用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全部pm offer請問大家會點揀?
樓主: dodoland
go

全部pm offer請問大家會點揀? [複製鏈接]

回覆:Salad316 的帖子

好想請問你,你會幫你小朋友選擇哪一間?決定了沒有?

好想請問你,你會幫你小朋友選擇哪一間?決定了沒有?再一次多謝你的分享,唔好勞氣

多謝樓主嘅信任! 老實講我都有d 爭扎,根德我應該唔會撿,主要原因當然係唔係龍校,我有兩間龍校都揀佢,又要辛苦一輪,如果最終P1考得唔好,我會好後悔,我嬲自己唔知足!而且正如我所講,我囡囡係比較好動同多嘴,德望唔啱,咁KV更加唔啱。另外,我識人有小孩讀KV K3, 今年考k, 佢覺得環顧同級同學,唔係外傳咁有著數!

而MS同PC, 你問十個相信只少有7個會話俾你聽選PC, 因為級數高一節,而且仲係100%保證,培小升培中雖無保證,但以往咁多年都有80%以上升得番,民生只得少於60%(以小學學位計),今年仲加開2班,機會更微。不過PC弱點係中小中中。呢一點我今多咗d 資料,我今日同個朋友傾過,佢囡囡讀今年培小1,佢話英文真係弱d, 講緊係oral方面,但書寫,文法一樣教得好深,所以讀PC主要係要補oral方面,可以收窄范圍。但佢話培幼嘅中文同數的確好好,因用國語教學,國語進步得好快, 另外佢話培正嘅學生唔算靜,因為就算學生較活躍,多嘢講佢地都ok,反而對自理方面好嚴緊。而另一朋友識得兩位培幼學生,佢話佢地好乖,所以增強咗我對培正嘅信心!講到你都知我嘅選擇嘞!不過你個case當然復雜d。龍校嘅,不外係培正同德望之爭。協恩我勸你唔無考慮,協幼升協小除叩門優先外,完全無好處,唔值得!而協幼又教得淺,好難有競爭力。如aggressive,唔選龍校,學之園的確唔錯,我識好多LH的家長,佢地對LH嘅評價都好高,而活動教學,適合我地呢類小朋友,你可以上佢地嘅網頁睇下P1 allocation 資料,其實派得真係唔差,好過St. cat 話估估下!

德望嚟講,我承認我對佢感覺唔太好,佢in嘅過程亦另我覺得佢對學生同家長好demanding。而我識嘅德望畢業生,英文的確好,spoken eng 亦好fluent。不過其他學術上真係一般。可能佢太著重英文,忽略其他。如果樓主覺得難決擇,可以咁樣諗,非培幼升培小嘅機會好微,但德小一定會收外來生,因唔保證,就算以往嘅紀錄都係得8成(呢個係我親耳聽到校長講嘅),如果樓主讀完培幼,覺得德望好d, 考德望都會有機會d. 事實上我知有d 培幼學生考到德望,陳守仁。 希上嘅分析幫到你啦!

回覆:全部pm offer請問大家會點揀

今年開始德望幼和小學重組,相同校長,正式改為德小附蜀幼園,即係話將來小學收返幼園的人數會大好多,而外來人就好難入了。 比左你個資訊比你似乎重難選擇。

其實gh&pc之選,真係好睇你覺得英文的重要性,因兩間都係 BRAND 1A,學術成績相約。另外,有說新高中學試 DSE對中中有利,所以好多5*級學生來自中中,咁樣似乎對升大學有利,但係英文在香港其實真係好重要,流利英話終身受用,要練真的難。

最後如我是你我會選GH。
利申,我沒有為女兒考PC,現就讀SC PN,將會讀GH K1。
離題講一下,SC真係好好。LH其實比較新佢地作风都幾谷下。

你給我的資料實在太長細對我來說非常重要,好多謝你,你真的很棒

其實你有嘅間間都好,每一間都有佢自己嘅優點。無論揀邊間都好,祝你囡囡讀得開心啦!

請問樓主的小朋友讀邊間的PN?

我覺得有咁多的OFFER好叻

BTW,我有幾個同事的小朋友讀緊培正小學,我同同事都覺得間學校一般好,唔係特別好,但龍校係煩小好多嘢。

我覺得好睇樓主想追求D咩小學。

另外,我有FRIEND 在GH 中學果邊教,其實,D 女學生係有D串,同埋,聽佢講原來有D由大陸來的插班生,即係勁有錢、投資移民果D( 睇一個下午就可以買間千幾萬的屋FULL PAY )。

當然GH 英文係好,不過女校性格就好難講

回覆:hei2222 的帖子

你說「德望幼和小學重組,相同校長,正式改為德小附蜀幼園,即係話將來小學收返幼園的人數會大好多,而外來人就好難入了。」請問你的消息是可靠嗎?老實說我很喜歡德望校舍,他們的辦學宗旨跟我相約,但是培正是一間100%直升小學,而德望2nd in要強調自己不是龍校,所以另我覺得好似好冇保障還非常擔心考小又要再辛苦過。可以說說你的見解嗎?

引用:請問樓主的小朋友讀邊間的PN?+我覺得有咁多

原帖由 jacobkit 於 13-03-02 發表
請問樓主的小朋友讀邊間的PN?

我覺得有咁多的OFFER好叻
沒有什麼別特普通村校,只近自己屋企。

回覆:全部pm offer請問大家會點揀

I vote for PC

引用:St+Cat,+學之園,民生,培正,德望+&+協恩+

原帖由 dodoland 於 13-02-28 發表
St Cat, 學之園,民生,培正,德望 & 協恩 請問大家會揀?
希望可盡快決定到可以放位給有需要的人士,真心 ...
樓主你囡囡真係好叻,真係替你開心,其實小朋友咁叻,去邊間都可以,但如果計埋往後小學派位,我自己就揀培正,之後吾駛煩

‹ 上一主題|下一主題