用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 interview
go

自行 interview

我仔前幾日去完 interview, 今日有同學仔家長問我仔 in 成點﹑內容係咩, 好老實, 我真係唔想答佢, 話我自私都係咁話.

我已經答左個流程, e.g. 讀文章, 閒談, 小組討論, 佢之後係咁問內容係咩, 關於邊方面, 難唔難, 我唯有答佢中學老師話唔準透露, 跟住佢話: 車, 題目都唔會一樣架啦, 駛唔駛咁神秘 ............  

(無言)

回復 AnnieClarabel 的帖子

其實你願意答流程已經很好了。講真,將心比比,如果倒轉過來,問你的家長自己個小朋友先去面試,我想她都不會願意答人究竟面試考些甚麼。基於公平原則,我始終覺得不應向外透露面試內容。你不用不開心,那位家長只是不懂得同理心罷了!祝你個仔可以順利考入心儀的中學。

回復 mc 的帖子

我都覺得唔應該係未完成所有interview前公開, 待中學完成interview再一齊討論就可以啦! 公平原則為先

如果係我, 我會話我冇點詳細問阿仔喎, 阿仔in完好多題目都唔記得(或根本唔想話俾我知).........其實這也是實情.

引用:回復+AnnieClarabel+的帖子 如果係我,+我

原帖由 Meikin 於 13-02-21 發表

如果係我, 我會話我冇點詳細問阿仔喎, 阿仔in完好多題目都唔記得(或根本唔想話 ...

Meikin 發表於 13-2-21 12:57

如果係我, 我會話我冇點詳細問阿仔喎, 阿仔in完好多題目都唔記得(或根本唔想話 ...
我都會咁做,事實係佢見完都無詳細話我知。

AnnieClarabel 發表於 13-2-21 12:22
我仔前幾日去完 interview, 今日有同學仔家長問我仔 in 成點﹑內容係咩, 好老實, 我真係唔想答佢, 話我自私 ...
last year we meet HYS in AM, my girl's classmate assigned to PM session, her mum keeps calling us for thousand times (as we missed her call on the way back). Very impolite and " Lo Fung". Finally we told her the run down & the questions before she meet HYS. Her mum even did not say thank you !

引用:Quote:Meikin+發表於+13-2-21+12:57+回復+A

原帖由 YuYuMother 於 13-02-24 發表
我都會咁做,事實係佢見完都無詳細話我知。
同常咁嘅情況,佢唔講,我亦費事問,怕佢唔知答乜,我個心會拿住

YuYuMother  係呀,問佢見成點佢唔答就唔再問啦,唔想佢唔開心。  發表於 13-2-24 18:03

引用:我仔前幾日去完+interview,+今日有同學仔家

原帖由 AnnieClarabel 於 13-02-21 發表
我仔前幾日去完 interview, 今日有同學仔家長問我仔 in 成點﹑內容係咩, 好老實, 我真係唔想答佢, 話我自私 ...
果個家長都傻,答你係人情,唔答你係道理。呢樣係關乎公平,無關乎神秘

引用:回復+AnnieClarabel+的帖子 其實你願意答

原帖由 mc 於 13-02-21 發表

其實你願意答流程已經很好了。講真,將心比比,如果倒轉過來,問你的家長自己 ...
咁將心比己,知道有同學仔比自己早in,點都會試下問下人in乜,人地唔多願答先算,咁又唔會奪命追魂call嘅

like_travel 發表於 13-2-24 17:13
last year we meet HYS in AM, my girl's classmate assigned to PM session, her mum keeps calling us fo ...
咁佢真係好無禮貌喎?

我諗我最多問下 in 成點同流程,未必會問問咩問題。大家見同一間學校,你問人家都唔知答唔答你好?I  其實願意分享流程已經好好了。

早前我老公帶細仔去面試, 佢話當細仔一面試出來, 已有一名家長衝前截住問佢面試問咗甚麼問題, 單純的細仔當然好好心, 重詳細回答 (比回答我更詳細)  聽我老公講完, 我都O晒咀.............

雖然提左個仔返到學校唔好同其他同學透露面試內容, 點知班主任上堂問, 同班另外有三個同學好老實/好詳細咁答 ......

因為呢間係聯繫中學, 班中超過一半以上都會報自行, 好多都係今個星期先面見, 唉!

YuYuMother 發表於 13-2-24 18:02
咁佢真係好無禮貌喎?

我諗我最多問下 in 成點同流程,未必會問問咩問題。大家見同一間學校,你問人家都唔 ...

虧佢係BAND 3 老師呀 ! 人家才剛出校門, 馬上打來, 在路上人聲嘈雜聽不到來電, 也不用自殺式 奪命追魂call,

活像欠左佢 !

我就唔會咁去問人,怕人地唔like,不過反而係我女自己係學校主動問同學,佢話厚面皮D唔緊要,最緊要為自己爭取喎。

避免尷尬, 我都會答「我冇問亞仔喎! In 完就算囉。」

其實 interview 問題絕對有機會相同的, ; 預先得知會很不公平囉!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

jk67jk 發表於 13-2-25 15:07

避免尷尬, 我都會答「我冇問亞仔喎! In 完就算囉。」

其實 interview 問題絕對有機會相同的, ; 預先得知會很不公平囉!
同一日大約有12場, 據其中3位同學同班主任講嘅內容, 已知有4場問題係一模一樣, 唔知唔同日子會唔會都一樣, 只怪自己 「生不逢時」, 太早交表.

醒目開學勳章

我個女3月中IN既中學都係分2日見學生,IN都未IN,佢已經有同學仔叫佢通知佢點IN法。

囝囝1月中in DBS, 他有個同學在11月已經 in完收咗, 這位準DBS生知道囝囝去 in, 他主動找囝囝告訴他整個流程和鼓勵他. 平時這位同學是沉默寡言, 不喜和人溝通與囝囝亦不算深交, 他這個行為令我非常感動. 後來在陸運會碰到他的媽媽, 我主動多謝和讚賞他, 而他的媽媽其實並不知道這件事.

從這件事令我深深明白到施比受更有福, 坦白說, 我們一班同學都有分享SPCC & DBS面試經過, 因為在眾多的面試學生中, 大家都只是少少的一個位置, 好比大海中的一條小魚. 可能有人覺得這位準DBS生已成功, 不需要妒忌別人爭學位, 但請相信小朋友的心地是善良和坦誠的.