用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好安慰,個仔今個學期考第一
go

好安慰,個仔今個學期考第一

二歳幾已証有自閉傾向,經過多年的訓練努力,而家在普通小學讀小四,學校老師好好,竟然亞仔做班長,冇歧視,而且亞仔好有自信,聽老師話,重考第一,昨日重上台攞勤學獎和學習進獎!好安慰,重開心過中六合彩!一個特殊媽媽的辛苦和艱難,是别人不會明白的。

回覆:bbwailun 的帖子

好叻仔呀!你的付出有成果啦!

回復 bbwailun 的帖子

真係替你高興, 大家都要繼續努力.

給十個叻叻給你們!!!好羡慕,也受鼓勵。祝福你們!

叻仔呀, 我個仔仲在中下游緊, 努力中, 希望在明天

做埋班長,真不簡單.勁叻. 你付出的努力及承受的壓力終見成果.
我個女上學期全班第二.好開心。

回覆:好安慰,個仔今個學期考第一

大家繼續努力

回復 bbwailun 的帖子

可否分享點訓練仔仔?我仔五歲半,又係自傾,讀緊K2,上堂時成日周圍望,講野又大聲,在學校同在家係兩個人,老師話佢從來唔發脾氣,但在家或在會所玩時,人地唔聽佢支笛就扯頭髮,唉!我依家已經好担心佢上小一時唔知點算,最慘學校老師又話佢無問題,我先激氣,有咩理由返左全日學老師都睇唔到佢有問題?
你仔讀邊間學校?係咪一D資源好好的學校?資源好的學校通常會咩服務?

其實我仔在幼稚園時 讀I位,唔多理人,反應慢,唔專心,老師同佢講故事會完全唔聽,我都好擔心升上小學點算,所以我簡融合小學,老師會有經驗和包容很多。但仔一二年级時仍是發夢和唔聽書,仲會騷擾其他同學,我那時都接了老師不少電話。到三年级暑假我有帶亞仔去做感統運動,到現在做了兩年,各樣都好了很多,尤其專心上堂,坐定定,而家四年级班主仼仲話亞仔好好,唔覺得佢有問題,成績又有進步添!

好叻仔。
希望幾年后,我仔仔都會有成果給我看。大家加油!

bbwailun 發表於 13-2-25 00:55
其實我仔在幼稚園時 讀I位,唔多理人,反應慢,唔專心,老師同佢講故事會完全唔聽,我都好擔心升上小學點算 ...

請問你仔做什麼感統運動, 謝謝!

引用:二歳幾已証有自閉傾向,經過多年的訓練努力

原帖由 bbwailun 於 13-02-23 發表
二歳幾已証有自閉傾向,經過多年的訓練努力,而家在普通小學讀小四,學校老師好好,竟然亞仔做班長,冇歧視 ...
希望我都有咁嘅一日

叻仔!
繼續努力呀!

好叻仔呀~大家都要努力!我都知道條路真係好漫長,要有足夠的耐性先能帶領住個小朋友行落去架!! ^^

会以你'為藍本,借鏡

你係邊間機構做感統?

Congrat!

請問係邊到做感統

請Pm比我,急