用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: mslai9212
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-3-4 22:06
星期六我女果場仲有分開呀
北角百福道青協大廈個場,家長及參賽者背住評判坐,無得睇

MC1128 發表於 13-3-4 22:17
北角百福道青協大廈個場,家長及參賽者背住評判坐,無得睇
好唔鍾意呢個場

醒目開學勳章 王國長老

我都唔鐘意, 遠到屎, 朗誦又係成日去

回復 stinkyrabbit111 的帖子

stinkyrabbit111,

唔該晒!
咁呢part要預几多時間呢?
另外,報到後,小朋友係咪就要跟號數坐,家長另外坐開呀?

回復 littlecook 的帖子

不用客氣, 攞分紙+annouce果part 15-20mins左右, 報到之後入場, 小朋友跟number坐, 大人坐開的...之前提定佢地唔好talk to other people

醒目開學勳章 王國長老

回覆:校際音樂節

我果場有小朋友拎電話出黎玩(無聲)都吾得

我想問下伴奏老師彈琴時係咪可以用副本琴譜? 而正本琴譜就會放出黎, 可以嗎?

回覆:lojo11 的帖子

Show the assistant ur original when u r abt to go out.  Is it page turning problem that the accomp cant use original?

參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏
者)如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時出示正本樂譜,將被取消資
格,一律只獲評語,沒有分數,亦不獲發獎狀。

quoted from hksmsa website
如果只是帶出去,萬一職員睇唔到就大件事,所以如果係揭譜問題,預早搞搞佢好d,如果真係要用copy,我覺得比較安全是臨出場前就向職員展示,其實我每次都見到有參賽者拎分紙o個時見到自己冇分才知出左事,好慘

回復 MC1128 的帖子

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢。
其實個場地的台都不算小, 點解小朋友會背向觀眾和評判?   

Littleleaves 發表於 13-3-5 10:54

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢 ...
我估mc1128的意思是台下的參賽者和家長看不到評判。個場前面的是梗位,要去到場中間才有位文檯,所以評判高高在上。
不過個琴細得可憐

Littleleaves  Thx!! :loveliness:  發表於 13-3-5 14:35
MC1128  謝謝!  發表於 13-3-5 13:05

marcuscyrus 發表於 13-3-5 10:53
參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏
者)如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時 ...

謝謝你的回覆... 我估老師係mark左野係份copied 譜.... 我到場再問下職員... 唔該晒..

回復 marcuscyrus 的帖子

請問今次的演奏者是打側坐? or 背住觀眾坐 ?

marcuscyrus  你指在台上?咁肯定是打側啦  發表於 13-3-5 11:57

Littleleaves 發表於 13-3-5 10:54

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢 ...

誤會了,彈琴時側向觀眾和評判,但講開睇評判寫分紙估成績,評判的座位安排在參賽者和觀眾後面,所以說看不到

Littleleaves  嘻嘻!! 明白了。:loveliness:  發表於 13-3-5 14:34

do you know if they will issue certificate, besides the score sheet?

reei 發表於 13-3-5 13:24
do you know if they will issue certificate, besides the score sheet?
75-79分, certificate of proficiency, 綠色80-89分, certificate of merit, 藍色
90+, certificate of honour, 紅色
80分以上才有資格角逐名次,在證書上會註名名次,另冠軍會有錦旗和trophy(trophy要事後拿)

醒目開學勳章 王國長老

marcuscyrus 發表於 13-3-5 10:53
如果只是帶出去,萬一職員睇唔到就大件事,所以如果係揭譜問題,預早搞搞佢好d,如果真係要用copy,我覺得比較安全是臨出場前就向職員展示,其實我每次都見到有參賽者拎分紙o個時見到自己冇分才知出左事,好慘

嘩, 真係咁狠? CHECK我就見過, 比賽完至知無分就真係好慘

醒目開學勳章 王國長老

重複                        

they will send to teachers? or we have to apply . today only have the scoresheet.

醒目開學勳章 王國長老

張CERT要幾個月後至有架, 會直接SEND返報名單位(例如學校)度
‹ 上一主題|下一主題