用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!· ...
go

好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!·

好吾開心,今日幫女校際伴奏彈到最後部分停了,啊女就繼續唱完!好傷心!原本 訓練好好,不會出錯。啊女表現和唱得非常好。點解今日會甘!真系好失望!結果拿了優良!
接住仲有比賽系同一首歌曲,我應該吾應該再幫啊女伴奏?因為我太過緊張?有邊個同我有同樣經歷?

回覆:SZKK 的帖子

伴奏系在比賽中極重要,除非自己系鋼琴專業,否則唔好搏。

我都認同,但我已經有90以上的把握,已經練習過無數次。都在老師面前練習過好几次都無問題,但就結果就系甘!想問下優良算吾算可以?

練和出場兩碼子事,比賽甚麼事情都可以發生。
旣然繼續唱完,相信影響不致太大,不用難過。
跟冠亞軍的得分比一下,理應心中有數!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

SZKK 發表於 13-2-25 18:56
好吾開心,今日幫女校際伴奏彈到最後部分停了,啊女就繼續唱完!好傷心!原本 訓練好好,不會出錯。啊女表 ...

唔緊要啦!大把機會改進,或者經歷此事,你更理解及體諒孩子偶然的失誤,有更好的親子關係!

回復 bebebe12345 的帖子

我女平時成日比賽,距識得處理,自己完成整個歌曲,我知亞軍有一位同學82分,我女80分

回復 MC1128 的帖子

系啊。好多謝你們的鼓勵,我女女有安慰我!距分析我知點解會失誤,距今年7歲人仔細細都好識唸,剛比賽完距話都系你啦彈錯,然後 距見我吾開心 ,就話我吾應該話你~~~——好識唸!
對比上次彈琴比賽,啊女彈錯左結果我不斷問距點解會錯?系無可能錯,不斷問責她,因為這一首曲曾獲得亞軍。

距同我講緊張,我現在真得體會到!!好多也是無法估計!

以加都吾知有無勇氣再同距半伴奏!!來緊仲有一個比賽!

既然都練咗琴,好快就比賽了,一於幫囡囡伴啦!當是親子活動也好。跌倒再起返身,亦是一次身教機會。忘記過去,努力面前。

再下一次準備比賽時可考慮請位專業的伴奏。

SZKK  嗯!我應該要振作!  發表於 13-2-25 22:50
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+MC1128+的帖子 系啊。好多謝你們的鼓

原帖由 SZKK 於 13-02-25 發表

系啊。好多謝你們的鼓勵,我女女有安慰我!距分析我知點解會失誤,距今年7歲人仔細細 ...
塞翁失馬,你有好好既得著呀,因為你知道自己有個貼心既女女,亦學識體會女女比賽緊張既心情,彼此更了解對方啦,係嗎?呢個領悟,比高分更難得呢。cheer up! 加油

SZKK  嗯!深受體會!  發表於 13-2-25 22:50

真系無所謂,參加比賽最重要嘅從來都唔系結果和名次。

SZKK  嗯!謝謝你們!  發表於 13-3-2 21:53
beetle  同意!  發表於 13-2-26 13:08

回覆:好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!·

it's okay, get the experience. get over it. you and your daughter must have learned something valuable in this competition. sometimes, the experience is better than winning the first place.

SZKK 發表於 13-2-25 18:56
好吾開心,今日幫女校際伴奏彈到最後部分停了,啊女就繼續唱完!好傷心!原本 訓練好好,不會出錯。啊女表 ...

連自己都知緊張! 何必咁辛苦?
鋼琴伴奏是一項專業, 鋼琴教授都未必會替自己子女伴, 而去搵專業伴琴! 好的伴琴可以暗地引領小孩又不搶! 表面配合其實暗地氶扥!
如果再講到神級, 要水乳交融更加係緣份! 您搵海費滋配荷洛維茲都係會好難聽!!
趕得及就俾錢人使啦!

SZKK  不過我話下一年我吾伴距伴請老師伴,我女話點解啊!!哈哈哈,距對我太有信心了!  發表於 13-3-10 21:49
SZKK  其實都有體會,啊女鋼琴老師都話幫自己個女伴奏系有一定的壓力,不過我認為都練左,而且聲樂和鋼琴老師都親自聽過都話完全無問題,話完美就上  發表於 13-3-10 21:47

回復 tinyuichan 的帖子

吾試過點知結果!下星期有比賽我會繼續伴奏,起碼我女的分數比亞軍低2分,相信比季軍低1分,都拿到優良,我知道媽咪同啊女伴奏一定有壓力,但系我認為我精神可加!我深受樓上媽咪講的話,結果吾重要,最重要系過程和相互體會,呢D比奬項更重要,我睇到樓上的回復成個人松曬,不再吾開心,反而更加努力,以後大把機會有比賽,點可以就甘放棄!不過有需要我一定會請專業!你祝我好運啦!

cpcog  don't care about the result so much! I believe the process can help strengthen the relationship between you and your daughter! It is valuable! :)  發表於 13-3-10 10:11

wootaitai 發表於 13-2-26 07:58
我都常幫個女伴(不是專業),有時都會甩,但有幾次請了伴奏(想自己輕鬆D),夾過後佢都想我伴因為大家有默 ...
嗯!多謝你們鼓勵!我會繼續努力

引用:Quote:wootaitai+發表於+13-2-26+07:58+我

回復 wootaitai 的帖子

其實六級應該無問題啦。自己訓練我覺得安排訓練時間會多D,其實我以前系幼兒教師,不過無考級。我都系啊女所以去彈翻琴……不過呢個過程真系好難得。我地要努力!

要求不同而矣。

SZKK 發表於 13-2-25 21:09

系啊。好多謝你們的鼓勵,我女女有安慰我!距分析我知點解會失誤,距今年7歲人仔細細 ...
"對比上次彈琴比賽,啊女彈錯左結果我不斷問距點解會錯?系無可能錯,不斷問責她,因為這一首曲曾獲得亞軍。"

==> 我個心寒了一寒, 我突然覺得個天藉你今次的"意外", 回應了你自己.  廚師多專業, 用刀無數次, 都有機會切親手指, 這一首曲曾獲得亞軍 便等於不能彈錯???  

媽媽, 希望你先改變自己心態.  人不是機器, 不能任何時候都有同樣及不能偏差的表現.  你要求咁高, 你自己7歲時, 有你女兒現在咁叻嗎.  另外音樂, 唱歌不是單為攞獎吧?  我女女都唱歌, 而且仲一家人一齊學, 爸爸以身作則, 挑戰自己,  當然爸爸都喜歡唱, 所以阿女都同樣接受挑戰, 參加比賽, 都是希望練膽量, 從不給她"攞獎壓力".

SZKK  其實我並不批評距,我會找出原因,會總結經驗。您不用心寒,當你小朋友付出好多好多努力時你就會體會到!  發表於 13-3-10 21:58

回覆:好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!·

比賽其實在乎參加,不在乎名次,有時意外既野好難避免,理應抱著平常心,失敗了便反省,下次就會有更好既表現。

SZKK  嗯,好多謝你地地鼓勵!  發表於 13-3-10 21:30