申請延遲面試,比如該日上午要比賽或其他理由. ...
千其唔好用這種方法,除非真係有其事。據知,除了家長要附上證明文件之外,包括小學的証明信,或者參與團體的証明文件之外,最容易比人識穿的就是面試老師一問你的小朋友今早去了那兒比賽,比賽的過程,參與的項目、有乜野學校參加,小朋友唔識講大話的,到時會穿晒煲!

醒目開學勳章

你俾唔到証明重麻煩

我大仔當年都試過打好幾次電話去改時間 (無論是直資/自行), 不過原因不是撞期, 而是因為有時星期六我和老公非短週, 又或是遷就阿仔下午上網球班等, 大部份都可以改到時間.  我當時都冇諗咁多, 即管打去問下先, 改到就改, 改唔到先再想辦法喳.

如果係我,
(1) 打電話 / 寫信要求改時間
(2) 以上唔得, 我會先去第一心儀中學面試先, 餘下來的時門比晒第二間心儀中學, 在門口等到佢比我機會為止, 我相信人心肉造, 我等到六時收工前, 佢地會通滆一下。 我估 ~~~~

chumamma 發表於 13-3-2 23:03
如果係我,
(1) 打電話 / 寫信要求改時間
(2) 以上唔得, 我會先去第一心儀中學面試先, 餘下來的時門比晒第 ...
未正式面試,先來一個預演,看看小朋友可唔可以發揮到佢地的口才,成功說服到老師比佢地面試!

chumamma  Good idea !!!  發表於 13-3-4 22:22

回復 lopoto 的帖子

我仔上年又係兩間撞日期,撞時間。日期同時間完全一樣。自行一學校起初不肯改,要我打去自行二學校問。自行二學校不肯改,因為佢只係interview 半天,時間緊迫。再打去自行一學校話佢知另一間不肯改,佢先肯考慮,但係要我講自行的另一間是什麼學校,最後佢肯改,但係我仔自行佢唔收。可能我小朋友見得不好,但不排除改時間係其中一個失敗的原因。
因此如改期最好改自行二那一間。

一般學校面試只得一日半日, 時間緊迫, 如果個個可以隨便改時間, 對於學校行政上的安排會造成混亂, 所以除非你好有理由(例如同另一間面試撞期), 否則佢不會隨便幫你改.

我又唔覺得改時間係面試其中一個失敗的原因.  如果孩子成績好, 面試表現出色, 是佢哋想要的學生, 佢哋話之你是否改時間啦.

joyjoyparent  同意!!!  發表於 13-3-5 16:09
‹ 上一主題|下一主題