用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: mslai9212
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-3-5 13:43
嘩, 真係咁狠? CHECK我就見過, 比賽完至知無分就真係好慘
係好慘架,好多時d 伴奏都表示份正本其實o係袋,但你比賽o個一刻冇拎到出去,佢就冇分架啦。我見過幾次都係唔會提,直接冇分

我想買伴奏書但琴行說,太多人買,已斷貨。下星期三比賽,點算?

PaPa  你係那一首曲?  發表於 13-3-6 23:24

我小朋友剛剛比賽完, 佢話尾個度甩左小小.  佢好唔開心!!  

想問吓有無人參賽VIOLIN GRADE 8 N217 ?
佢份譜要向協會攞, 係影印本黎, 用黎伴奏有無問題架?

回覆:cyiuch 的帖子

If its the original from hksmsa(with the chop), should be ok. But I couldn't see the score available in hksmsa in the syllabus.  R u sure the score was bought from hksmsa?

回覆:addcloud1 的帖子

See if anyone can lend u or u need to call several more music centre to ask abt the stock

marcuscyrus
係學校俾我, 份譜有協會既chop, 但全份都係影印既包括chop都係。
呢首曲協會並無提供書及出版社等資料。

marcuscyrus  眼大睇過頭,呢首是要在協會買,但我唔肯定是否要original(在協會買的一本是有colour的紙),不如打去問下  發表於 13-3-6 13:48

啱啱打左去協會問, 原來我份係影印本黎唔用得。
好在問吓姐, 星期五就比賽, 無諗過學校會咁跣我, e+ call 老師問清楚。

cyiuch 發表於 13-3-6 14:25
啱啱打左去協會問, 原來我份係影印本黎唔用得。
好在問吓姐, 星期五就比賽, 無諗過學校會咁跣我, e+ call  ...
未必係"sin" o既,其實好多學校都唔係好清楚呢d 運作

想請問, 中國作曲家啲譜都係要同協會買/影的, 當時報名, 學校畀咗個COPY我, 連協會個印都係COPY嚟的, 咁我洗唔洗叫學校老師幫我去多次協會攞個正本返嚟呀?

connieckyip  應該要, 因我中作份譜係黃色紙, 有協會印的.  發表於 13-3-6 17:27

回覆:十月媽咪 的帖子

But this class should be played in memory?  So u r not using the score anyway when performing.

首歌已經背晒, 我其實連譜都唔打算攞去的!

咁請問大會有無CHECK譜呀?

回覆:十月媽咪 的帖子

From my understanding from the staff of hksmsa, no need to present score if u dun need it(except for some classes where competitors have their own choices)  But u know, always safe to ask by urself.  I didn't bring book in my son's piano section and I didn't buy the violin part of his class too^_^

cyiuch  問左協會, 只要帶埋參賽證唔係會員都可以買譜。  發表於 13-3-7 00:43
十月媽咪  明白! 始終自己無證去攞譜, 若然要麻煩學校老師行一趟, 恐怕.....  發表於 13-3-6 19:48

marcuscyrus 發表於 13-3-6 14:59
未必係"sin" o既,其實好多學校都唔係好清楚呢d 運作

當然, 我知學校/老師唔係有心既。

醒目開學勳章

十月媽咪 發表於 13-3-6 17:42
首歌已經背晒, 我其實連譜都唔打算攞去的!

咁請問大會有無CHECK譜呀?

中國作曲家同分級一樣唔會 check ,
你女女報了邊組 ???

十月媽咪  嚟緊下星期四賽中國作曲家中級組, 第一次參加, 老師話啲參賽者會好勁, 叫佢唔好鬆毛鬆翼!  發表於 13-3-7 08:24

回覆:cyiuch 的帖子

音樂老師有責任攪清楚。

回覆:校際音樂節

學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏問題應該問樂器老師。
協會黃色果份先可以拎去比賽,其他唔得。鋼琴項目全部都要背,無需太擔心。

醒目開學勳章 王國長老

引用:學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏

原帖由 miss321 於 13-03-07 發表
學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏問題應該問樂器老師。
協會黃色果份先可以拎去比賽,其他唔得。 ...
背左吾等於吾需要出示樂譜啊

咁我就放心喇! 一於到時當乜事都唔知, 老虎蟹唔攞份諎出嚟!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

比賽時如要用譜必需為正本。
如不用,無需拎譜去。

十月媽咪    發表於 13-3-7 17:33
marcuscyrus    發表於 13-3-7 15:12
‹ 上一主題|下一主題